Näyttelijä Blanca Blanco ei tukenut seksuaalisen ahdistelun vastaista kampanjaa asuvalinnallaan sunnuntain Golden Globe -gaalassa. Kuva: Reuters
Näyttelijä Blanca Blanco ei tukenut seksuaalisen ahdistelun vastaista kampanjaa asuvalinnallaan sunnuntain Golden Globe -gaalassa. Kuva: Reuters

Näyttelijä Blanca Blancon asuvalinta saattoi olla avokämmen naissukupuolen poskelle, pöljyyttä tai ihan vain perinteinen julkisuustemppu. 

Yhdysvaltain aikaa eilen sunnuntaina nähty Golden Globe -gaala tullaan muistamaan Time's Up -kampanjasta, jonka tarkoitus on nostaa esiin lukuisilla eri aloilla jatkuvasti tapahtuvaa seksuaalista häirintää ja kerätä rahaa, jotta kaikilla häirintää kokeneilla olisi varaa saattaa tekijät vastuuseen. 

Osana kampanjaa naisia kannustettiin pukeutumaan mustiin Golden Globe -gaalaan ja kiinnittämään rintaansa Time's Up -pinssi.

Ajatus huomiotaherättävästä mustien pukujen massasta toteutui yli odotusten, sillä lähes kaikki gaalaan osallistuneet naiset pukeutuivat mustiin, ja uusi häirinnästä vapaa aikakausi esiintyi taajaan kiitospuheissa ja haastatteluissa. 

Ainakin kolme naista kuitenkin uhmasi pukukoodia: tuottaja, näyttelijä Meher Tatna, näyttelijä, malli Barbara Meier ja näyttelijä Blanca Blanco.

Vapaus pukeutua miten haluaa

Kullakin oli massasta poikkeavaan asuun syynsä, eikä kukaan kertonut tarkoituksekseen vastustaa Time's Up -liikettä. Barbara Meier kirjoitti Instagram-tilillään siitä, että naisten ei pidä joutua pukeutumaan mustiin tullakseen vakavasti otetuiksi. 

– Olemme pitkään taistelleet saadaksemme vapauden pukeutua miten haluamme ja todistaaksemme, että vähän seksikkäämpikin pukeutuminen on ok. Jos nyt rajoitamme tätä vapautta siksi, että jotkut miehet eivät osaa hillitä itseään, minusta se on tosi iso askel taaksepäin, Meier perustelee Instagramissa. 

Hän sonnustautui gaalaan hopeanhohtoiseen, kolmiulotteisin kukkakuvioin koristeltuun mekkoon. 

Presidentti punaisissa

Meher Tatna taas pukeutui punaiseen asuun, jonka rinnuksiin hän oli kiinnittänyt Time's Up -pinssin.

Siinä missä Meier ja Blanco olivat gaalassa vieraina, Meher Tatna oli eräänlainen emäntä. Hän on nimittäin Golden Globeja järjestävän Hollywood Foreign Press Association -journalistiyhdistyksen tämänhetkinen presidentti. 

Tatna kertoo Entertainment Todayn haastattelussa valinneensa asunsa jo muutama kuukausi sitten äitinsä kanssa. Tatna on syntyjään Mumbaista, ja hänen mukaansa asuvalinta liittyi kulttuuriin.

– Kun on juhlat, ei pukeuduta mustiin. Äitini olisi kauhistunut, jos olisin pukeutunut mustaan. Joten tämä asu on omistettu äidilleni, Tatna sanoo haastattelussa. 

Gaalan vihatuin puku

Punaisessa iltapuvussa punaisella matolla nähdyllä Blanca Blancolla puolestaan oli asuvalinnalleen kulttuurista ja ideologioista vapaa syy:

– Tykkään punaisesta. 

Näin Blanco kirjoittaa Refinery29-sivustolle antamassaan lausunnossa. Siinä hän myös kertoo, ettei ole millään tavalla Time's Up -kampanjaa vastaan. 

Blanco postasi asuvalintansa illan alkajaisiksi Twitteriin, ja paljon ihoa näkyviin jättävä punainen mekko aiheutti välittömän, raivoisan vastareaktion. 

Mitä tästä oikein pitäisi ajatella?

Vaihtoehto 1: Blanca Blanco ei tajunnut, mitä teki

Osa twitterinkäyttäjistä vitsaili asukuvan nähtyään, että Blanco didn't get the memo, eli ei saanut viestiä, jossa kerrottiin pukukoodista.

