Mistä näitä saliselfieitä, vauvakuvia ja kissavideolinkkejä oikein tulee? Raah! Kuva: Shutterstock
Mistä näitä saliselfieitä, vauvakuvia ja kissavideolinkkejä oikein tulee? Raah! Kuva: Shutterstock

Mielenrauha Facebookissa on vain muutaman klikkauksen päässä.

Kaveri on ihan kiva, mutta hänen lapsensa korvatulehduskierre ei nyt vain jaksa kiinnostaa. Ja entäs sitten vanha tuttava, joka jakaa koko ajan videoita, jotka eivät vain naurata. Huoh.

Jos Facebookin uutisvirran sisältö saa harkitsemaan verenpainelääkitystä, kannattaa käyttää tovi siihen, että piilottaa ärsyttävän sisällön näkyvistään. Algoritmit, joiden avulla Facebook määrittelee näkemäsi sisällön, ovat suuren luokan salaisuuksia – mutta onneksi sisältöön pystyy vaikuttamaan myös itse.

Mashable kertoo viisi tapaa, joiden avulla mielenrauha sosiaalisessa mediassa lisääntyy huomattavasti.

1. Lopeta ärsyttävien tyyppien seuraaminen

Kaveria ei ole pakko poistaa, vaikkei hänen jutuistaan tai lataamistaan parisuhdeselfieistä pitäisikään. Kun eteen tulee jokin hänen jakamansa asia, klikkaa tarinan oikeassa nurkassa olevaa pientä nuolta ja klikkaa kohtaa ”Älä seuraa sivua Se ja se”. Hänen postauksensa eivät enää häiritse some-elämääsi. Voit myös mennä kyseisen henkilön Facebook-profiilisivulle ja lakata seuraamasta häntä.

2. Piilota sivustot, joiden sisältöjä et halua nähdä

Oikean ylänurkan pieni nuoli on ystäväsi tässäkin asiassa. Kun joku Facebook-kavereistasi on jakanut linkin tai tykännyt sivusta, voit klikata nuolta ja valita kohdan ”Piilota kaikki Siltä ja tältä”.

3. Kerro Facebookille, mitä et halua nähdä

Voit myös klikata nuolesta avautuvaa kohtaa ”En halua nähdä tätä”. Se ei lopeta tietyn ihmisen tai sivuston seuraamista, mutta kertoo Facebookille, ettei sellainen sisältö kiinnosta sinua. Vastedes tarjolla on kenties jotain kiinnostavampaa.

4. Paranna uutisvirtaasi osallistumalla kyselyyn

Jos käytät Facebookia englanniksi, voit osallistua kyselyyn, jonka avulla Facebook kartoittaa mielipiteitäsi erilaisista sisällöistä. Palautteen avulla Facebook kehittää uutissyötettään paremmaksi – tuloksia nähdään toivottavasti jonakin päivänä. Kysely löytyy samasta nuolesta jonkun postauksen oikeasta yläkulmasta. Klikkaa ensin kohtaa ”More options” ja sen jälkeen ”Take a survey to make News Feed better”.

5. Säädä asetukset kuntoon

Välillä on hyvä käydä läpi, mitä kaikkia sivuja seuraatkaan. Voit hallita uutisiasi asetuksissa, joihin pääset Facebookin sinisen yläpalkin oikeassa reunassa olevasta pienestä kolmiosta. Klikkaa kohtaa ”Uutisten asetukset”. Näet sivustot ja ihmiset, joita olet tarkastellut viime aikoina useimmin. Samalla kun käyt listat läpi, klikkaile pois ne sivut, joita et halua seurata.

Lue myös:

Facebook aikoo estää sinua julkaisemasta kännikuviasi

Tekniikka ja parisuhde eivät sovi yhteen: riidelläänkö teilläkin näistä?

Tutkimus: Ällösöpöt parit ärsyttävät Facebookissa