Ei näin kuin vasemmalla, vaan niin kuin oikealla. Profiilikuvan valitseminen on tiedettä! Kuvat: Shutterstock
Ei näin kuin vasemmalla, vaan niin kuin oikealla. Profiilikuvan valitseminen on tiedettä! Kuvat: Shutterstock

Ihmisten ärsyttäminen somessa – ja muutenkin – on nykyään aivan liian helppoa.

Mysteeripäivitykset, joissa annetaan ymmärtää, että jotain suurta on tapahtunut, mutta ei kerrota mitä. Sadat mehustelevat lomakuvat viikon pyrähdykseltä turistihelvettiin. Oman hännän nostaminen, siis vaikka työpaikan jatkuva kehuminen. "Se tunne, kun" -päivitykset. Jatkuva vauvakuvien virta. Tuoreen rakkauden hehkutus ja uuden puolison kanssa lässyttäminen julkisesti.

Siinäpä niitä! Pikainen huutoäänestys toimituksessa kertoo, että moni asia somessa ärsyttää. Vaikka ihan suotta, sillä eihän kenenkään päivityksiä tarvitse lukea, jos niitä selatessa menevät hermot.

Sosiaalisesta mediasta tehdyt tutkimukset kertovat, että tietynlainen käytös Facebookissa ja muualla vaikuttaa siihen, pitävätkö ihmiset sinusta.  Independent listasi juttuunsa vuosien aikana saadut tulokset. Näillä sometavoilla ei ainakaan kerätä kavereita:

1. Liian vähän tai paljon kavereita

Facebookissa se on tarkkaa! Kavereita pitäisi olla jotain 100–300 väliltä, jo vuonna 2008 tehty tutkimus ehdottaa. Vuonna 2014 Facebook-kavereita tosin oli jokaisella jo keskimäärin 338 kappaletta. Tästä voi päätellä, että kaverimäärähaitari seitsemän vuoden takaa alkaa olla jo vähän vanhentunut. Sen sijaan tämä viisaus pätee edelleenkin: liian paljon kavereita antaa vaikutelman, ettet ole aidosti kiinnostunut kavereistasi, vaan haluat vain hamstrata heitä ystävägalleriaasi.

2. Vääränlainen profiilikuva

Tässä tapauksessa vääränlainen tarkoittaa liian läheltä otettua. Läheltä (alle 45 sentin päästä) kuvattu henkilö tulkitaan helposti epäluotettavaksi, epäviehättäväksi ja epäpäteväksi. Ratkaisu: pyydä jotakuta ottamaan sinusta kuva tai hanki selfiekeppi. Pärstäkuva pitäisi ottaa vähintään 135 sentin päästä.

3. Jaat kuvia liikaa

Ystäväsi eivät tykkää, jos jaat liian paljon kuvia perheestäsi, sukulaisesi taas eivät jaksa katsoa ystäviesi kuvia. Eikä kukaan ymmärrä sitä, miksi tuuttaat virtasi täyteen selfieitä. Siispä etsi kultainen keskitie.

Toki oikeassa elämässäkin voi töppäillä. Nämä ominaisuudet tekevät sinusta vähintään epäilyttävän niin somessa kuin tosielämässäkin:

  • Kysyt kysymyksiä, mutta et kerro mitään itsestäsi.
  • Et paljasta todellisia tunteitasi.
  • Olet liian kiltti.
  • Kehut itseäsi, mutta naamioit sen vähättelyksi.

Independentin mukaan edellä mainittuja asioita tekeviä ei muun muassa palkattu työhaastatteluissa tai haluttu työkaveriksi. Liian kilttiä ei pidetty hyvänä työkaverina, koska hänen varjoonsa jäi helposti. Ihmisistä, jotka piilottelivat tunteitaan,ei yleisesti pidetty yhtä paljon kuin avoimista tyypeistä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.