Jos näin on, Blancoa voi oikeastaan hieman sääliä. Kyseessä on elokuvista ja joillekin tosielämästäkin tuttu ”luulin, että nämä olivat naamiaiset”-tyyppinen tilanne, jossa pukuvalinta menee totaalisen metsään.

Jos punainen kerran on Blancon lempiväri, ehkä hänellä oli kaapissaan vain punaisia iltapukuja?

Kun tähän lisää sen, että Golden Globeissa väärä asuvalinta saatettiin lukea seksuaalisen häirinnän puolustamiseksi, karmea nöyryytys on valmis.

Vaihtoehto 2: Kyseessä oli hyvin onnistunut julkisuustemppu

Todennäköisimmältä vaikuttaa, että Blanco näki punaisessa koltussa tilaisuuden 15 sekuntiin julkisuudessa. Jonkinasteinen julkkis hän toki on jo valmiiksi, kun kerran punaisella matolla astelee, mutta eturivin tähtiin häntä ei lueta. Blancosta ei esimerkiksi ole Wikipedia-artikkelia.

36-vuotias Blanco on Popsugar-sivuston mukaan esiintynyt muun muassa elokuvissa Beverly Hill Christmas ja  Showgirls 2: Penny's From Heaven, mutta paremmin hänet taidetaan tuntea 68-vuotiaan näyttelijä John Savagen tyttöystävänä. 

Nyt Blanca Blancon nimi on kaikkien huulilla, kiitos yhden punaisen puvun. 

Vaihtoehto 3: Blancolla oli vain punaisia mekkoja

Jos punainen kerran on Blancon lempiväri, ehkä hänellä oli kaapissaan vain punaisia iltapukuja? Tai ehkä hän halusi välttää huomion herättämistä ja yritti punaisella mekollaan sulautua punaiseen mattoon. 

Punainen on intohimoinen, Blanca Blanco totesi Twitterissä gaalan jälkeen. 

Viime Oscar-gaalassa Blancolla kylläkin oli keltainen mekko. Silloin hän joutui otsikoihin vähän liian näyttävän halkion takia.

Vaihtoehto 4: Tässä meillä on individualistisen ajan roolimalli

Punainen mekko sai Twitterissä raivon lisäksi myös paljon kiitosta.

Osa Blancon kuvaa kommentoineista oli sitä mieltä, että oli rohkeaa olla välittämättä siitä, että muut naispuoliset gaalavieraat halusivat kiinnittää huomion pukujen sijaan yhteiskunnalliseen aiheeseen. 

On ilmeisesti näkökulmakysymys, onko yhteisen asian ajamisesta kieltäytyminen törkeää epäsolidaarisuutta vai tervettä itsekkyyttä, jota nykyään pidetään arvossa. 

Upea mekko! Kiva nähdä jonkun ajattelevan itse sen sijaan, että vain seuraisi laumaa, Twitterissä kiiteltiin. 

Vaihtoehto 5: Blanca Blancoa tarvitaan näyttämään, ettemme vieläkään osaa käyttäytyä

Se, että kieltäytyy osallistumasta seksuaalisen häirinnän vastustamiseen, koska pitää punaisesta väristä, ei oikein mitenkään käänneltynä kuulosta hyvältä idealta.

Blanca Blanco ei silti ansaitse sellaista joukkolynkkausta, jonka hän on netissä saanut osakseen. Blancon puvun aiheuttama raivo on ikävä osoitus siitä, että ”väärin” – esimerkiksi seksikkäästi tai huomiota herättävästi – pukeutuva nainen nostattaa edelleen vuonna 2018 moraalipaniikin. 

Vierailija

Näetkö punaista? 5 teoriaa Golden Globe -gaalan vihatuimmasta mekosta

Ihmeellistä kiusaamista. jospa hän oli haaveillut tämän puvun kantamisesta tilaisuudessa jo ennen kohua, eikä halunnut perua, koska pitää puvusta niin paljon. Koko me too kampanjan idea vesittyy, jos sitäkin käytetään kiusaamiseen. Naisten arvostelemiseen jatuomitsemiseen. Keneltäkään ei ole pois, mitenkään, vaikka vain muutama olisi käyttänyt mustaa. Ajatus on tärkein. En edes jaksa lukea tätä juttua, eikö ole mitään muuta asiaa.
Lue kommentti

Tänään vietetään kansainvälistä emoji-päivää.

