Säästämisessä vaikeinta lienee aloittaminen. Kuva: Shutterstock
Säästämisessä vaikeinta lienee aloittaminen. Kuva: Shutterstock

Tili tyhjänä ja luotto tapissa? Palauta talouskuri näiden vinkkien avulla.

Jos haaveissa on ihana lomamatka tai tilillä olisi muuten vain kiva olla enemmän katetta, kannattaa aloittaa laiskan naisen säästökuuri. Se ei vaadi suuria ponnisteluita, vaan onnistuu laiskaltakin, kehuu Refinery29, joka listasi idioottivarmat säästökeinot.

Näitä vinkkejä yhdistelemällä – tai parissa tapauksessa jopa yhden vinkin kurinalaisella noudattamisella – säästöön on mahdollista kerryttää tuhat euroa noin puolessa vuodessa.

 

1. Varaa säästöille kirjekuori ja pane sinne 20 euroa joka viikko

Vajaassa vuodessa eli 50 viikossa kasassa on tuhat euroa. Riskinä tosin on, että kirjekuorta tulee käytettyä käteisvarastona niinä hetkinä, kun ei ole muistanut käydä pankkiautomaatilla. Tai että lompakossa ei ole seteleitä, kun sellainen pitäis tallettaa kuoreen.

Parannusehdotus: Avaa säästötili pankissasi, ja tee automaattinen siirto käyttötililtäsi säästöön heti palkkapäivänä. Jos tavoitteena on tonnin kesälomamatka, talleta 170 euroa kuukaudessa seuraavan puolen vuoden ajan. Tämä järjestely toki edellyttää säännöllisiä tuloja.

 

2. Minimoi paheet

Tupakoinnin lopettaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Säästää voi onneksi jo vähentämällä. Bonuksena tulevat terveyshyödyt. Rahakin voi motivoida lopettamaan: jos polttaa askin päivässä (n. 6 €), tonni kertyy taskuun jo puolessa vuodessa lopettamisesta. Muidenkin paheidensa hinnat kannattaa laskea! Vaihda esimerkiksi virvoitusjuomat veteen, ja säästöön voi jäädä satasia enemmän vuodessa. Tai jätä kahdesta kuukausittaisesta baarireissusta toinen väliin.

 

3. Lataa kännykkään säästämissovellus

Tarjouslippujen ja -lappujen käyttäminen voi olla hankalaa, mutta esimerkiksi Groupon-sovelluksen avulla löytää paljon edullisia tarjouksia ainakin suurimmista kaupungeista.

 

4. Pidä noutokahvilakko

Kahden, kolmen tai neljän euron kahvilakahvit tulevat kerryttävät äkkiä ison potin, joten säästä ne vain erityishetkiin ja keitä kahvisi kotona. Ylen mukaan kupillinen suodatinkahvia maksaa Suomessa 5,75 senttiä, kun mukaan ei lasketa mukeja ja valmistustarvikkeita. Haluatko sinä maksaa alle 6 senttiä vai kokonaista kolme euroa?

 

5. Tee eväät töihin

Vaivannäkö todella palkitaan, koska tällä kikalla säästöön jää varmasti enemmän kuin ravintolassa lounastaessa. Jutun juju on huolellisessa ennakkosuunnittelussa. Varaa lounastarpeita kotiin, tee edellisenä iltana hieman tavallista isompi satsi ruokaa, jota voit ottaa mukaan töihin seuraavana päivänä ja niin edelleen. Jos otat tiukan linjan eli teet aina (edulliset ja herkulliset) eväät, puolessa vuodessa säästöön voi kertyä helposti tuhatkin euroa.

Miinuksena on, että jos kaikki muut syövät ulkona, olonsa tuntee ulkopuoliseksi. Mieti silti, pystyisitkö vähentämään ravintolalounaisen määrän esimerkiksi kahteen kertaan viikossa.

Tällä amerikkalaisella lounaslaskurilla voit vertailla itse tehtyjen ja ulkona syötyjen lounaiden vaikutuksia säästöihisi: Brown Bag Calculator.

 

6. Kokeile käteiskikkaa

Käytämme enemmän rahaa kortilla maksaessamme kuin käteisellä asioidessa. Psykologien mukaan se johtuu yksinkertaisesti siitä, että rahaa on helpompi käyttää, kun sitä ei näe. Suunnittele itsellesi realistinen käteisbudjetti viikoksi, ja yritä pysyä siinä. Se onnistuu helpommin, kun otat kortit kokonaan pois lompakosta. Alku on aina vaikein, mutta käteisen käyttöön tottuu nopeasti.

 

7. Jos tuhlaat johonkin, säästä sama summa

Mieti kohde, johon tuhlaat säännöllisesti – esimerkiksi taksit, noutokahvi, alkoholi tai pikaruoka. Aina kun tuhlaat jonkin summan, siirrä saman verran säästötilille. Säästöihin koskemisen kynnys on aina hieman suurempi, joten rahat ovat todennäköisesti turvassa. Pienikin säästö on parempi kuin ei mitään.

