Sairastumista pelkäävän kannattaa välttää käytäväpaikkaa. Kuva: Shutterstock
Sairastumista pelkäävän kannattaa välttää käytäväpaikkaa. Kuva: Shutterstock

Lento-onnettomuuden sijaan yläilmoissa kannattaa pelätä jotain paljon arkisempaa: viruksia ja bakteereita.

Kukapa nyt haluaisi sairastua lomallaan, mutta totuus on, että vuodenvaihteen pyhät ja niihin liittyvä reissaaminen voivat lisätä riskiä saada flunssa. Etenkin jos matkustat lentäen. Parisataa ihmistä yhdessä lentokoneessa tietää varmaa pöpöjenvaihtoa matkustajien kesken.

Arizonan yliopiston mikrobiologi Chuck Gerba kertoo Advisory Board Companyn blogissa, mitkä paikat lentokoneessa ovat erityisiä virus- ja bakteeripesäkkeitä – ja mitä flunssan välttääkseen kannattaa tehdä.

Gerba on tutkimusryhmänsä kanssa selvittänyt, mitkä lentokoneen useimmiten kosketelluista pinnoista sisältävät eniten taudinaiheuttajia. He ovat keränneet näytteitä pesualtaista, hanoista, ovenkahvoista, tarjotinpöydistä, käsinojista ja käsimatkatavarahyllyn avauspainikkeista.

Pidättele, jos pystyt

Kaiken kaikkiaan bakteerit ja virukset pääsevät rellestämään lentokoneessa melko runsaina. Tutkimuksissa löytyi ainakin influenssaa, norovirusta ja MRSA-bakteeria. Moniin pintoihin voisi kiinnittää tarran, jossa lukisi ”biovaara”.

Jos sairastumista haluaa välttää, kannattaa välttää erityisesti lentokoneen wc:tä.

– Jos pystyt pidättelemään, pidättele, Chuck Gerba neuvoo blogissa.

Yllättävä pöpöpesäke on lentokoneen käytäväpaikka. Kun vierestä kuljetaan ja penkkiriveistä otetaan tukea, käsinojaan ja istuimeen tarttuu bakteereita ja viruksia. Pöpökammoisen kannattaa siis valita keski- tai ikkunapaikka.

Riski piilee käsissä, ei ilmanvaihdossa

Monet uskovat, että lennolla tehokkain pöpönlevittäjä on lentokoneen ilmanvaihto, joka kierrättää hengitysilmaa ja levittää taudinaiheuttajia matkustajalta toiselle.

Chuck Gerban mukaan ilmanvaihto ei erityisesti lisää riskiä saada tauteja lennolla. Ilmaa muun muassa suodatetaan, mikä vähentää sairastumisen mahdollisuutta.

– Jos jollakin koneessa on influenssa, yleensä vain aivan hänen vieressään, edessään ja takanaa istuvien kannattaa olla huolissaan.

Tautien ehkäisy toimii lentokoneessa samalla lailla kuin maassakin – käsiä pesemällä ja desinfioimalla. Chuck Gerba myös kehottaa välttämään kasvojen koskettelua. Kädet tulisi ainakin desinfioida, ennen kuin ne vie lähelle nenää ja suuta. Myös tarjotinpöydän voi halutessaan pyyhkäistä alkoholipitoisella desinfiointiliinalla ennen käyttöä.

Lue myös:

Tällaisesta luksuksesta tavallinen lentomatkustaja voi vain haaveilla

Pelkäätkö lentokoneessa? Psykologin neuvoista apu kammoon

7 vinkkiä: näin parannat mahdollisuuksiasi selvitä lento-onnettomuudesta