Kuva Jukka Rapo
Kuva Jukka Rapo

Henkiset kyvyt löytyvät, kun ottaa aikaa itselleen ja seuraa ajatustensa virtaa.

Enkelihoitaja Tanja Saranen neuvoo, kuinka omat henkiset kykynsä voi löytää.

1. Pysähdy ja rauhoitu

”Ihmiset elävät liian hektisesti, joten tämä ykköskohta on äärimmäisen tärkeä. Voit vaikka käydä jokaisen kehonosan ajatuksissasi läpi ja samalla rentouttaa ne. Kuule oma hengityksesi. Pysähtymispaikalla ei ole väliä, tämän voit tehdä vaikka vessassa, jos muualla et saa olla rauhassa. Tai saunan lauteilla tai kävelyllä ollessa puiston penkillä.”

2. Seuraa ajatusten virtaa

”Älä yritä tyhjentää mieltäsi heti, vaan kuuntele mitä sieltä nousee: varmaan arkipäivän ongelmia ja niiden ratkaisukeinoja. Anna ajatusten tulla ja mennä, älä takerru mihinkään. Ota etäisyyttä, mieti ajatuksien olevan kuin poutapilviä taivaalla.”

3. Esitä sinua askarruttava kysymys

”Voit esittää sen itsellesi, eli sitä ei tarvitse välttämättä kohdistaa Jumalalle tai enkeleille. Kysymys voi olla suurin ongelmasi, esimerkiksi terveydentila: Miksi minun polveni on kipeä koko ajan? Tämän jälkeen vielä entisestään hiljenny, rauhoita ja syvennä hengitystäsi, tasoita mielesi ja avaa sydämesi.”

4. Ota viesti vastaan

”Viesti on ensimmäinen ajatus, joka mieleesi nousee. Se voi olla myös jokin mielikuva, jopa väri, tai saatat kuulla jotain tai tuntea kehossasi jonkin tuntemuksen.”

5. Tulkitse, mitä viesti tarkoittaa

”Ihmiset kysyvät usein muilta, mitä esimerkiksi heidän näkemänsä uni tarkoittaa, mutta ulkopuoliset ovat selityksissään heikoilla jäillä, koska vain ihminen itse pystyy tulkitsemaan viestejä omalta kannaltaan, omiin lähtökohtiinsa, persoonaansa ja kokemuksiinsa pohjautuen.

Olennaista on osata vetää langat yhteen. Jos sinulla on esimerkiksi kipeä polvi ja siitä tulee ensimmäisenä mieleen, että ostit eilen maitoa, sinun täytyy hiljentyä ja alkaa kelata, mitä ajatus tarkoittaa: Ai, niin, kun ostin eilen kaupasta maitoa, niin vähänkö kassajonossa oli ärsyttävä asiakas, koko ajan tiellä kärrynsä kanssa. Eli kyseessä on ärsytyksen tunne – sinua ottaa päähän, jos joku tekee eri tavalla kuin sinä tekisit. Tuo tunne ikään kuin pakkautuu polveesi, eli ärsytyksestä pitää päästä eroon. Kun saat työstettyä tunteen pois, polvikipusikin voi hellittää.”

6. Keksi keino muuttaa asioita

”Mieti, miten saat ärsytyksen pois itsestäsi, mikä siihen auttaisi. Voit käydä mielessäsi kassajonon kohtauksen ja muuttaa sitä. Lähetä jonossa edessäsi olleelle asiakkaalle rakkauden tunnetta tai mene mielikuvissasi sanomaan hänelle: Hei anteeksi, tästä eivät muut pääse ohi, koska sinä olet niin leveällä, voisitko vähän siirtyä? Silloin huomaat, kuinka lempeys ja rakkaus tehoavat ja sydämenne yhtyvät: ei tämä ollutkaan sen kummempaa, mehän ymmärrämme toisiamme.

Lopulta huomaat, että polvikipusi viesti voikin olla se, että sinun pitää yleensäkin avata suusi, kertoa enemmän ja useammin, miltä sinusta tuntuu.

Kun tätä harjoitusta alkaa tehdä, tuntuvat ajatukset ensiksi kuin sekametelisopalta, mutta kerta kerralta menetelmä selkiytyy. Sisäisen äänen kuunteleminen on lopulta helppoa.”

Tanja Saranen on mukana TV2:n sarjassa Meediot. Tanjan haastattelu Me Naisten numerossa 44/2012.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla