Pienikin rintojen kokoero voi heikentää itsetuntoa. Kuva: Shutterstock
Pienikin rintojen kokoero voi heikentää itsetuntoa. Kuva: Shutterstock

Tutkimuksen mukaan epäsuhtaiset tai todella suuret rinnat heikentävät naisen itsetuntoa.

Nehän ovat vain rinnat.

Monelle ”normaalipoviselle” tissit tosiaan saattavat olla ihan vain tissit, mutta yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan rinnoista voi olla suurtakin haittaa henkiselle hyvinvoinnille.


Daily Mailin
haastatteleman tohtori Brian Labow’n mukaan rintojen epäsymmetriasta kärsivillä naisilla on enemmän mielenterveyden ongelmia ja huonompi itsetunto kuin muilla. Labow’n tutkimuksessa analysoitiin 59 nuoren naisen kokemuksia rinnoistaan ja hyvinvoinnistaan. Tutkittavat olivat 12–21-vuotiaita, joilla oli vähintään yhden kuppikoon ero rintojensa koossa. Osalla rinnat eivät myöskään olleet kehittyneet normaalisti.

Lisäksi tutkittavina oli ryhmä naisia, joiden rinnat olivat kasvaneet epänormaalin suuriksi. Verrokkina käytettiin normaalirintaisten nuorten naisten joukkoa.

Leikkaus vai tukea?

Itsetunto-ongelmien lisäksi tavallisesta poikkeavat rinnat olivat ainakin osasyynä tutkittavien ongelmiin sosiaalisissa suhteissa. Joillakin naisista oli myös ongelmia syömisen kanssa.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että pienikin rintojen epäsuhta on mielelle yhtä haitallinen kuin suurempikin kokoero.

Brian Labow ja Bostonin lastensairaalan lääkäriryhmä ovatkin sitä mieltä, että naisten elämänlaatu voi kohentua, jos ongelmaan puututaan ajoissa.

Suomessa rintaleikkaukseen on mahdollista päästä julkisen terveydenhuollon kautta, jos haitta luokitellaan epämuodostumaksi tai kehityshäiriöksi. Jonot voivat tosin olla pitkät. Yksityisen puolen leikkauksista saa jonkin verran Kela-korvausta, mutta itselle tulee silti yleensä iso lasku maksettavaksi. Kannattaa myös tarkistaa, mitä oma sairauskuluvakuutus kattaa.

Vaativa kirurginen operaatio ei kuitenkaan aina ole tarpeen.

– Aikaisesta arvioinnista ja puuttumisesta voi olla hyötyä, ja siihen pitäisi aina kuulua myös neuvontaa painonhallinnassa ja mielenterveyden ongelmissa, Brian Labow sanoo Daily Mailissä.

Lue myös:


Plastiikkakirurgi: Suomessa nuorimmat asiakkaat 13-vuotiaita


Tällaiset ovat tutkitusti täydelliset rinnat


Suomalaiset haluavat nyt näitä kauneusleikkauksia


Suuremmat rinnat juhliin tai lomalle – nyt sekin on mahdollista

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.