Meg Sakilayan-Latvala tuli Suomeen kahdeksan vuotta sitten rakkauden takia.
Meg Sakilayan-Latvala tuli Suomeen kahdeksan vuotta sitten rakkauden takia.

Miksi tulit tänne? Osaatko hiihtää? Meg Sakilayan-Latvala tietää, mitä suomalaiset haluavat maahanmuuttajilta kuulla.

Sisäasianministeriö halusi antaa suomalaisille tilaisuuden kysyä maahanmuuttajilta ihan mitä mieleen juolahtaa.

Kysy suoraan -kampanja on ollut käynnissä tämän viikon, ja livelähetys netissä pyörii vielä viikonlopun joka päivä klo 12-16 ja 18-22.

Keskustelu on ollut vilkasta ja lainehtinut törkeyksistä asialliseen kommentointiin.

– Urakka on ollut kiinnostava mutta uuvuttavakin, sillä vastaamme kysymyksiin omien töidemme ja arjen ohessa, kertoo Meg Sakilayan-Latvala, joka on yksi kampanjan kolmesta maahanmuuttajasta.

Kahdeksan vuotta Suomessa asunut Meg onkin harjaantunut vastaaja. Nyt hän kertoo Me Naisille, mitä häneltä aina kystytään.

1. Miten usein käyt kotimaassasi?

Tähän kysymykseen vastaan, että joka päivä. Olen kotoisin Filippiineiltä, mutta Suomi on nyt kotimaani.

Haluan rikkoa niitä stereotypioita, joiden mukaan kaikki erinäköiset ihmiset ovat kotoisin jostain muualta. Seuraavalle sukupolvelle – maahanmuuttajien Suomessa syntyneille lapsille – tämä on vielä tärkeämpi asia.

2. Miksi tulit tänne?

Rakkauden takia. Tapasin mieheni Filippiineillä, missä molemmat työskentelimme järjestökentällä. Kun mieheni työt toivat hänet Suomeen, päätin tulla perässä.

Annoin itselleni viisi vuotta aikaa: jos en sinä aikana löydä paikkaani ja töitä täältä, lähden muualle.

Suomi on nyt kotini, ja iso kiitos siitä kuuluu miehelleni, joka on tukenut minua valtavasti.

3. Miten olet oppinut suomen kielen niin hyvin?

Puhumalla rohkeasti. Asuin ensimmäiset vuoteni Lappeenrannassa ja jollen olisi puhunut suomea, ei minulla olisi ollut montakaan keskustelukumppania.

Kielioppini ei ole täydellinen, mutta tuskin moni alkuperäinen suomalainenkaan osaa kaikkia kielioppisääntöjä.

4. Käytkö töissä?

Suomalaiset olettavat aina, että maahanmuuttajanaiset ovat kotona hoitamassa lapsiaan. Kun sitten kerron, että käyn töissä ja vielä usein iltaisin vapaaehtoistyössä, minulta kysytään, miten minulle jää aikaa perheelleni.

Varsinkin aasialaisten naisten oletetaan tekevän ahkerasti kotitöitä. Valitettavasti minä en ole sellainen: olen surkea kokki ja mieheni siivoaa paljon paremmin kuin minä.

5. Osaatko hiihtää?

Tätä minulta kysytään talvisin.  Olen kerran kokeillut hiihtämistä, mutta arastelen sitä, sillä pelkään loukkaavani itseni.

Talvi on minulle muutenkin vaikea vuodenaika. Vaikka katson lämpömittaria, en osaa arvioida kylmyyttä enkä ikinä tiedä, miten minun tulisi pukeutua oikealla tavalla.

6. Mitä pidät suomalaisesta ruuasta?

Yleisesti ottaen ruoka saisi olla maustetumpaa. Mutta pidän todella paljon anoppini lihapullista ja appeni perunamuusista. Myös kaalikääryleet ovat hyviä!

