Kerro, kerro salaatti, miksi dieettini ei pure? Kuva: Shutterstock
Kerro, kerro salaatti, miksi dieettini ei pure? Kuva: Shutterstock

Tavoitteletko kevyempää kroppaa ja raikkaampaa fiilistä, mutta olosi on kaikkea muuta? Syynä voi olla sinulle sopimaton dieetti.

Huono dieetti voi olla kuin pahanhajuinen hengitys: itse ei välttämättä huomaa, jos se löyhkää.

Popsugar.com -sivusto listaa laihduttajan tueksi kuusi merkkiä, jotka paljastavat, milloin on aika vaihtaa ruokakuuri toiseen.

Tunnista huonon dieetin merkit:

 1. Hiukset ovat huonokuntoiset 

Tuntuvatko hiukset haurailta? Eikö polkkatukkasi kasva, vaikka kuinka viikot vierivät? Syynä voi olla ruokavalio, josta saat liian vähän rautaa, proteiinia, rasvahappoja tai B12-vitamiinia. Huolehtiaksesi myös kuontalosi kunnosta, nauti riittävästi esimerkiksi kokojyvää, lohta, kananmumia ja linssejä, vinkkaa Shape.com-sivusto.

2. Kärsit iho-ongelmista

Kutiava ihottuma, näppylät ja ennenaikaisesti vanheneva iho ovat merkkejä, joita kannattaa pitää silmällä. Syy saattaa olla nimittäin ruokavaliossa, joka sisältää liian vähän vitamiineja ja mineraaleja. 

3. Mielesi on maassa

Mikään ei tunnu miltään ja tunnet olosi alakuloiseksi? Kannattaa tarkistaa, syötkö tarpeeksi omega-3-rasvahappoja, joita sisältävät esimerkiksi lohi ja saksanpähkinät.

4. Kärsit vatsavaivoista

Se, mitä tulee ulos, kertoo siitä, mitä laitat sisääsi. Jos vietät pöntöllä istuen turhauttavan kauan tai toimitat asiasi liiankin liukkaasti, voi olla syytä vilkaista ruokavaliostasi saatavan kuidun määrää. Noin 25 grammaa kuitua päivässä on suositeltu määrä. Helsingin Sanomat listasi 20 parasta kuidunlähdettä, joukossa ovat muun muassa ruislese ja pellavansiemen.

5. Tunnet itsesi väsyneeksi

Pitkälle prosessoitu ruoka tekee olon väsyneeksi ja voimattomaksi. Mahdollisimman puhdas ja käsittelemätön ruoka sen sijaan toimii energisoivana ravinnonlähteenä. Syötkö esimerkiksi liikaa energiapatukoita? Vaihda välipalasi terveelliseempään, kuten esimerkiksi hedelmiin tai vihanneksiin.

6. Sairastelet usein

Vastustuskyvyn heikkeneminen voi olla merkki vääränlaisesta jääkaapin sisällöstä. Jos siis olet usein nuutunut ja kärsit flunssakierteestä, kokeile vahvistaa vastustuskykyäsi esimerkiksi lisäämällä smoothieesi hieman lisäboostia esimerkiksi kaakaonibseillä.

Lue lisää:

Uusi numeroyhdistelmä laihduttajalle! 3-1-2-1-dieettiin kuuluu huijauspäivä

Kyllä, se on totta! Vedenjuonti laihduttaa

10 ajatusta laihduttamisesta – Näitä sinäkin mietit juuri nyt

Vanhaa jumppamattoa ei kannata heittää roskiin!

Instagram-sivusto 5-minute crafts julkaisi videon, jossa esitellään jumppamaton uusia käyttötapoja. Tässä hyvät vinkit kootusti.

  1. Astiankuivauskaapin alunen. Ulkomailla asuvalla astiankuivausteline löytyy mahdollisesti keittiönpöydältä, mutta monessa suomalaisessa kodissa mainio kapistus on rakennettu kaapistoon. Vanhasta jumppamatosta saat oivan alustan astioista tippuvalle vedelle.
  2. Leikkuulaudan pidike. Samaan tapaan kumista mattoa voi käyttää myös alustana leikkuulaudalle, joka ei tällöin luista vihanneksia pilkottaessa.
  3. Hiirimatto. Mittaa vanhasta jumppamatostasi parikymmentä senttiä pitkä ja yhtä leveä alue, ja leikkaa se irti. Luistamaton kuminen alusta on oiva kotitoimiston tietokoneen hiirimatoksi.
  4. Läppärin suojapussi. Miksipä et samoilla vauhdeilla kyhäisi matosta myös läppärin suojapussia? Leikkaa matosta tuplasti kannettavasi kokoinen pala ja taita se kahtia. Liitä reunat yhteen siten, että yksi sivu jää taskumaisesti auki. Sujauta läppäri kyytiin.
  5. Cooleri tölkille. Rullaa pieni pala mattoa tölkin ympärille. Oiva tapa pitää tölkki kylmänä.
  6. Lasinalunen. Bileet tulossa? Pyöreistä jumppamaton paloista saat kätevät lasinaluset.

