Mistä näitä saliselfieitä, vauvakuvia ja kissavideolinkkejä oikein tulee? Raah! Kuva: Shutterstock
Mistä näitä saliselfieitä, vauvakuvia ja kissavideolinkkejä oikein tulee? Raah! Kuva: Shutterstock

Mielenrauha Facebookissa on vain muutaman klikkauksen päässä.

Kaveri on ihan kiva, mutta hänen lapsensa korvatulehduskierre ei nyt vain jaksa kiinnostaa. Ja entäs sitten vanha tuttava, joka jakaa koko ajan videoita, jotka eivät vain naurata. Huoh.

Jos Facebookin uutisvirran sisältö saa harkitsemaan verenpainelääkitystä, kannattaa käyttää tovi siihen, että piilottaa ärsyttävän sisällön näkyvistään. Algoritmit, joiden avulla Facebook määrittelee näkemäsi sisällön, ovat suuren luokan salaisuuksia – mutta onneksi sisältöön pystyy vaikuttamaan myös itse.

Mashable kertoo viisi tapaa, joiden avulla mielenrauha sosiaalisessa mediassa lisääntyy huomattavasti.

1. Lopeta ärsyttävien tyyppien seuraaminen

Kaveria ei ole pakko poistaa, vaikkei hänen jutuistaan tai lataamistaan parisuhdeselfieistä pitäisikään. Kun eteen tulee jokin hänen jakamansa asia, klikkaa tarinan oikeassa nurkassa olevaa pientä nuolta ja klikkaa kohtaa ”Älä seuraa sivua Se ja se”. Hänen postauksensa eivät enää häiritse some-elämääsi. Voit myös mennä kyseisen henkilön Facebook-profiilisivulle ja lakata seuraamasta häntä.

2. Piilota sivustot, joiden sisältöjä et halua nähdä

Oikean ylänurkan pieni nuoli on ystäväsi tässäkin asiassa. Kun joku Facebook-kavereistasi on jakanut linkin tai tykännyt sivusta, voit klikata nuolta ja valita kohdan ”Piilota kaikki Siltä ja tältä”.

3. Kerro Facebookille, mitä et halua nähdä

Voit myös klikata nuolesta avautuvaa kohtaa ”En halua nähdä tätä”. Se ei lopeta tietyn ihmisen tai sivuston seuraamista, mutta kertoo Facebookille, ettei sellainen sisältö kiinnosta sinua. Vastedes tarjolla on kenties jotain kiinnostavampaa.

4. Paranna uutisvirtaasi osallistumalla kyselyyn

Jos käytät Facebookia englanniksi, voit osallistua kyselyyn, jonka avulla Facebook kartoittaa mielipiteitäsi erilaisista sisällöistä. Palautteen avulla Facebook kehittää uutissyötettään paremmaksi – tuloksia nähdään toivottavasti jonakin päivänä. Kysely löytyy samasta nuolesta jonkun postauksen oikeasta yläkulmasta. Klikkaa ensin kohtaa ”More options” ja sen jälkeen ”Take a survey to make News Feed better”.

5. Säädä asetukset kuntoon

Välillä on hyvä käydä läpi, mitä kaikkia sivuja seuraatkaan. Voit hallita uutisiasi asetuksissa, joihin pääset Facebookin sinisen yläpalkin oikeassa reunassa olevasta pienestä kolmiosta. Klikkaa kohtaa ”Uutisten asetukset”. Näet sivustot ja ihmiset, joita olet tarkastellut viime aikoina useimmin. Samalla kun käyt listat läpi, klikkaile pois ne sivut, joita et halua seurata.

Lue myös:

Facebook aikoo estää sinua julkaisemasta kännikuviasi

Tekniikka ja parisuhde eivät sovi yhteen: riidelläänkö teilläkin näistä?

Tutkimus: Ällösöpöt parit ärsyttävät Facebookissa

Chamath Palihapitiyan mukaan Facebookin luojat eivät ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi – ja nyt kaduttaa. 

Facebookin varhaisiin johtajiin kuuluva Chamath Palihapitiya varoittaa ihmisiä sosiaalisesta mediasta. Aiheesta uutisoi Suomessa Kauppalehti.

Palihapitiya puhui marraskuussa maineikkaassa Stanfordin yliopistossa siitä, miten rahalla voi muuttaa maailmaa, ja kertoi samalla katuvansa sitä, millaisen monsterin Facebookin tekijät loivat. 

– Luulen, että jossakin syvällä, syvällä mielemme sopukoissa tavallaan tiesimme, jotakin pahaa voisi sattua, Pahilipityia sanoo videoidussa Stanfordin-puheessaan.

Palihapitiya kuitenkin sanoo, etteivät Facebookin luojat ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi. Nykyinen somejättiläinen repii Palihapitiyan mielestä sosiaalisia kudelmiamme kappaleiksi. 

– Ollaan siinä pisteessä, että tarvitaan kunnon tauko joistakin näistä työkaluista ja asioista, joihin tukeudutte. Lyhytaikaiset, dopamiinivetoiset palautekoukut, jotka olemme luoneet, tuhoavat yhteiskunnan toimintaa.

Somettomuus luo jännitteitä

Palihipitiya luettelee sosiaalisen median vaikutuksia yhteiskuntaan: Kunnioittavaa ja ymmärryksen lisääntymiseen tähtäävä keskustelu on vähissä, samoin yhteistyötaidot. Harhaanjohtavat tiedot ja valetotuudet sen sijaan kukoistavat. 

Hän suositteleekin, että sosiaaliseen mediaan pidettäisiin etäisyyttä. Itse hän ei somea käytä, eivätkä käytä hänen lapsensakaan. Hän kertoo selanneensa Facebook-feediään alle kymmenen kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. 

Palihapitiya ei kuitenkaan elele hiljaiseloa eristäytyneenä vaan on nykyään pääomasijoittaja Piilaaksossa. Miten hän siis pärjää ilman somea?

– Se on luonut valtavasti jännitteitä sosiaalisissa ympyröissäni, hän myöntää.

Palihapitiya kertoo luopuneensa somen käytöstä, koska ei halunnut tulla ”ohjelmoiduksi”. Valitettavat esimerkit eri puolilta maailmaa osoittavat, että ihmisiä voidaan manipuloida sosiaalisessa mediassa. 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****