Mistä näitä saliselfieitä, vauvakuvia ja kissavideolinkkejä oikein tulee? Raah! Kuva: Shutterstock
Mistä näitä saliselfieitä, vauvakuvia ja kissavideolinkkejä oikein tulee? Raah! Kuva: Shutterstock

Mielenrauha Facebookissa on vain muutaman klikkauksen päässä.

Kaveri on ihan kiva, mutta hänen lapsensa korvatulehduskierre ei nyt vain jaksa kiinnostaa. Ja entäs sitten vanha tuttava, joka jakaa koko ajan videoita, jotka eivät vain naurata. Huoh.

Jos Facebookin uutisvirran sisältö saa harkitsemaan verenpainelääkitystä, kannattaa käyttää tovi siihen, että piilottaa ärsyttävän sisällön näkyvistään. Algoritmit, joiden avulla Facebook määrittelee näkemäsi sisällön, ovat suuren luokan salaisuuksia – mutta onneksi sisältöön pystyy vaikuttamaan myös itse.

Mashable kertoo viisi tapaa, joiden avulla mielenrauha sosiaalisessa mediassa lisääntyy huomattavasti.

1. Lopeta ärsyttävien tyyppien seuraaminen

Kaveria ei ole pakko poistaa, vaikkei hänen jutuistaan tai lataamistaan parisuhdeselfieistä pitäisikään. Kun eteen tulee jokin hänen jakamansa asia, klikkaa tarinan oikeassa nurkassa olevaa pientä nuolta ja klikkaa kohtaa ”Älä seuraa sivua Se ja se”. Hänen postauksensa eivät enää häiritse some-elämääsi. Voit myös mennä kyseisen henkilön Facebook-profiilisivulle ja lakata seuraamasta häntä.

2. Piilota sivustot, joiden sisältöjä et halua nähdä

Oikean ylänurkan pieni nuoli on ystäväsi tässäkin asiassa. Kun joku Facebook-kavereistasi on jakanut linkin tai tykännyt sivusta, voit klikata nuolta ja valita kohdan ”Piilota kaikki Siltä ja tältä”.

3. Kerro Facebookille, mitä et halua nähdä

Voit myös klikata nuolesta avautuvaa kohtaa ”En halua nähdä tätä”. Se ei lopeta tietyn ihmisen tai sivuston seuraamista, mutta kertoo Facebookille, ettei sellainen sisältö kiinnosta sinua. Vastedes tarjolla on kenties jotain kiinnostavampaa.

4. Paranna uutisvirtaasi osallistumalla kyselyyn

Jos käytät Facebookia englanniksi, voit osallistua kyselyyn, jonka avulla Facebook kartoittaa mielipiteitäsi erilaisista sisällöistä. Palautteen avulla Facebook kehittää uutissyötettään paremmaksi – tuloksia nähdään toivottavasti jonakin päivänä. Kysely löytyy samasta nuolesta jonkun postauksen oikeasta yläkulmasta. Klikkaa ensin kohtaa ”More options” ja sen jälkeen ”Take a survey to make News Feed better”.

5. Säädä asetukset kuntoon

Välillä on hyvä käydä läpi, mitä kaikkia sivuja seuraatkaan. Voit hallita uutisiasi asetuksissa, joihin pääset Facebookin sinisen yläpalkin oikeassa reunassa olevasta pienestä kolmiosta. Klikkaa kohtaa ”Uutisten asetukset”. Näet sivustot ja ihmiset, joita olet tarkastellut viime aikoina useimmin. Samalla kun käyt listat läpi, klikkaile pois ne sivut, joita et halua seurata.

Lue myös:

Facebook aikoo estää sinua julkaisemasta kännikuviasi

Tekniikka ja parisuhde eivät sovi yhteen: riidelläänkö teilläkin näistä?

Tutkimus: Ällösöpöt parit ärsyttävät Facebookissa

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.