Pienikin rintojen kokoero voi heikentää itsetuntoa. Kuva: Shutterstock
Pienikin rintojen kokoero voi heikentää itsetuntoa. Kuva: Shutterstock

Tutkimuksen mukaan epäsuhtaiset tai todella suuret rinnat heikentävät naisen itsetuntoa.

Nehän ovat vain rinnat.

Monelle ”normaalipoviselle” tissit tosiaan saattavat olla ihan vain tissit, mutta yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan rinnoista voi olla suurtakin haittaa henkiselle hyvinvoinnille.


Daily Mailin
haastatteleman tohtori Brian Labow’n mukaan rintojen epäsymmetriasta kärsivillä naisilla on enemmän mielenterveyden ongelmia ja huonompi itsetunto kuin muilla. Labow’n tutkimuksessa analysoitiin 59 nuoren naisen kokemuksia rinnoistaan ja hyvinvoinnistaan. Tutkittavat olivat 12–21-vuotiaita, joilla oli vähintään yhden kuppikoon ero rintojensa koossa. Osalla rinnat eivät myöskään olleet kehittyneet normaalisti.

Lisäksi tutkittavina oli ryhmä naisia, joiden rinnat olivat kasvaneet epänormaalin suuriksi. Verrokkina käytettiin normaalirintaisten nuorten naisten joukkoa.

Leikkaus vai tukea?

Itsetunto-ongelmien lisäksi tavallisesta poikkeavat rinnat olivat ainakin osasyynä tutkittavien ongelmiin sosiaalisissa suhteissa. Joillakin naisista oli myös ongelmia syömisen kanssa.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että pienikin rintojen epäsuhta on mielelle yhtä haitallinen kuin suurempikin kokoero.

Brian Labow ja Bostonin lastensairaalan lääkäriryhmä ovatkin sitä mieltä, että naisten elämänlaatu voi kohentua, jos ongelmaan puututaan ajoissa.

Suomessa rintaleikkaukseen on mahdollista päästä julkisen terveydenhuollon kautta, jos haitta luokitellaan epämuodostumaksi tai kehityshäiriöksi. Jonot voivat tosin olla pitkät. Yksityisen puolen leikkauksista saa jonkin verran Kela-korvausta, mutta itselle tulee silti yleensä iso lasku maksettavaksi. Kannattaa myös tarkistaa, mitä oma sairauskuluvakuutus kattaa.

Vaativa kirurginen operaatio ei kuitenkaan aina ole tarpeen.

– Aikaisesta arvioinnista ja puuttumisesta voi olla hyötyä, ja siihen pitäisi aina kuulua myös neuvontaa painonhallinnassa ja mielenterveyden ongelmissa, Brian Labow sanoo Daily Mailissä.

Lue myös:


Plastiikkakirurgi: Suomessa nuorimmat asiakkaat 13-vuotiaita


Tällaiset ovat tutkitusti täydelliset rinnat


Suomalaiset haluavat nyt näitä kauneusleikkauksia


Suuremmat rinnat juhliin tai lomalle – nyt sekin on mahdollista

Uutuusdokumentissa Ennen rikosta pohditaan, millainen on maailma, jossa rikostentorjuntaan valjastetaan algoritmit.

IS TV-LEHTI: Tieteiskirjailija Philip K. Dickin novelliin perustuvassa scifitrillerissä Minority Report (2002) on kutkuttava ja vähän pelottavakin tulevaisuusvisio: vuoden 2056 Washington D.C.:ssä viranomaisilla on käytössään teknologiaa, jonka avulla rikoksia voidaan ehkäistä. Selvännäkijöiden avulla poliisit saavat videoetiäisiä tulevista rikoksia.

Steven Spielbergin ohjaaman elokuvan tulevaisuus ei ole pelkkää kaukaista spekulaatiota, vaan tavallaan jo todellisuutta.

Matthias Heederin ja Monika Hielscherin ohjaama dokumentti Ennen rikosta (2017) osoittaa, kuinka ennakoivaa rikoksentorjuntaa on tehty jo vuosia, ja vauhti sen kuin kiihtyy. Selvännäkijöiden sijaan tehtävään on valjastettu algoritmit. Siis samat mekanismit, joiden avulla verkkokaupat tarjoavat ostoskäyttäytymisen perusteella lisää shoppailtavaa ja Spotify ehdottaa kuunteluhistorian pohjalta sopivaa musiikkia.

