Meg Sakilayan-Latvala tuli Suomeen kahdeksan vuotta sitten rakkauden takia.
Meg Sakilayan-Latvala tuli Suomeen kahdeksan vuotta sitten rakkauden takia.

Miksi tulit tänne? Osaatko hiihtää? Meg Sakilayan-Latvala tietää, mitä suomalaiset haluavat maahanmuuttajilta kuulla.

Sisäasianministeriö halusi antaa suomalaisille tilaisuuden kysyä maahanmuuttajilta ihan mitä mieleen juolahtaa.

Kysy suoraan -kampanja on ollut käynnissä tämän viikon, ja livelähetys netissä pyörii vielä viikonlopun joka päivä klo 12-16 ja 18-22.

Keskustelu on ollut vilkasta ja lainehtinut törkeyksistä asialliseen kommentointiin.

– Urakka on ollut kiinnostava mutta uuvuttavakin, sillä vastaamme kysymyksiin omien töidemme ja arjen ohessa, kertoo Meg Sakilayan-Latvala, joka on yksi kampanjan kolmesta maahanmuuttajasta.

Kahdeksan vuotta Suomessa asunut Meg onkin harjaantunut vastaaja. Nyt hän kertoo Me Naisille, mitä häneltä aina kystytään.

1. Miten usein käyt kotimaassasi?

Tähän kysymykseen vastaan, että joka päivä. Olen kotoisin Filippiineiltä, mutta Suomi on nyt kotimaani.

Haluan rikkoa niitä stereotypioita, joiden mukaan kaikki erinäköiset ihmiset ovat kotoisin jostain muualta. Seuraavalle sukupolvelle – maahanmuuttajien Suomessa syntyneille lapsille – tämä on vielä tärkeämpi asia.

2. Miksi tulit tänne?

Rakkauden takia. Tapasin mieheni Filippiineillä, missä molemmat työskentelimme järjestökentällä. Kun mieheni työt toivat hänet Suomeen, päätin tulla perässä.

Annoin itselleni viisi vuotta aikaa: jos en sinä aikana löydä paikkaani ja töitä täältä, lähden muualle.

Suomi on nyt kotini, ja iso kiitos siitä kuuluu miehelleni, joka on tukenut minua valtavasti.

3. Miten olet oppinut suomen kielen niin hyvin?

Puhumalla rohkeasti. Asuin ensimmäiset vuoteni Lappeenrannassa ja jollen olisi puhunut suomea, ei minulla olisi ollut montakaan keskustelukumppania.

Kielioppini ei ole täydellinen, mutta tuskin moni alkuperäinen suomalainenkaan osaa kaikkia kielioppisääntöjä.

4. Käytkö töissä?

Suomalaiset olettavat aina, että maahanmuuttajanaiset ovat kotona hoitamassa lapsiaan. Kun sitten kerron, että käyn töissä ja vielä usein iltaisin vapaaehtoistyössä, minulta kysytään, miten minulle jää aikaa perheelleni.

Varsinkin aasialaisten naisten oletetaan tekevän ahkerasti kotitöitä. Valitettavasti minä en ole sellainen: olen surkea kokki ja mieheni siivoaa paljon paremmin kuin minä.

5. Osaatko hiihtää?

Tätä minulta kysytään talvisin.  Olen kerran kokeillut hiihtämistä, mutta arastelen sitä, sillä pelkään loukkaavani itseni.

Talvi on minulle muutenkin vaikea vuodenaika. Vaikka katson lämpömittaria, en osaa arvioida kylmyyttä enkä ikinä tiedä, miten minun tulisi pukeutua oikealla tavalla.

6. Mitä pidät suomalaisesta ruuasta?

Yleisesti ottaen ruoka saisi olla maustetumpaa. Mutta pidän todella paljon anoppini lihapullista ja appeni perunamuusista. Myös kaalikääryleet ovat hyviä!

Meg Sakilayan-Latvala on asunut Suomessa kahdeksan vuotta. Psykologian maisteri työskentelee projektityöntekijänä Vantaan Nicehearts ry:ssä, jonka tavoitteena on naisten ja tyttöjen hyvinvoinnin parantaminen. Hän on naimisissa ja hänellä on yksi lapsi.

Lue lisää:

Näetkö tässä alistetun vai rohkean naisen? 

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.