Oli käytetyn jumppamaton uusi käyttötarkoitus mikä tahansa näistä, on se silti syytä puhdistaa hyvin. Onneksi se onnistuu kätevästi ihan pesukoneessa.

Näyttelijä Colman Domingo esittää Fear the Walking Dead -sarjassa Victor Strandia, joka liittyi zombijahtiin sarjan toisella kaudella.

IS TV-LEHTI: Apokalyptinen Fear the Walking Dead -kauhusarja oli jotakin aivan uutta 48-vuotiaalle Colman Domingolle, joka on henkeen ja vereen teatterinäyttelijä.

–Sanon aina kyllä uusille asioille. Käsivarteeni on tatuoitu sana yes, mies kertoo Monte Carlon tv-festivaaleilla.

Domingo esittelee käsivarttaan, jossa näkyy kyseinen tatuointi.

Domingon laajassa ansioluettelossa lukee lisäksi nimikkeet Broadway-tähti, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän ohjasi myös yhden Fear the Walking Dead -sarjan jakson sen neljännellä kaudella. Meneillään on sarjan neljäs kausi, joten Domingolla on jo kokemusta zombien lahtaamisesta. Mikä on paras tapa tappaa zombi?

– Tärkeintä on tähdätä päähän. Voi käyttää mitä tahansa kättä pidempää, jota on saatavilla, Domingo naurahtaa.

– Hahmoni tärkeimmät aseet ovat kieli ja äly. ”Zombisarja” voi olla myös huono leima sarjallemme, sillä jos raaputtaa pintaa syvemmälle, kyseessä on sarja perheestä ja inhimillisyydestä, Domingo pohtii.

Neljännellä kaudella zombeja vastaan taisteleva porukka saa käyttöönsä myös aseita. Domingo joutui ensimmäistä kertaa harjoittelemaan aseiden käyttöä.

”Haluaisin myös ihmisten tietävän, että kaikki amerikkalaiset eivät ole asehulluja.”

Se oli hänelle vaikeaa.

– Meillä on Amerikassa omat, jakautuneet mielipiteemme aseista, hän sanoo.

Domingo kertoo ajattelevansa, että esimerkiksi maaseudulla ihmisten täytyy saada omistaa aseita puolustaakseen maitaan. Mutta mitkään automaattiaseet yksityishenkilöillä eivät käy järkeen.

– Jokainen järkevä ihminen – jokainen järkevä aseenomistaja myös – sanoisi, että kenelläkään ei voi olla oikeaa tarvetta sellaiselle aseelle. Haluaisin myös ihmisten tietävän, että kaikki amerikkalaiset eivät ole asehulluja.

Hän uskoo, että ihmisellä on oikeus puolustaa itseään.

”Luulin tulevani puhumaan tänne zombeista, mutta tämähän kääntyikin vakavaksi!”

– Mutta haluaisin ihmisten käyttävän tervettä järkeä! Domingo selittää kiihkeästi.

– Amerikka on perustunut toisen pelolle. Maamme on joutunut taistelemaan eroon orjuudesta, taistelemaan maahanmuuttajien, naisten ja homojen oikeuksien puolesta. Taistelu kaikesta mahdollisesta on hyvin syvällä kansakunnassamme. Lopulta taistelemme siitä, että osaisimme kunnioittaa ja rakastaa toisiamme, Domingo kertoo ja on lähellä purskahtaa itkuun.

Hän kuivaa silmänurkkiaan.

– Olen pahoillani, tämä on vain niin henkilökohtaista. Rakkauden tiellä on aina pelkoa. Pelkoa toisen elämänvalinnoista – miksi ne vaivaamat muita ihmisiä niin paljon?

Sitten tunteikas näyttelijä purskahtaa nauramaan.

– Luulin tulevani puhumaan tänne zombeista, mutta tämähän kääntyikin vakavaksi!

Fear the Walking Dead, kauden 4 jälkimmäinen puolisko on nyt nähtävillä HBO Nordic -maksukanavalla.