Läheisyys lämmittää – masentunuttakin. Kuva: Shutterstock
Läheisyys lämmittää – masentunuttakin. Kuva: Shutterstock

Kysyimme kymmeneltä suomalaiselta masentuneelta, mikä yksittäinen teko auttoi synkkänä hetkenä selviytymään. Tässä oikeita vinkkejä oikeasta elämästä.

1. Ole läsnä ja tukena masentuneelle, mutta ymmärrä antaa tilaa. Esimerkiksi näin: Tarjoudu tulemaan kylään, jos sairastava jaksaa nähdä muita ihmisiä, mutta älä tunkeudu toisen kotiin pakolla.

2. Älä lausu kliseitä. Ei näin: "Ylös, ulos ja lenkille! Kyllä se päivä paistaa risukasaankin. Kyllä se siitä. Happihyppelylle ja mieli paranee!" Sano näin: "Jos kaipaat seuraa, ota yhteyttä. Pian nähdään taas. Haluaisitko tehdä jotain? Miten voit?"

3. Lainaa lemmikkiä. Jos masentunut tuttavasi on eläinrakas, karvainen kaveri voi parantaa oloa. Se ei vaadi juuri mitään, mutta antaa kaikkensa. Ja läheisyyteen tottunutta eläintä voi halailla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Lähetä kirje tai kortti. Arkinen yllätys ja muistaminen piristää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Hemmottele arkisesti, mutta älä lahjo. Vie kyläillessä lahjaksi hyvää teetä, lainaan kiinnostava kirja tai vaikka kukka. Älä kuitenkaan yritä ostaa sairastavaa iloiseksi.

6. Halaa ja anna läheisyyttä, jos masentunut päästää lähelleen.

7. Vie tuulettumaan vaikka elokuviin katsomaan aivottominta juuri tällä hetkellä pyörivää höttöä.

8. Älä vaadi mitään, mutta ole olemassa toista varten. Tätä voi toteuttaa vaikka yhteisen telkkarituokion tai teenjuontihetken muodossa.

9. Auta selviytymään arjessa: vie ruokaa, ole seurana julkisilla paikoilla, jää yökylään ja tiukan paikan tullen vie apua hakemaan.

10. Ruoki. Siis tee ruokaa, kokkaa, herkuttele, pidä huolta, että sairasteleva syö.

Muista kuitenkin, että masennus on sairaus, jota ei paranneta parhaillakaan aikeilla. Välillä et voi piristää sairastavaa, vaikka kuinka yrittäisit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla