Mikä on ihmisen hinta? Kuva: Shutterstock
Mikä on ihmisen hinta? Kuva: Shutterstock

Ihmiskauppa Suomessa on totta, vaikkei sitä haluaisikaan nähdä. Jokainen voi vastustaa sitä.

Miltä tuntuisi paiskia 10–15-tuntisia työpäiviä rakennustyömaalla tai ravintolassa ilman vapaita ja tienata siitä kuukaudessa 500 euroa?

Tai kuulla olevansa 14 000 euroa velkaa työnantajalleen matkasta Aasiasta Suomeen kodinhoitajaksi?

Entä joutua pakotetuksi prostituutioon ja saada rahaa vain välttämättömiin ruokaostoksiin, vaikka parittaja tienaa sinun myymiselläsi 15 000 euroa?

Ihmiskaupan uhrien tarinat ovat järkyttävää luettavaa, ja uusia tapauksia ilmenee jatkuvasti: tämän vuoden alussa itäsuomalainen yliopistolehtori vangittiin epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Ihmiskaupan uhrien tarinat ovat järkyttävää luettavaa.

Tällä viikolla käynnistynyt Paljonko ihminen maksaa -kampanja haluaa muistuttaa, että satoja miehiä, naisia ja lapsia joutuu ihmiskaupan uhriksi vuosittain Suomessa.

Mutta voiko tavallinen kuluttaja tehdä mitään, kun ammattilaisten ja viranomaistenkin on vaikea rikoksia havaita?  

1. Tiedosta, että ihmiskauppa on lähempänä kuin tajusitkaan
Ihmiskauppa Suomessa on totta, vaikkei sitä haluaisikaan nähdä, muistuttaa uuden Paljonko ihminen maksaa -kampanjan slogan. 

Viime vuonna ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään otettiin yli viisikymmentä uhria, mutta vain jäävuoren huippu – arviolta kymmenesosa tapauksista – päätyy viranomaisten tietoon.

2. Vastuullinen kuluttaja on ihmiskaupan kauhu
Ihmiskauppaa voi tapahtua eri vaiheissa tuotantoketjua. Kuluttajan kannattaa kysyä aina, mistä tuote tulee ja millaisissa olosuhteissa se on tehty.

Halpa hintalappu palvelussa tai tuotteessa voi olla merkki siitä, etteivät kaikki tienaa oikeudenmukaisesti.

Se on signaali kaupoille siitä, että haluat eettisesti kestäviä tavaroita, et epäinhimillisissä olosuhteissa tai vaikkapa lapsityövoimalla valmistettuja tuotteita.

Kun tekee ostopäätöstä, ei kannata miettiä pelkästään hintaa, vaan ottaa huomioon myös ekologisuus ja eettisyys. Halpa hintalappu palvelussa tai tuotteessa voi olla merkki siitä, etteivät kaikki tienaa oikeudenmukaisesti.

3. Luo välittämisen ilmapiiriä
Suomessa tapahtuva ihmiskauppa on yleensä työperäistä. Uhkailtuna, kiristettynä tai velkaannuttamalla työskennellään kasvihuoneissa, maataloudessa, tehtailla, rakennustyömailla, ravintoloissa, kynsistudioilla sekä etnisissä kaupoissa.

Jos lähiravintolassa on vuorokaudenajasta riippumatta aina sama työntekijä paikalla, voi hänen kuulumisiaan kysellä. Mitä hän tekee vapaapäivinään? Asuuko hän kaukana?  

4. Ilmoita epäilystä
Jos epäilee ihmiskauppaa, voi jutella mahdollisen uhrin kanssa ja tarjota apua. Usein uhrit eivät juurikaan tiedä omista oikeuksistaan ja työelämän pelisäännöistä.

He voivat myös olla niin peloissaan, etteivät halua apua.

He voivat myös olla niin peloissaan, etteivät edes halua apua, saati että heillä olisi voimia viedä asiaa oikeuteen.

Kansallisen ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmällä on päivystävä puhelin, jonne uhri tai kuka tahansa ihmiskauppaa epäilevä yksityishenkilö voi soittaa. Myös Rikosuhripäivystys auttaa.

5. Älä ole sinisilmäinen
Kuka tahansa voi joutua ihmiskaupan uhriksi, sillä meissä kaikissa on heikkouksia, joita tekijät aistivat ja osaavat hyödyntää.

Haavoittuvaisimpia ovat monet erityisryhmät ja epävarmat nuoret, joten vanhempien, kasvattajien ja kavereiden kannattaa olla läsnä ja tarjota aikaa ja juttuseuraa.

Kuka tahansa voi joutua ihmiskaupan uhriksi.

Harvoin Suomessa kidnapataan uhria auton takakonttiin, mutta esimerkiksi rivolla valokuvalla voidaan kiristää ja saada uhri tekemään asioita, joita hän ei haluaisi.

Lue täältä lisää kampanjasta.

Asiantuntijoina jutussa on käytetty Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän, Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston sekä Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön asiantuntijoita.

Juttua muokattu 18.4. klo 12.25

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.