Emojien käytöstä saa helposti aikaiseksi ikäpolvien välisen perheriidan tai vähintään liudan väärinkäsityksiä. Tässä muutamia vinkkejä ja faktoja emojien käytöstä.

 1. Emoji-päivää juhlitaan 17. heinäkuuta, sillä kalenteria esittävän emojin päiväys on 17.7. Tämä puolestaan johtuu siitä, että Mac-tietokoneiden iCal-kalenteriohjelmisto esiteltiin kyseisenä päivämääränä vuonna 2002.
 2. Älä kutsu emojia hymiöksi, se on niiiin dorkaa. Emojit tulivat osaksi yleistä kieltä älypuhelinten mukana, ja myös Kielitoimiston sanakirja on ottanut sanan valikoimaansa.
 3. Emojit eivät näytä kaikissa puhelimissa ja sovelluksissa samanlaisilta. Perinteinen hymynaama voi näyttää laitteesta riippuen tältä.
 4. Myös emojien merkitykset vaihtelevat käyttäjästä riippuen. Esimerkiksi hennosti hymyilevä emoji näyttää yhden silmissä iloisen ystävälliseltä, toisen mielestä se on passiivis-aggressiivinen, ja kolmas tulkitsee sen ironiseksi. Käytön kanssa kannattaa olla varovainen asiayhteyden mukaan.
 5. Joillain emojeilla on kaksoismerkitys. Esimerkiksi persikka-emoji kuvastaa hedelmän lisäksi peppua ja munakoiso – no, penistä. Konteksti ratkaisee jälleen.
 6. Käyttämiesi emojien määrä saattaa kertoa jotain iästäsi. Etenkin kuvapalvelu Instagramissa nuorimmat vaikuttavat hylänneen sanat. Tilalle ovat tulleet viisi kertaa peräkkäin esiintyvät liekit, pusut ja sydänsilmät.
 7. Se voi myös olla kertomatta iästäsi mitään, sillä omanikäisten kanssa viestitellessä ongelmaa ei esiinny. Sen sijaan perheiden WhatsApp-keskusteluissa emojeista on seurannut väärinkäsityksiä, kun vanhemmat purkavat viesteihinsä kaikki puhelimensa kuvasymbolit – ilman mitään loogista järjestystä. 

  ”Isäni oppi emojien käytön ollessaan 50-vuotias. Lähtiessään laivalle hän kertoi siitä viestillä, jonka perässä olivat koira, poliisi, mopo ja ananas mutta ei tietenkään laiva-emojia.” Moona, 22.
   
 8. Tuleeko pistettä käyttää ennen emojia vai sen jälkeen? Tuleeko pistettä ollenkaan? Näiden asioiden kanssa on tuskailtu jo vuonna 2009, jolloin Kielitoimiston julkaisemassa Kielikello-lehdessä kehotettiin sijoittamaan hymiö virkkeen päättävän välimerkin perään.
 9. Entä tuleeko emojin eteen välilyöntiä vai ei? Tähän kysymykseen odotamme ratkaisua. Toimituksen miniotannassa naiset suosivat välilyönnin käyttöä, mutta miehet kirjoittivat emojit kiinni edelliseen sanaan.
 10. Olit emojeista mitä mieltä tahansa, ne ovat tulleet jäädäkseen. Vuonna 2015 Oxfordin yliopiston julkaisema Oxford Dictionaries valitsi itkunauru-emojin vuoden sanaksi.

Suomen presidentit ovat lahjoittaneet harrastusvälineitä ja saaneet eläimiä. Maailmalta löytyy myös erikoisuuksia.

Fiiniä faunaa

Ei mikään Troijan hevonen. Vuonna 1958 Urho Kekkonen sai Neuvostoliitolta lahjaksi lämminverisiä tammoja, Suosikin ja Kaunottaren. Kuva: Lehtikuva
Ei mikään Troijan hevonen. Vuonna 1958 Urho Kekkonen sai Neuvostoliitolta lahjaksi lämminverisiä tammoja, Suosikin ja Kaunottaren. Kuva: Lehtikuva

Tarja Halonen vastaanotti Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin lahjoittaman Neva masquerade -kissan. Kisu sai nimekseen Meggi. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela
Tarja Halonen vastaanotti Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin lahjoittaman Neva masquerade -kissan. Kisu sai nimekseen Meggi. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela

