Säästämisessä vaikeinta lienee aloittaminen. Kuva: Shutterstock
Säästämisessä vaikeinta lienee aloittaminen. Kuva: Shutterstock

Tili tyhjänä ja luotto tapissa? Palauta talouskuri näiden vinkkien avulla.

Jos haaveissa on ihana lomamatka tai tilillä olisi muuten vain kiva olla enemmän katetta, kannattaa aloittaa laiskan naisen säästökuuri. Se ei vaadi suuria ponnisteluita, vaan onnistuu laiskaltakin, kehuu Refinery29, joka listasi idioottivarmat säästökeinot.

Näitä vinkkejä yhdistelemällä – tai parissa tapauksessa jopa yhden vinkin kurinalaisella noudattamisella – säästöön on mahdollista kerryttää tuhat euroa noin puolessa vuodessa.

 

1. Varaa säästöille kirjekuori ja pane sinne 20 euroa joka viikko

Vajaassa vuodessa eli 50 viikossa kasassa on tuhat euroa. Riskinä tosin on, että kirjekuorta tulee käytettyä käteisvarastona niinä hetkinä, kun ei ole muistanut käydä pankkiautomaatilla. Tai että lompakossa ei ole seteleitä, kun sellainen pitäis tallettaa kuoreen.

Parannusehdotus: Avaa säästötili pankissasi, ja tee automaattinen siirto käyttötililtäsi säästöön heti palkkapäivänä. Jos tavoitteena on tonnin kesälomamatka, talleta 170 euroa kuukaudessa seuraavan puolen vuoden ajan. Tämä järjestely toki edellyttää säännöllisiä tuloja.

 

2. Minimoi paheet

Tupakoinnin lopettaminen on helpommin sanottu kuin tehty. Säästää voi onneksi jo vähentämällä. Bonuksena tulevat terveyshyödyt. Rahakin voi motivoida lopettamaan: jos polttaa askin päivässä (n. 6 €), tonni kertyy taskuun jo puolessa vuodessa lopettamisesta. Muidenkin paheidensa hinnat kannattaa laskea! Vaihda esimerkiksi virvoitusjuomat veteen, ja säästöön voi jäädä satasia enemmän vuodessa. Tai jätä kahdesta kuukausittaisesta baarireissusta toinen väliin.

 

3. Lataa kännykkään säästämissovellus

Tarjouslippujen ja -lappujen käyttäminen voi olla hankalaa, mutta esimerkiksi Groupon-sovelluksen avulla löytää paljon edullisia tarjouksia ainakin suurimmista kaupungeista.

 

4. Pidä noutokahvilakko

Kahden, kolmen tai neljän euron kahvilakahvit tulevat kerryttävät äkkiä ison potin, joten säästä ne vain erityishetkiin ja keitä kahvisi kotona. Ylen mukaan kupillinen suodatinkahvia maksaa Suomessa 5,75 senttiä, kun mukaan ei lasketa mukeja ja valmistustarvikkeita. Haluatko sinä maksaa alle 6 senttiä vai kokonaista kolme euroa?

 

5. Tee eväät töihin

Vaivannäkö todella palkitaan, koska tällä kikalla säästöön jää varmasti enemmän kuin ravintolassa lounastaessa. Jutun juju on huolellisessa ennakkosuunnittelussa. Varaa lounastarpeita kotiin, tee edellisenä iltana hieman tavallista isompi satsi ruokaa, jota voit ottaa mukaan töihin seuraavana päivänä ja niin edelleen. Jos otat tiukan linjan eli teet aina (edulliset ja herkulliset) eväät, puolessa vuodessa säästöön voi kertyä helposti tuhatkin euroa.

Miinuksena on, että jos kaikki muut syövät ulkona, olonsa tuntee ulkopuoliseksi. Mieti silti, pystyisitkö vähentämään ravintolalounaisen määrän esimerkiksi kahteen kertaan viikossa.

Tällä amerikkalaisella lounaslaskurilla voit vertailla itse tehtyjen ja ulkona syötyjen lounaiden vaikutuksia säästöihisi: Brown Bag Calculator.

 

6. Kokeile käteiskikkaa

Käytämme enemmän rahaa kortilla maksaessamme kuin käteisellä asioidessa. Psykologien mukaan se johtuu yksinkertaisesti siitä, että rahaa on helpompi käyttää, kun sitä ei näe. Suunnittele itsellesi realistinen käteisbudjetti viikoksi, ja yritä pysyä siinä. Se onnistuu helpommin, kun otat kortit kokonaan pois lompakosta. Alku on aina vaikein, mutta käteisen käyttöön tottuu nopeasti.

 

7. Jos tuhlaat johonkin, säästä sama summa

Mieti kohde, johon tuhlaat säännöllisesti – esimerkiksi taksit, noutokahvi, alkoholi tai pikaruoka. Aina kun tuhlaat jonkin summan, siirrä saman verran säästötilille. Säästöihin koskemisen kynnys on aina hieman suurempi, joten rahat ovat todennäköisesti turvassa. Pienikin säästö on parempi kuin ei mitään.

 

Tärkeä bonusvinkki: Suunnittele ruokaostokset

Koska joka päivä on syötävä, ruokaan myös menee rahaa verrattain paljon. Hyvä puoli hommassa on, että ruuasta on myös helppo säästää kymppejä, jopa satasia, kuukaudessa. Suunnittele viikon ateriat ja eväät kerralla ja tee ostoslista – mieti myös, miten hyödynnät tähteet. Näin minimoit hävikin. Roskiin heitetty ruokakin on rahaa, joka olisi voinut jäädä säästöön. Hyviä vinkkejä löytyy esimerkiksi Marttojen sivuilta.

 

Lue myös:

Rikastumisvinkit naisille – näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa

Näin syöt terveellisesti halvalla

Säästöreseptit herkuttelijalle

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen