Näyttelijä Blanca Blanco ei tukenut seksuaalisen ahdistelun vastaista kampanjaa asuvalinnallaan sunnuntain Golden Globe -gaalassa. Kuva: Reuters
Näyttelijä Blanca Blanco ei tukenut seksuaalisen ahdistelun vastaista kampanjaa asuvalinnallaan sunnuntain Golden Globe -gaalassa. Kuva: Reuters

Näyttelijä Blanca Blancon asuvalinta saattoi olla avokämmen naissukupuolen poskelle, pöljyyttä tai ihan vain perinteinen julkisuustemppu. 

Yhdysvaltain aikaa eilen sunnuntaina nähty Golden Globe -gaala tullaan muistamaan Time's Up -kampanjasta, jonka tarkoitus on nostaa esiin lukuisilla eri aloilla jatkuvasti tapahtuvaa seksuaalista häirintää ja kerätä rahaa, jotta kaikilla häirintää kokeneilla olisi varaa saattaa tekijät vastuuseen. 

Osana kampanjaa naisia kannustettiin pukeutumaan mustiin Golden Globe -gaalaan ja kiinnittämään rintaansa Time's Up -pinssi.

Ajatus huomiotaherättävästä mustien pukujen massasta toteutui yli odotusten, sillä lähes kaikki gaalaan osallistuneet naiset pukeutuivat mustiin, ja uusi häirinnästä vapaa aikakausi esiintyi taajaan kiitospuheissa ja haastatteluissa. 

Ainakin kolme naista kuitenkin uhmasi pukukoodia: tuottaja, näyttelijä Meher Tatna, näyttelijä, malli Barbara Meier ja näyttelijä Blanca Blanco.

Vapaus pukeutua miten haluaa

Kullakin oli massasta poikkeavaan asuun syynsä, eikä kukaan kertonut tarkoituksekseen vastustaa Time's Up -liikettä. Barbara Meier kirjoitti Instagram-tilillään siitä, että naisten ei pidä joutua pukeutumaan mustiin tullakseen vakavasti otetuiksi. 

– Olemme pitkään taistelleet saadaksemme vapauden pukeutua miten haluamme ja todistaaksemme, että vähän seksikkäämpikin pukeutuminen on ok. Jos nyt rajoitamme tätä vapautta siksi, että jotkut miehet eivät osaa hillitä itseään, minusta se on tosi iso askel taaksepäin, Meier perustelee Instagramissa. 

Hän sonnustautui gaalaan hopeanhohtoiseen, kolmiulotteisin kukkakuvioin koristeltuun mekkoon. 

Presidentti punaisissa

Meher Tatna taas pukeutui punaiseen asuun, jonka rinnuksiin hän oli kiinnittänyt Time's Up -pinssin.

Siinä missä Meier ja Blanco olivat gaalassa vieraina, Meher Tatna oli eräänlainen emäntä. Hän on nimittäin Golden Globeja järjestävän Hollywood Foreign Press Association -journalistiyhdistyksen tämänhetkinen presidentti. 

Tatna kertoo Entertainment Todayn haastattelussa valinneensa asunsa jo muutama kuukausi sitten äitinsä kanssa. Tatna on syntyjään Mumbaista, ja hänen mukaansa asuvalinta liittyi kulttuuriin.

– Kun on juhlat, ei pukeuduta mustiin. Äitini olisi kauhistunut, jos olisin pukeutunut mustaan. Joten tämä asu on omistettu äidilleni, Tatna sanoo haastattelussa. 

Gaalan vihatuin puku

Punaisessa iltapuvussa punaisella matolla nähdyllä Blanca Blancolla puolestaan oli asuvalinnalleen kulttuurista ja ideologioista vapaa syy:

– Tykkään punaisesta. 

Näin Blanco kirjoittaa Refinery29-sivustolle antamassaan lausunnossa. Siinä hän myös kertoo, ettei ole millään tavalla Time's Up -kampanjaa vastaan. 

Blanco postasi asuvalintansa illan alkajaisiksi Twitteriin, ja paljon ihoa näkyviin jättävä punainen mekko aiheutti välittömän, raivoisan vastareaktion. 

