Meg Sakilayan-Latvala tuli Suomeen kahdeksan vuotta sitten rakkauden takia.
Meg Sakilayan-Latvala tuli Suomeen kahdeksan vuotta sitten rakkauden takia.

Miksi tulit tänne? Osaatko hiihtää? Meg Sakilayan-Latvala tietää, mitä suomalaiset haluavat maahanmuuttajilta kuulla.

Sisäasianministeriö halusi antaa suomalaisille tilaisuuden kysyä maahanmuuttajilta ihan mitä mieleen juolahtaa.

Kysy suoraan -kampanja on ollut käynnissä tämän viikon, ja livelähetys netissä pyörii vielä viikonlopun joka päivä klo 12-16 ja 18-22.

Keskustelu on ollut vilkasta ja lainehtinut törkeyksistä asialliseen kommentointiin.

– Urakka on ollut kiinnostava mutta uuvuttavakin, sillä vastaamme kysymyksiin omien töidemme ja arjen ohessa, kertoo Meg Sakilayan-Latvala, joka on yksi kampanjan kolmesta maahanmuuttajasta.

Kahdeksan vuotta Suomessa asunut Meg onkin harjaantunut vastaaja. Nyt hän kertoo Me Naisille, mitä häneltä aina kystytään.

1. Miten usein käyt kotimaassasi?

Tähän kysymykseen vastaan, että joka päivä. Olen kotoisin Filippiineiltä, mutta Suomi on nyt kotimaani.

Haluan rikkoa niitä stereotypioita, joiden mukaan kaikki erinäköiset ihmiset ovat kotoisin jostain muualta. Seuraavalle sukupolvelle – maahanmuuttajien Suomessa syntyneille lapsille – tämä on vielä tärkeämpi asia.

2. Miksi tulit tänne?

Rakkauden takia. Tapasin mieheni Filippiineillä, missä molemmat työskentelimme järjestökentällä. Kun mieheni työt toivat hänet Suomeen, päätin tulla perässä.

Annoin itselleni viisi vuotta aikaa: jos en sinä aikana löydä paikkaani ja töitä täältä, lähden muualle.

Suomi on nyt kotini, ja iso kiitos siitä kuuluu miehelleni, joka on tukenut minua valtavasti.

3. Miten olet oppinut suomen kielen niin hyvin?

Puhumalla rohkeasti. Asuin ensimmäiset vuoteni Lappeenrannassa ja jollen olisi puhunut suomea, ei minulla olisi ollut montakaan keskustelukumppania.

Kielioppini ei ole täydellinen, mutta tuskin moni alkuperäinen suomalainenkaan osaa kaikkia kielioppisääntöjä.

4. Käytkö töissä?

Suomalaiset olettavat aina, että maahanmuuttajanaiset ovat kotona hoitamassa lapsiaan. Kun sitten kerron, että käyn töissä ja vielä usein iltaisin vapaaehtoistyössä, minulta kysytään, miten minulle jää aikaa perheelleni.

Varsinkin aasialaisten naisten oletetaan tekevän ahkerasti kotitöitä. Valitettavasti minä en ole sellainen: olen surkea kokki ja mieheni siivoaa paljon paremmin kuin minä.

5. Osaatko hiihtää?

Tätä minulta kysytään talvisin.  Olen kerran kokeillut hiihtämistä, mutta arastelen sitä, sillä pelkään loukkaavani itseni.

Talvi on minulle muutenkin vaikea vuodenaika. Vaikka katson lämpömittaria, en osaa arvioida kylmyyttä enkä ikinä tiedä, miten minun tulisi pukeutua oikealla tavalla.

6. Mitä pidät suomalaisesta ruuasta?

Yleisesti ottaen ruoka saisi olla maustetumpaa. Mutta pidän todella paljon anoppini lihapullista ja appeni perunamuusista. Myös kaalikääryleet ovat hyviä!

Meg Sakilayan-Latvala on asunut Suomessa kahdeksan vuotta. Psykologian maisteri työskentelee projektityöntekijänä Vantaan Nicehearts ry:ssä, jonka tavoitteena on naisten ja tyttöjen hyvinvoinnin parantaminen. Hän on naimisissa ja hänellä on yksi lapsi.

