Sairastumista pelkäävän kannattaa välttää käytäväpaikkaa. Kuva: Shutterstock
Sairastumista pelkäävän kannattaa välttää käytäväpaikkaa. Kuva: Shutterstock

Lento-onnettomuuden sijaan yläilmoissa kannattaa pelätä jotain paljon arkisempaa: viruksia ja bakteereita.

Kukapa nyt haluaisi sairastua lomallaan, mutta totuus on, että vuodenvaihteen pyhät ja niihin liittyvä reissaaminen voivat lisätä riskiä saada flunssa. Etenkin jos matkustat lentäen. Parisataa ihmistä yhdessä lentokoneessa tietää varmaa pöpöjenvaihtoa matkustajien kesken.

Arizonan yliopiston mikrobiologi Chuck Gerba kertoo Advisory Board Companyn blogissa, mitkä paikat lentokoneessa ovat erityisiä virus- ja bakteeripesäkkeitä – ja mitä flunssan välttääkseen kannattaa tehdä.

Gerba on tutkimusryhmänsä kanssa selvittänyt, mitkä lentokoneen useimmiten kosketelluista pinnoista sisältävät eniten taudinaiheuttajia. He ovat keränneet näytteitä pesualtaista, hanoista, ovenkahvoista, tarjotinpöydistä, käsinojista ja käsimatkatavarahyllyn avauspainikkeista.

Pidättele, jos pystyt

Kaiken kaikkiaan bakteerit ja virukset pääsevät rellestämään lentokoneessa melko runsaina. Tutkimuksissa löytyi ainakin influenssaa, norovirusta ja MRSA-bakteeria. Moniin pintoihin voisi kiinnittää tarran, jossa lukisi ”biovaara”.

Jos sairastumista haluaa välttää, kannattaa välttää erityisesti lentokoneen wc:tä.

– Jos pystyt pidättelemään, pidättele, Chuck Gerba neuvoo blogissa.

Yllättävä pöpöpesäke on lentokoneen käytäväpaikka. Kun vierestä kuljetaan ja penkkiriveistä otetaan tukea, käsinojaan ja istuimeen tarttuu bakteereita ja viruksia. Pöpökammoisen kannattaa siis valita keski- tai ikkunapaikka.

Riski piilee käsissä, ei ilmanvaihdossa

Monet uskovat, että lennolla tehokkain pöpönlevittäjä on lentokoneen ilmanvaihto, joka kierrättää hengitysilmaa ja levittää taudinaiheuttajia matkustajalta toiselle.

Chuck Gerban mukaan ilmanvaihto ei erityisesti lisää riskiä saada tauteja lennolla. Ilmaa muun muassa suodatetaan, mikä vähentää sairastumisen mahdollisuutta.

– Jos jollakin koneessa on influenssa, yleensä vain aivan hänen vieressään, edessään ja takanaa istuvien kannattaa olla huolissaan.

Tautien ehkäisy toimii lentokoneessa samalla lailla kuin maassakin – käsiä pesemällä ja desinfioimalla. Chuck Gerba myös kehottaa välttämään kasvojen koskettelua. Kädet tulisi ainakin desinfioida, ennen kuin ne vie lähelle nenää ja suuta. Myös tarjotinpöydän voi halutessaan pyyhkäistä alkoholipitoisella desinfiointiliinalla ennen käyttöä.

Lue myös:

Tällaisesta luksuksesta tavallinen lentomatkustaja voi vain haaveilla

Pelkäätkö lentokoneessa? Psykologin neuvoista apu kammoon

7 vinkkiä: näin parannat mahdollisuuksiasi selvitä lento-onnettomuudesta

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00