Mitä tästä oikein pitäisi ajatella?

Vaihtoehto 1: Blanca Blanco ei tajunnut, mitä teki

Osa twitterinkäyttäjistä vitsaili asukuvan nähtyään, että Blanco didn't get the memo, eli ei saanut viestiä, jossa kerrottiin pukukoodista.

Jos näin on, Blancoa voi oikeastaan hieman sääliä. Kyseessä on elokuvista ja joillekin tosielämästäkin tuttu ”luulin, että nämä olivat naamiaiset”-tyyppinen tilanne, jossa pukuvalinta menee totaalisen metsään.

Jos punainen kerran on Blancon lempiväri, ehkä hänellä oli kaapissaan vain punaisia iltapukuja?

Kun tähän lisää sen, että Golden Globeissa väärä asuvalinta saatettiin lukea seksuaalisen häirinnän puolustamiseksi, karmea nöyryytys on valmis.

Vaihtoehto 2: Kyseessä oli hyvin onnistunut julkisuustemppu

Todennäköisimmältä vaikuttaa, että Blanco näki punaisessa koltussa tilaisuuden 15 sekuntiin julkisuudessa. Jonkinasteinen julkkis hän toki on jo valmiiksi, kun kerran punaisella matolla astelee, mutta eturivin tähtiin häntä ei lueta. Blancosta ei esimerkiksi ole Wikipedia-artikkelia.

36-vuotias Blanco on Popsugar-sivuston mukaan esiintynyt muun muassa elokuvissa Beverly Hill Christmas ja  Showgirls 2: Penny's From Heaven, mutta paremmin hänet taidetaan tuntea 68-vuotiaan näyttelijä John Savagen tyttöystävänä. 

Nyt Blanca Blancon nimi on kaikkien huulilla, kiitos yhden punaisen puvun. 

Vaihtoehto 3: Blancolla oli vain punaisia mekkoja

Jos punainen kerran on Blancon lempiväri, ehkä hänellä oli kaapissaan vain punaisia iltapukuja? Tai ehkä hän halusi välttää huomion herättämistä ja yritti punaisella mekollaan sulautua punaiseen mattoon. 

Punainen on intohimoinen, Blanca Blanco totesi Twitterissä gaalan jälkeen. 

Viime Oscar-gaalassa Blancolla kylläkin oli keltainen mekko. Silloin hän joutui otsikoihin vähän liian näyttävän halkion takia.

Vaihtoehto 4: Tässä meillä on individualistisen ajan roolimalli

Punainen mekko sai Twitterissä raivon lisäksi myös paljon kiitosta.

Osa Blancon kuvaa kommentoineista oli sitä mieltä, että oli rohkeaa olla välittämättä siitä, että muut naispuoliset gaalavieraat halusivat kiinnittää huomion pukujen sijaan yhteiskunnalliseen aiheeseen. 

On ilmeisesti näkökulmakysymys, onko yhteisen asian ajamisesta kieltäytyminen törkeää epäsolidaarisuutta vai tervettä itsekkyyttä, jota nykyään pidetään arvossa. 

Upea mekko! Kiva nähdä jonkun ajattelevan itse sen sijaan, että vain seuraisi laumaa, Twitterissä kiiteltiin. 

Vaihtoehto 5: Blanca Blancoa tarvitaan näyttämään, ettemme vieläkään osaa käyttäytyä

Se, että kieltäytyy osallistumasta seksuaalisen häirinnän vastustamiseen, koska pitää punaisesta väristä, ei oikein mitenkään käänneltynä kuulosta hyvältä idealta.

Blanca Blanco ei silti ansaitse sellaista joukkolynkkausta, jonka hän on netissä saanut osakseen. Blancon puvun aiheuttama raivo on ikävä osoitus siitä, että ”väärin” – esimerkiksi seksikkäästi tai huomiota herättävästi – pukeutuva nainen nostattaa edelleen vuonna 2018 moraalipaniikin. 