Lue lisää:

Näetkö tässä alistetun vai rohkean naisen? 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KALAT

Hermostuminen ei selvitä ongelmia. Ota väärinkäsitykset käsittelyyn niin pian kuin mahdollista. Pääset asioissa monta askelta eteenpäin tänään.

 

OINAS

Raha-asioissa tapahtuu lupaavia käänteitä. Ota ohjat omiin käsiisi. Nyt ei ole aika tehdä arveluttavia kompromisseja.

 

HÄRKÄ

Kerro läheisellesi, mitä mielessäsi liikkuu. Yhteisvoimin selvitätte mieltäsi painavan ongelman. Et voi välttyä tänään yllätyksiltä.

 

KAKSONEN

Lähesty varovaisesti arkaa puheenaihetta, etenkin jos asia koskee rahaa. Pidä hermosi kurissa, sillä hermostuminen ei ole sinulle eduksi.

 

RAPU

On aika suunnata täydellä höyryllä eteenpäin. Et ole vielä ottanut todellisia vahvuuksiasi käyttöön. Pidä silmät auki otollisten mahdollisuuksien varalta.

 

LEIJONA

Ole avoin suunnitelmistasi ja toiveistasi kertoessasi. On aika sanoa ääneen, mitä sinulla on sydämelläsi. Pidä stressi hallinnassa ja nauti hetkestä.

 

NEITSYT

Sinulla on lupaava suunnitelma, joka vaati vielä kehittelyä. Varaudu henkisesti yllätyskäänteisiin. Sinun on ehkä turvauduttava valkoiseen valheeseen.

 

VAAKA

Joku lähipiirissäsi tarvitsee tänään apuasi. Päivä tarjoaa sinulle uusia oivalluksia ja haasteita. Älä luovu leikistä liian aikaisin.

 

SKORPIONI

Vanha tapa istuu tiukassa, vaikka haluaisitkin siitä eroon. Palaa menneisiin ja käy läpi tekemiäsi virheitä. Voit välttyä tekemästä samaa mokaa kahdesti.

 

JOUSIMIES

Joku käyttää anteliaisuuttasi hyväkseen, ellet ole tarkkana. Ole valmis tekemään muutoksia. Tee hienosäätöä elintapoihisi.

 

KAURIS

On aika ottaa yhteyttä vanhaan ystävään. Menneiden muisteleminen tekee hyvää. Unohda kateuden tunteet ja ole ylpeä saavutuksistasi.

 

VESIMIES

Omistaudu rakkaalle harrastukselle. Tarvitset innostavaa ja luovaa tekemistä. Laajenna näkökenttääsi tutustumalla uusiin ihmisiin.

 


Fazerin tv-mainoksen ärsytystä herättänyt hokema ”ei saa laittaa suklaaseen” ei ole ainoa mainoskorvamato laatuaan. Suomalaisille tuttuja korvamatoja on tehtailtu esimerkiksi kanankakalle ja piimälle.

Visulahti, Visulahti, siinä on kesäloman tahti! Yks kakkaa, kaks kakkaa, muuta sitten ei tarvitakaan! Mainosralleissa on voimaa, ja parhaita hoilataan nostalgiannälkään vielä vuosikymmenten jälkeen.

Uusin klassikkoralliksi yrittäjä on Fazerin vastikään julkaistu suklaamainos, missä lauletaan hempeästi ”ei voi laittaa suklaaseen, ei voi laittaa suklaaseen” . Ralli herätti eräässä kuulijassa niin paljon ärsytystä, että hän vaivaantui kirjoittamaan Fazerille kipakan palautteen: ”Vaihtakaa mainostoimistoa asap. Ralli tekee minut ja läheiseni mielisairaiksi.”

Palaute oli karhunpalvelus Fazerille, joka teki nerokkaasti julkaisemalla palautteen somessa ja tekemällä rallista 10 tunnin version – toiveena tietysti, että ralli yltäisi korvamadoksi.

Fazerin korvamadon lisäksi moni suomalainen muistaa myös nämä klassikot:

1. Hyppää vesiliukuriin!

Vuodet vierivät, mutta Serenan mainosralli ei muutu: ”Vesipuisto Serena kaikki mukaan viettelee. Vesipuisto Serena loman vauhtiin laukaisee. Tule mäkiliukuriin, hyppää virran pyörteisiin...” Osaat varmaan laulaa mainoksen lopun?

