Kesäinen rahanmeno, tältäkö se näyttää? Kuva: Shutterstock
Kesäinen rahanmeno, tältäkö se näyttää? Kuva: Shutterstock

Kesänvietto voi tulla kalliiksi. Nämä ovat yleisimmät rahareiät.

Piknikit, festarit, roadtripit kotimaassa, ulkomaanmatkat, torikahvit... Kesällä ja etenkin lomalla aktiviteettitarjonta on runsasta ja kotoa lähtemiseenkin riittää intoa.

Mutta lompakkoahan se verottaa. Syksyn luottokorttilaskun avaaminen on vasta kaukana edessä, paitsi että tehdään se jo nyt.

Rahoitusyhtiö Ferratumin tekemän kyselyn mukaan kesälomabudjetit ovat pienentyneet ja suomalaiset käyttävät kesänviettoon rahaa maltillisesti. Kulutamme lomalla korkeintaan kolmasosan kotitalouden käytettävissä olevista tuloista, keskimäärin 800 euroa.

Kyselyn mukaan isoimmat menoerät ovat kotimaan matkailu, häät, grillijuhlat ja muut sosiaaliset tapahtumat.

Mutta mitä kesän kulut sitten käytännössä ovat? Pohditaanpa.

Ruoka ja juoma

"Mulla ei ole kesälomaa, joten kesästä nauttiakseni olen buukannut melkein kaikki viikonloput täyteen: on mökkireissuja, festareita ja muuta. Rahaa menee esimerkiksi bensoihin, majoittumiseen, lippuihin, syömiseen ja juomiseen."

"Hyvällä säällä kivojen raflojen kivat terassit houkuttelevat useasti ex tempore. Ja siellä tulee syötyä ja juotua ehkä turhankin usein."

"Rahaa menee kausiherkkuihin: tuoreisiin marjoihin, vihanneksiin ja kasviksiin."

Kosmetiikka

"Aurinkorasva ja hyttysmyrkky ovat yllättävän kalliita normikosmetiikkaan verrattuna!"

Vaatteet

"Menee sairaasti rahaa vaatteisiin, koska a) kaikkialla on paljon ihania kesävaatteita b) kesävaatteet ovat aina sellaisia vaaleita riepuleita, jotka tahriintuvat aurinkorasvaan ja hikeen sekä kauhtuvat ja reikiintyvät, joten niitä pitää ostaa jatkuvasti lisää. Sietämätöntä!"

Lentokentät

"Dubrovnikin lentokentällä puolen litran vesipullo maksoi muistaakseni kuusi euroa. Helsinki-Vantaalla sama taitaa maksaa kuitenkin alle neljä euroa. Joka tapauksessa kirpaisee, mutta tyhjää vesipulloakaan ei kehtaa käydä täyttämässä ravintolassa eikä uskalla täyttää vessassa."

Ajanviete

"Vesileikkeihin menee jonkun verran rahaa, jos sää on hyvä. Pahimmillaan kesässä saattaa joutua ostaa 4 kumivenettä ja sukulaislapsille pitää olla myös patja-arsenaali, josta valita. Ja sit kun on vesileluostoksilla, aina sitä matkaan tarttuu kaikkea muutakin roinaa."

Pakomatkat

"Jos Suomessa on paska sää, menee rahaa matkusteluun. Juuri ennen loman loppumista pitää tilata äkkilähtö jonnekin lämpimään, eikä niitä vältsii saa enää kovin edullisesti. Ja lopputulos on se, että rahaa on kulunut suunniteltua enemmän, koska matkasta voi tulla ns. yllättävä rahareikä, kun ei ole kesäloman alussa budjetoinut sitä."

Reissujen heräteostokset

"Aina sitä ajattelee, että tekee vaan jonkun ihan pienen ja kevyen kotimaanretken ja sitten huomaakin sen kevyen kotimaanretken jälkeen, että olis kannattanut matkustaa esimerkiksi viikoksi Kreikkaan sen sijaan. Kotimaassa kuitenkin aina käyttää rahaa jossain Prismassa ja ostelee heräteostoksia, ja yöpyykin."

Huvipuistot

"Ajomatka Särkänniemeen, rannekkeet koko perheelle, ruuat ja juomat, pehmikset tai hattarat. Päivä ei tule ihan halvaksi."

Bensa

"Myös bensoihin menee jonkun verran, kun on mahdollisuus käydä mökillä vaikka pari kertaa viikossa."

"Kaikennäköiset ex tempore -reissut ja -illanistujaiset ovat sallitumpia kesällä: viikonloppureissu lähikaupunkiin syö yllättävästi bensaa tai bussirahoja ja viinitonkatkin tuntuvat jotenkin vähän edullisemmilta."

Urheilutapahtumat

"Pesäpallo-otteluihin menee hullusti rahaa, vaikka kävisi vain ykköspesistä katsomassa. Kuitenkin se on melkein pakko ostaa se makkara, sit tekee mieli myös munkkikahvia tai lämpimällä jätskiä."

Kysely

Kulutatko enemmän rahaa kesällä kuin muina vuodenaikoina?

Kyllä
Kyllä
73.6%
Ei
Ei
26.3%
Ääniä yhteensä: 110
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.