Sairastumista pelkäävän kannattaa välttää käytäväpaikkaa. Kuva: Shutterstock
Sairastumista pelkäävän kannattaa välttää käytäväpaikkaa. Kuva: Shutterstock

Lento-onnettomuuden sijaan yläilmoissa kannattaa pelätä jotain paljon arkisempaa: viruksia ja bakteereita.

Kukapa nyt haluaisi sairastua lomallaan, mutta totuus on, että vuodenvaihteen pyhät ja niihin liittyvä reissaaminen voivat lisätä riskiä saada flunssa. Etenkin jos matkustat lentäen. Parisataa ihmistä yhdessä lentokoneessa tietää varmaa pöpöjenvaihtoa matkustajien kesken.

Arizonan yliopiston mikrobiologi Chuck Gerba kertoo Advisory Board Companyn blogissa, mitkä paikat lentokoneessa ovat erityisiä virus- ja bakteeripesäkkeitä – ja mitä flunssan välttääkseen kannattaa tehdä.

Gerba on tutkimusryhmänsä kanssa selvittänyt, mitkä lentokoneen useimmiten kosketelluista pinnoista sisältävät eniten taudinaiheuttajia. He ovat keränneet näytteitä pesualtaista, hanoista, ovenkahvoista, tarjotinpöydistä, käsinojista ja käsimatkatavarahyllyn avauspainikkeista.

Pidättele, jos pystyt

Kaiken kaikkiaan bakteerit ja virukset pääsevät rellestämään lentokoneessa melko runsaina. Tutkimuksissa löytyi ainakin influenssaa, norovirusta ja MRSA-bakteeria. Moniin pintoihin voisi kiinnittää tarran, jossa lukisi ”biovaara”.

Jos sairastumista haluaa välttää, kannattaa välttää erityisesti lentokoneen wc:tä.

– Jos pystyt pidättelemään, pidättele, Chuck Gerba neuvoo blogissa.

Yllättävä pöpöpesäke on lentokoneen käytäväpaikka. Kun vierestä kuljetaan ja penkkiriveistä otetaan tukea, käsinojaan ja istuimeen tarttuu bakteereita ja viruksia. Pöpökammoisen kannattaa siis valita keski- tai ikkunapaikka.

Riski piilee käsissä, ei ilmanvaihdossa

Monet uskovat, että lennolla tehokkain pöpönlevittäjä on lentokoneen ilmanvaihto, joka kierrättää hengitysilmaa ja levittää taudinaiheuttajia matkustajalta toiselle.

Chuck Gerban mukaan ilmanvaihto ei erityisesti lisää riskiä saada tauteja lennolla. Ilmaa muun muassa suodatetaan, mikä vähentää sairastumisen mahdollisuutta.

– Jos jollakin koneessa on influenssa, yleensä vain aivan hänen vieressään, edessään ja takanaa istuvien kannattaa olla huolissaan.

Tautien ehkäisy toimii lentokoneessa samalla lailla kuin maassakin – käsiä pesemällä ja desinfioimalla. Chuck Gerba myös kehottaa välttämään kasvojen koskettelua. Kädet tulisi ainakin desinfioida, ennen kuin ne vie lähelle nenää ja suuta. Myös tarjotinpöydän voi halutessaan pyyhkäistä alkoholipitoisella desinfiointiliinalla ennen käyttöä.

Lue myös:

Tällaisesta luksuksesta tavallinen lentomatkustaja voi vain haaveilla

Pelkäätkö lentokoneessa? Psykologin neuvoista apu kammoon

7 vinkkiä: näin parannat mahdollisuuksiasi selvitä lento-onnettomuudesta

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.