Myös monet muut puuhaparkit ja huvipuistot muistetaan mainosralleistaan. 90-luvulla koulujen pihoilla laulettiin esimerkiksi: ”Visulahti, Visulahti, siinä on kesäloman tahti! Ota suunnaksi Visulahti!”, ”Särkännimeen, Särkänniemeen” ja Mikko Alatalon mukana laulettiin ”Puuhamaa on jännä paikka, Puuhamaa on iloinen. Puuhamaassa vietät vaikka koko päivän kesäisen. Sellainen on Puuhamaa!” Ärytyskynnykselle yltää myös uudempi ralli ”Wasalandia, Wasalandia, huvipuisto mahtava. Perhe naurava sinne tahtoo aina lomalla. Tropiclandia, Tropiclandia, vesipuisto loiskuva...”

”Kun joku luikauttaa ”Tsä, tsä, tsä, tsäärebori!" tai kysyy ”Miksi sinä etelän mies huijot?”, ysärilapsi tietää heti, mistä on kyse.”

2. Piimä rakastaa sinua

Jos kukaan muu ei rakasta sinua, niin ainakin piimä rakastaa: ”Tahdon tosimiehen varrelleni, miehen riskin rinnalleni. Rakastajan vatsalleni - piimä!” Näin laulettiin tietenkin Valion piimämainoksessa 90-luvulla. Mainosmusiikki on uusi versio Värttinän kappaleesta Mie tahon tasaista miestä.

3. Kakkaa kaupan

90-luvun lapsi herkistyy ja tietää heti, mistä on kyse, kun lauletaan: ”Yks kakkaa, kaks kakkaa, muuta sitten ei tarvitakaan!” 

4. Tännään ostetaan

...tiedät kyllä mitä! Halvan lakritsimainoksessa esiintyy 1930-luvulla perustettu jenkkiyhtye Delta Rhythm Boys, joka oli oli asettunut 1960-luvulla asumaan Pariisiin.

5. Se on ihan matti!

”Aina maistuu Mehukatti, se on ihan matti, Mehukatti!” Eläimet ovat aina olleet toimiva mainoskeino, tiesi myös kissoilla mehunsa brändännyt juoma-alan yhtiö Marli, nykyinen Eckes-Granini.

Muistatko myös nämä?

Mainosrallit tuntuvat koskettavan erityisesti 90-luvulla ja sitä aiemmin syntyneitä. Kun ei ollut nettiä, katsottiin televisiota, missä monet samat mainokset pyörivät vuodesta toiseen. Kun joku luikauttaa ”Tsä, tsä, tsä, tsäärebori!” tai kysyy ”Miksi sinä etelän mies huijot?”, ysärilapsi tietää heti, mistä on kyse.

Matkan varrella osa yrityksistä on lopettanut mainostuotteiden valmistuksen, tai jopa lopettanut toimintansa, mutta mainoksia muistellaan edelleen.

Onneksi Siwat ovat muuttuneet K-marketeiksi, koska säästymme nyt siwalletuilta hinnoilta ja ”Siwa on selvää säästöä!” ja ”Siwa, siwa, siwa, siwa, siwa, tsiwauwaa!” -lurituksilta.

Pieni ikävä tulee kuitenkin ST1- ja ABC-ketjun asemiksi muuttuneen Esson nasevaa ”Esso (tidi-dii-dii), se ainoa oikea” -luritusta ja tiikeriä tankkiin -slogania, vaikka ei omistaisi edes autoa.

Myös julkkisten tähdittämät mainokset ovat jääneet helposti mieleen. Esimerkiksi Heikki Silvennoisen ja Timo Kahilaisen esittämien Kummeli-hahmojen laulama karkkimainos on pinttynyt mieleen, vaikka kyseisiä karkkeja ei enää valmisteta: ”Tää on Pastirol-päivä, päivä joka muistetaan!”

Ainiin! Kukas muistaa mitä tehokkaasti brändättyä hedelmää mainostettiin hokemilla ”jahvat tulloo!” sekä ”ja helemat paukkuu”? Alla kuvallinen vinkki:

Potkukelkka liittyy olennaisesti tunnettuun hedelmämainokseen. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki / Sanoma-arkisto
Potkukelkka liittyy olennaisesti tunnettuun hedelmämainokseen. Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki / Sanoma-arkisto

Mikä mainosralli ärsyttää, entä mikä ihastuttaa? Kerro kommenttikentässä korvamadoistasi!