 

Tärkeä bonusvinkki: Suunnittele ruokaostokset

Koska joka päivä on syötävä, ruokaan myös menee rahaa verrattain paljon. Hyvä puoli hommassa on, että ruuasta on myös helppo säästää kymppejä, jopa satasia, kuukaudessa. Suunnittele viikon ateriat ja eväät kerralla ja tee ostoslista – mieti myös, miten hyödynnät tähteet. Näin minimoit hävikin. Roskiin heitetty ruokakin on rahaa, joka olisi voinut jäädä säästöön. Hyviä vinkkejä löytyy esimerkiksi Marttojen sivuilta.

 

Lue myös:

Rikastumisvinkit naisille – näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa

Näin syöt terveellisesti halvalla

Säästöreseptit herkuttelijalle

Terhi Kokkonen esitti Mira Luodin päivänä Pinnan alla -kappaleen yhdessä siskonsa kanssa.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstain jaksossa Danny esitti todella vahvan tulkintansa PMMP:n Lautturi-kappaleesta. Mutta vahva oli myös Terhi Kokkosen veto. Hän esitti perjantaina tulkintansa Miran soolouralla tekemästä biisistä Pinnan alla.

Terhi esitti Miran kappaleen yllättäen yhdessä siskonsa Pauliina Kokkosen kanssa.

Katso esitys kokonaisuudessaan tästä:

Ennen Terhin esitystä Mira kertoi, että Pinnan alla -kappaleen tekohetkellä hänen elämänsä oli taitekohdassa. Samaan aikaan, kun Mira teki ensimmäistä sooloalbumiaan, hänen veljensä sairastui vakavasti ja menehtyi.

– En ollut hänen luonaan kun hän kuoli ja se harmittaa ihan kauheesti, Mira kertoi itkien.

Terhin ja Pauliinan esiintymisen jälkeen Mira halasi kumpaakin naista pitkään. 

– Se oli nyt vähän tuollainen iloinen, Terhi totesi Miralle.

Lähtö tuli yllättäen

Terhi Kokkosta ei nähty Miran päivän aikana missään muussa aktiviteetissa kuin lounaalla ja päivällisellä. Terhin tulkinta Miran kappaleesta jäi hänen viimeisekseen Vain elämää -ohjelmassa. Esiintymisensä jälkeen Terhiä ei nähty lainkaan.

Vaikka Terhin kuvauksista poistumisesta on uutisoitu runsaasti ja sitä on puitu jo pitkin kevättä, ohjelmassa se sivuutettiin melkolailla kokonaan. Terhi katoaa illallispöydästä kuin tuhka tuuleen.

Muut artistit kommentoivat jakson lopussa Terhin lähtöään kierrellen, mainitsematta häntä suoraan nimeltä.

– Tämä päivä antoi minulle taas enemmän ymmärrystä siitä, että se ei kulje minkään käsikirjoituksen mukaan. Se on aina käänteitä täynnä ja se pitää ottaa vastaan sellaisena, mitä tapahtuu, Mira totesi.

Katso videolta, kuinka Aki Tykki, Mira Luoti, Sani ja Arttu Wiskari kokivat Terhin lähdön kuvauksista:

Fatbardhe Hetemaj on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton. – Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti.

Fatbardhe Hetemaj, 32, odottaa viikonlopun Maailma kylässä -festivaalia, jolloin hänen perheestään kertova Kotimaa Kosovo-Suomi –dokumentti saa ensi-iltansa.

Dokumenttia tehtiin puolitoista vuotta ja se nosti naiselle pintaan monia muistoja. Hetemaj´n neljän sisaruksen vanhemmat saapuivat Kosovosta Suomeen vuonna 1992, jolloin Fatbardhe oli 7-vuotias.

– Ehkä arkielämässä oli pelon jälkeen vaikeinta tasapainoilla kahden kulttuurin välillä. Meidän kulttuurissa olin tottunut koskettamaan ihmisiä. Täällä on tietty etäisyys.

”Ala-asteella ihmettelin, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin.”

– Ala-asteella ihmettelin myös, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin ja sitten minulle suututtiin, kun olin luvannut niin monelle. En ymmärtänyt yhtään, että pitäisi olla vain yhden kanssa kerralla, vaan otin kaikki siipieni suojaan. Olen aina ollut tällainen paljon puhuva, Fatbardhe kertoi eilen Mummotunnelin kesän VIP-avajaisissa.

Hetemaj'n sisarusnelikko on kuuluisa saavutuksistaan. Molemmat veljet pelaavat ammatikseen jalkapalloa, Perparim Italiassa ja Mehmet Seinäjoella. Fatbardhe on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton.

– Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti. Olemme yhä tosi läheisiä.

Fatbardhe viettää itse sinkkukesää.

– Kaikki väittävät, että minulla on kumppanin suhteen kovat kriteerit. Minun pitää tuntea, että kyseessä on minun ihminen ja toki kumppanin pitää miellyttää myös silmää. 

– Haluan kuitenkin painottaa, että elämäni on hyvää näinkin. Olen huomannut, että lapsettomia suojellaan, eikä heiltä kysellä henkilökohtaisia kysymyksiä, mutta sinkuilta udellaan tosi henkilökohtaisesti, että miksi miestä ei ole löytynyt. Se ärsyttää joskus.

Kotimaa Kosovo-Suomi, TV1 ma 28.5