Meg Sakilayan-Latvala on asunut Suomessa kahdeksan vuotta. Psykologian maisteri työskentelee projektityöntekijänä Vantaan Nicehearts ry:ssä, jonka tavoitteena on naisten ja tyttöjen hyvinvoinnin parantaminen. Hän on naimisissa ja hänellä on yksi lapsi.

Lue lisää:

Näetkö tässä alistetun vai rohkean naisen? 

Mitä tähdet lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Nyt tarvitaan vähän säätöä sekä töissä, että kotona, ja saat varmistettua itsellesi vähän lisää tuloja. Tee ylitöitä, äläkä tuhlaa. Älä myöskään ryhdy mihinkään ilman pomminvarmaa suunnitelmaa. Pidä tunteesi kurissa kuun vaihteessa, niin et joudu katumaan. 

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Älä tee nyt hätiköityjä päätöksiä. Varaa tarpeeksi aikaa löytääksesi edullisia vaihtoehtoja. Joku vetoaa tunteisiisi saadakseen läpi oman ideansa, joka vaatisi myös sinun varojasi. Kuun vaihteessa hommat luistavat, jos pyydät apua luotetulta taholta. 

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Suuntaa energiasi nyt johonkin tuottavaan, sillä saat paljon aikaan. Liikunta ja matkat piristävät mieltäsi ja saavutat niissä tavoitteesi. Tapaat vanhan tutun ja huomaat, että välillänne säkenöi sittenkin. Ota kuitenkin askel kerrallaan, ettet pety. Pidä myös huoli rahoistasi!

RAPU 22.6.–22.7.

Nyt sinun on aika ilmaista tunteesi, tai panostaa yhteistyöhön niiden kanssa, jotka ovat sinulle tärkeitä. Se saattaa johtaa merkittävään elämänmuutokseen. Jos joku kuitenkin jää jälkeen siitä, mitä on yhdessä sovittu, homma saattaa kaatua. Ole varovainen! 

LEIJONA 23.7.–22.8.

Ota vähän rennommin, mitä ikinä sitten teetkin. Jos lupailet liikoja, joudut vaikeuksiin. Väistä myös houkutukset ja ihmissuhdesotkut, joita olisi nyt tarjolla. Älä myöskään päästä tuhlailevaa ja anteliasta puoltasi hallitsemaan käytöstäsi, muuten voit joutua jonkun muiden virheiden maksajaksi.

NEITSYT 23.8.–22.9.

Älä nyt jää odottelemaan, mitä tuleman pitää, vaan ryhdy tekemään niitä muutoksia, joita kaipaat. Kuuntele sydäntäsi ja marssi eteenpäin itsevarmana, niin pääset tavoitteeseesi. Kaikki läheisesi eivät nyt tue sinua, mutta älä välitä, vaan teen niin kuin sinulle on paras.

VAAKA 23.9.–22.10.

 Tarvitset nyt sekä pään-, että kehonhuoltoa, joten joogaretriitti tai jokin kurssi voisi olla paikallaan. Kuuntele tarkasti ja punnitse asioita mielessäsi, niin opit paljon uutta. Myös jokin työhön liittyvä matka voisi synnyttää uusia ajatuksia. 

skorpioni 23.10.–22.11.

Anna tunteidesi kerrankin viedä sinua. Kerro, mitä sydämesi sanoo ja sinua kuunnellaan. Varo kuitenkin sitä, joka kuun vaihteessa tunkee takaisin elämääsi. Tiedät jo, että hän ei ole sinulle hyväksi. Toisaalta myös aito romanssi on nyt hyvinkin mahdolinen.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Nyt voit rauhassa keskittyä omien asioidesi edistämiseen niin taloudessa, työpaikalla kuin kotioloissakin. Säästä tai ota säästöt käyttöön, ehdota, suunnittele, organisoi ja tee muutoksia. Onnistut kaikessa, mihin ryhdyt, kunhan vain muistat väillä vilkaista myös peruutuspeiliin. 

KAURIS 22.12.–20.1.