Niin sanotulle kuumalle listalle päätyivät ihmiset, joilla oli poikkeuksellisen korkea riski joko tehdä rikos tai joutua sen uhriksi.

Dokumentti poimii esimerkkejä niin Yhdysvalloista kuin Euroopasta. Chicagossa poliisi otti muutama vuosi sitten käyttöön järjestelmän, jossa algoritmit raakkasivat kaupunginväestöstä 400 henkilön listan. Niin sanotulle kuumalle listalle päätyivät ihmiset, joilla oli poikkeuksellisen korkea riski joko tehdä rikos tai joutua sen uhriksi.

Riskiprosentti laskettiin muun muassa rikoshistorian, kontaktien ja asuinpaikan perusteella. Heitä poliisi valvoo tiukasti.

Internet, sosiaalinen media ja älylaitteet ovat tuoneet oman lisänsä potentiaalisten rikollisten ja uhrien profilointiin. Ihmiset luovuttavat nettiarjessaan jatkuvasti yksityisiä tietoja itsestään, ja teknologiajätit tekevät kauppaa tietoja kaipaavien kanssa. Dokumentissa esitellyt virkavallan käyttämät järjestelmät käyttävät hyväkseen muun muassa sosiaalisen median tietoja.

Ongelmilta ei voi välttyä, kun yritetään nähdä tulevaisuuteen.

Spielbergin jännärin koukku on siinä, että rikosten ennaltaehkäisyyn käytetyt keinot ja tulokset asetetaan kyseenalaisiksi. Entä jos näyt eivät pidäkään paikkaansa? Elokuvassa Tom Cruisen esittämä poliisi joutuu itse syytetyksi murhasta, jota ei ole tehnyt ja jonka uhria ei ole koskaan tavannut.

Chicagolainen Robert McDaniel löysi itsensä poliisin kuumalta listalta lähinnä sen takia, että hänen ystävänsä joutui henkirikoksen uhriksi.

Saman ongelman ympärillä pyörii myös Ennen rikosta -dokumentti. Esimerkiksi chicagolainen Robert McDaniel löysi itsensä poliisin kuumalta listalta lähinnä sen takia, että hänen ystävänsä joutui henkirikoksen uhriksi.

Algoritmien tarjoamat vastaukset perustuvat kerättyyn dataan ja syötettyihin tietoihin, jotka saattavat jo lähtökohtaisesti vääristää tuloksia. Esimerkiksi vähemmistöjen osuus poliisien listoilla painottuu huomattavasti. Suurin ongelma on kuitenkin se, ettei numeroita ymmärtävä tietokone käsitä rikosten taustalla vaikuttavia sosiaalisia syitä.

Dokumenttiprojekti: Ennen rikosta, TV1 klo 21.30

Voi noita mussukoita! Ruotsalaiset voittivat taas ja antoivat lapsekkaan riemunsa näkyä.

Muistatko, kun Ruotsin voitokas jääkiekkojoukkue tapasi viime vuonna pikkuprinssi Oscarin?

Jotain lapsenriemusta lienee tarttunut Tre Kronorin puseroon, sillä osa eilen illalla maailmanmestaruuden napanneesta joukkueesta juhli voittoaan heittäytymällä selälleen konfettisateen peittämälle jäälle.

Ja jos siihen kerran annetaan mahdollisuus, niin kukapa ei tekisi konfettienkeleitä jäähallissa?

Ainakin hyökkääjä Filip Forsberg antoi riemunsa näkyä.

Expressenin mukaan kultakonfetit villitsivät ainakin hyökkääjä Rickard Rakellin sekä puolustaja Hampus Lindholmin.

– Ei kultaenkeleitä usein pääse tekemään, Lindholm kommentoi ilonpitoaan lehdelle.

Hyökkääjä Jacob de la Rose tuuletti voittoa heittäytymällä polviliukuun.

Toki heti voiton jälkeen nähtiin myös perinteinen kasamuodostelma.

Onnea, Ruotsi!