Ei haittaa harrastustoimintaa

Sauli Niinistö vastaanotti Vladimir Putinin ojentaman luistimen hyväntekeväisyysjääkiekko-ottelussa. Yhdellä ei vielä pitkälle pötkitä, joten luikkari lienee päätynyt takan päälle tai ullakolle. Kuva: Ria Novosti
Sauli Niinistö vastaanotti Vladimir Putinin ojentaman luistimen hyväntekeväisyysjääkiekko-ottelussa. Yhdellä ei vielä pitkälle pötkitä, joten luikkari lienee päätynyt takan päälle tai ullakolle. Kuva: Ria Novosti

Sauli ja rouva Jenni Haukio puolestaan veivät Norjan kuningas Haraldille aitoa suomalaista käsityötä: Rapalan uistimia. Kuningas oli kuulopuheiden mukaan tyytyväinen. Kalasaaliista ei ole tarkempaa tietoa. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Sauli ja rouva Jenni Haukio puolestaan veivät Norjan kuningas Haraldille aitoa suomalaista käsityötä: Rapalan uistimia. Kuningas oli kuulopuheiden mukaan tyytyväinen. Kalasaaliista ei ole tarkempaa tietoa. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Vuonna 2007 Tarja Halonen antoi Uuden-Seelannin pääministeri Helen Clarkille kävelysauvat, joilla lienee hyvä taivaltaa saarivaltion vuorilla. Kuva: Reuters / Anthony Phelps
Vuonna 2007 Tarja Halonen antoi Uuden-Seelannin pääministeri Helen Clarkille kävelysauvat, joilla lienee hyvä taivaltaa saarivaltion vuorilla. Kuva: Reuters / Anthony Phelps

Kekkonen sai Neuvostoliitolta lahjuksia myös pääministeriaikanaan. Vuonna 1955 naapurivaltio lahjoitti Kekkoselle ja presidentti Juho Paasikivelle ZIS 110 -limusiinit. Kuva: Sanoma-arkisto / Reijo Hietanen
Kekkonen sai Neuvostoliitolta lahjuksia myös pääministeriaikanaan. Vuonna 1955 naapurivaltio lahjoitti Kekkoselle ja presidentti Juho Paasikivelle ZIS 110 -limusiinit. Kuva: Sanoma-arkisto / Reijo Hietanen

Erikoiset esineet

Irlannin pääministeri Enda Kennyltä Donald Trump sai lahjaksi kulhollisen apiloita. Kuva: Reuters / Jonathan Ernst
Irlannin pääministeri Enda Kennyltä Donald Trump sai lahjaksi kulhollisen apiloita. Kuva: Reuters / Jonathan Ernst

Vuonna 2006 Yhdysvaltain presidentti Geroge W. Bush vastaanotti Viron pääministeri Andrus Ansipin antaman mysteeripaketin. Erikoista lahjassa oli se, että lopulta Bush unohti ottaa saamansa käärön mukaansa poistuessaan tapaamisesta. Kuva: Sanoma-arkisto / Toomas Volmer
Vuonna 2006 Yhdysvaltain presidentti Geroge W. Bush vastaanotti Viron pääministeri Andrus Ansipin antaman mysteeripaketin. Erikoista lahjassa oli se, että lopulta Bush unohti ottaa saamansa käärön mukaansa poistuessaan tapaamisesta. Kuva: Sanoma-arkisto / Toomas Volmer

Vuonna 1975 Suomessa järjestettiin ETYK-kokous, jossa presidentti Kekkosen vieraina olivat Leonid Brežnev ja Gerald Ford. Muutama vuosi kokouksen jälkeen herrat ikuistettiin puiseen taideteokseen, jonka taustalla on Euroopan kartta. Lahja lojuu edelleen Tampereella museon varastossa, sillä se ei mahdu oikein mihinkään. Kuva: Sanoma-arkisto / Reijo Hietanen
Vuonna 1975 Suomessa järjestettiin ETYK-kokous, jossa presidentti Kekkosen vieraina olivat Leonid Brežnev ja Gerald Ford. Muutama vuosi kokouksen jälkeen herrat ikuistettiin puiseen taideteokseen, jonka taustalla on Euroopan kartta. Lahja lojuu edelleen Tampereella museon varastossa, sillä se ei mahdu oikein mihinkään. Kuva: Sanoma-arkisto / Reijo Hietanen