Älä nyt anna pikkuseikkojen hidastaa menoa. Jätä menneet ja paina täysillä eteenpäin, niin saat aikaan paljon positiivista. Käytä energiaasi myös suhteidesi kohentamiseen, ja panosta erityisesti heihin, jotka ovat aina seisoneet rinnallasi. On aika palkita heitä!

VESIMIES 21.1.–19.2.

Ajattele ennen kuin toimit! Nyt on vaarana myös ylireagoida, mikä vaarantaa erityisesti läheiset ihmissuhteesi. Ole kiltti ja harkitse aina ennen kuin toimit. Vihaa kannattaa purkaa liikuntaan, eikä äänijänteitä rasittaen. Talouspuolellakin kannattaa pysytellä budjetissa eikä rasittaa kukkaroa.

KALAT 20.2.-20.3.

Nyt on aika hoitaa hoitamattomat hommat kuntoon, ja tsekata että sekä lääkekaappi, että taloustilanne on ajan tasalla. Saat pari kiinnostavaa tarjousta ja niihin on kiva tarttua, kun muuta asiat on hoidettu kuntoon. Tähtiin on kirjoitettu romantiikkaa, rakkautta ja jopa sitoutumista.

Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia pureutuu Venäjän presidentin miljardiomaisuuden taustoihin.

IS TV-LEHTI: Toukokuussa neljännen kautensa aloittaneeksi presidentiksi Vladimir Putinin voisi sanoa elävän suhteellisen normaalia elämää, ainakin mitä tulee henkilökohtaiseen varallisuuteen. 

Toki reilun 100 000 dollarin luokkaa oleva vuosipalkka on taviksen tuloihin nähden suuri, mutta omistukset ovat melko vaatimattomat – Venäjän presidentiksi: 1 500 neliön tontti, 77 neliön asunto, autotalli, kaksi vanhaa neuvostovalmisteista autoa, Lada Niva ja peräkärry. Näin siis virallisen totuuden mukaan. 

Putinin rahakuvioita aiemminkin tutkineiden Nicolas Tonevin ja Anastasia Kirilenkon Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia (Putin and the Mafia, 2017) esittää hänen haalineen miljardien omaisuuden, johon kuuluu esimerkiksi valtavia kiinteistöjä ja palatseja Venäjällä ja ulkomailla. Dokumentissa etsitään muun muassa kartanotiluksia Venäjänsaarella lähellä Viipuria.

Dokumentin mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa.  Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Dokumentti setvii Putinin salaillun omaisuuden alkuperää. Rahavirtoja kartoitetaan 1990-luvun alkuun, jolloin Putin toimi Pietarin apulaispormestarina. Tonev ja Kirilenko todistelevat, kuinka tämä oli virkamiesroolinsa ohella keskeinen tekijä hallinnon ja rikollisten välisissä hämäräbisneksissä. Liikeelämältä pumpatun korruptiorahan lisäksi Putin hyötyi apulaispormestarina Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisestä tilanteesta, jossa harmaa talous takoi miljardeja. 

Kuvaavaa on, kuinka usein 1990-luvulla Venäjällä tehdyissä korruptiotutkimuksissa Putinin nimi nousi esiin. Vuosien saatossa todisteita on ilmaantunut lisää Putinin ja venäläismafian yhteyksistä. Ainoat seuraukset ovat tunteneet nahoissaan Putinia vastaan nousseet, jotka ovat muuttaneet maasta tai päässeet hengestään, joskus molempia.

Putin ja mafia ei tuo varsinaisesti mitään uutta Putiniin liitettyihin raskaisiin syytöksiin. Laaja todistusaineisto todistajalausuntoineen auttaa kuitenkin hahmottamaan kuvion mittakaavaa. 

Dokumentti esittää kiinnostavan näkemyksen Putinin vallan- ja kullanhimon motiiveista. Sen mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa. Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Ulkolinja: Putin ja mafia, TV1 klo 22.00