Shoppailu on nykyään kovin helppoa. Kuva: Shutterstock
Shoppailu on nykyään kovin helppoa. Kuva: Shutterstock

Tilkitse nämä turhat rahareiät, jotta tililläsi on rahaa vielä loppukuustakin.

Tuntuuko, että rahat vain katoavat jonnekin? Jos tili tuntuu tyhjenevän mystisesti, kannattaa tarkastella ostostottumuksiaan.

Bustle-sivusto listasi asioita, joihin rahaa tulee tuhlattua, vaikka ei ehkä kannattaisi. Onneksi korjausliikekin on helppo tehdä, kun ensin tunnistaa turhat rahareiät.

1. Huono laatu

Sanonta "köyhän ei ole varaa ostaa halpaa" kuulostaa kieltämättä vähän humpuukilta, koska jos rahaa on käytettävissä vähän, ei sillä luksusta ostella.

Hinnan sijaan kannattaakin kiinnittää huomiota laatuun. Huonon laadun oppii kyllä tunnistamaan, kun alkaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin kuten valmistusmateriaaleihin ja -tapoihin. Jos tavara näyttää ja tuntuu kertakäyttöiseltä, se todennäköisesti myös on sitä. Sellaiseen ei kannata rahojaan hassata.

2. Palvelut, joihin kykenisit itsekin

Noutopizzaperjantai on ihana arkiviikon lopetus, mutta itse tekemällä yleensä säästäisi. Katso vaikka tämä ohje, jolla teet huippuhyvän pizzan alle vitosella.

Jos tarkoituksena on säästää rahaa, kannattaa miettiä, mitkä asiat pystyisi tekemään myös itse, paljon halvemmalla. Manikyyrin nyt ainakin. Tässä myös ammattilaisten vinkit hiusten kotivärjäykseen.

3. Alennusostokset

Se, että tuote on alennuksessa ei tarkoita sitä, että välttämättä tarvitset kyseistä asiaa.

Mutta miten houkutteleva tarjous! Kroppa saa kiksit alennuslapun näkemisestä, kertoo Time, mutta dopamiiniryöpyn ei kannata antaa hämätä itseään. Osta vain tarpeeseen. Kilauta vaikka puolisolle tai kavereille, joka voi kertoa, että ei, et tarvitse kuutta tuoksukynttilää viiden hinnalla – yhdelläkin pärjäisi.

4. Asiat, joita sinun ei tarvitsisi omistaa

Hamstraatko kirjoja, vaikka voisit yhtä hyvin käyttää myös lähikirjaston palveluita?

Kaikkea ei ole pakko omistaa, vaan kannattaa suosia lainaamista ja vuokraamista. Jos esimerkiksi lumilautailet kerran vuodessa, 500 euron välineiden hinnalla vuokraat laudan aika monta kertaa hiihtokeskuksesta. Bonuksena kotikaan ei tursuile tavaraa.

5. Nälkäisenä tehdyt ostokset

Ne eivät muuten ole mitään humpuukia. Tutkimuksen mukaan nälkä muuttaa ajattelua niin, että ihminen sortuu herkemmin ostamaan enemmän niin ruokia kuin muutakin. Kannattaa siis haukata banaani tai voileipä kotona ennen markettireissua.

6. Turhat kaksoiskappaleet

Useimmat meistä omistavat paaaaaljon tavaraa. Niin paljon, ettei aina edes voi muistaa, mitä kaikkea kotoa jo löytyykään. Tai sitten tavarat ovat kadoksissa sekaisten kaappien ja laatikoiden kätköissä. Inventaarion tekemisen sijaan voi tuntua helpommalta ostaa kaupasta uusi tuote, kun sellaiselle tulee tarvetta, mutta sekin on vain turhaa rahanmenoa.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.