Vierailija

Näetkö punaista? 5 teoriaa Golden Globe -gaalan vihatuimmasta mekosta

Ihmeellistä kiusaamista. jospa hän oli haaveillut tämän puvun kantamisesta tilaisuudessa jo ennen kohua, eikä halunnut perua, koska pitää puvusta niin paljon. Koko me too kampanjan idea vesittyy, jos sitäkin käytetään kiusaamiseen. Naisten arvostelemiseen jatuomitsemiseen. Keneltäkään ei ole pois, mitenkään, vaikka vain muutama olisi käyttänyt mustaa. Ajatus on tärkein. En edes jaksa lukea tätä juttua, eikö ole mitään muuta asiaa.
Lue kommentti
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...

Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin lapset olivat pieniä juuri silloin, kun ura Yhdysvalloissa olisi saattanut aueta. 

Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff viettävät perinteisesti tammikuun matkaillen, mutta nyt he ovat poikkeuksellisesti Suomessa Mad Cook Show'nsa toisen tuotantokauden kuvauksissa.

– Olen viidestätoista tammikuusta viettänyt vain yhden Suomessa, koska silloin kolmas lapseni syntyi, Riku kertoo.

Mad Cook Show'n lisäksi Riku ja Tunna ovat tehneet yhdessä esimerkiksi  palkittua Madventures-matkailuohjelmaa ja Ylen Docventures-dokumenttisarjaa. He omistavat myös Gimme Ya Wallet -tuotantoyhtiön.

”Olemme molemmat familymaneja¨.”

Miehet kertovat, että Madventures-ohjelman menestys poiki aikanaan isojakin työtarjouksia.

– Emme lähteneet kansainväliselle tielle, koska saimme juuri silloin skidejä. Amerikan tuotannot ovat niin paljon kovempia ja järjettömän työläitä. Sinne olisi pitänyt jalkautua, eikä se ollut siinä vaiheessa mahdollista. Katsotaan sitten, kun lapset kasvavat. Me ei haluta olla niitä faijoja, jotka laittoivat uran lasten edelle. Olemme molemmat familymaneja, Tunna sanoo.

Perhelomailua

Mad Cook Show'n kuvausten jälkeen molemmilla miehillä on reissusuunnitelmia yhdessä perheen kanssa. Tunna lähtee  yhdistetylle työ- ja lomareissulle Intiaan Goaan perheensä kanssa.

– Talvehdin siellä. Menin suoraan lukiosta vuonna 1994 ensimmäistä kertaa puoleksi vuodeksi Intiaan. Seuraavana vuonna menin taas puoleksi vuodeksi – ja olen edelleen samalla tiellä. Goasta tuli kuin toinen koti, ja siellä myös Madventures-ohjelma sai alkunsa, Tunna kertoo.

Tunnan perhe vuokraa Goalta talon normaalisti kahdeksi kuukaudeksi kerran vuodessa.

– Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa. Ideoita tulee myös silloin, kun on suihkussa, juuri nukahtamassa tai muuten rentoutunut. Sen takia meille on ehdoton edellytys, että olemme joka vuosi reissaamassa, Tunna kertoo.

– Teemme siellä asioita, joita ei täällä kiireisessä elämässä ehdi tehdä: luemme, kirjoitamme uusia ideoita ylös, syömme hyvää ruokaa, uimme ja keskitymme läsnäoloon.

”Parhaat ideat syntyvät yleensä Goalla riippumatossa.”

Riku lähtee kuvausten jälkeen perheensä kanssa Meksikoon Puerto Vallartaan.

– Eniten kiinnostaa meksikolainen sapuska. Duunimielessä haluaisin päästä käymään pohjoisessa, koska emme ole pyörineet siellä niin paljoa.

Telkkarista tutut

Riku ja Tunna tunnistetaan toisinaan myös maailmalla, sillä Madventuresista tehtiin yksi kansainvälinen tuotantokausi, joka myytiin National Geographicille. Ohjelma pyöri yli 200:ssa maassa, ja ohjelman dvd:tä myytiin yli 200 000:ta kappaletta.

– Ohjelma pyöri Naurusaarista lähtien kaikkialla. Olin kerran jossain mitättömän pienessä pikkukylässä, jossa yhtäkkiä baarin telkkarista alkoi pyöriä Madventures. Reissureiden keskuudessa ohjelmalla on kulttimaine, ja dvd:t saattavat pyöriä guesthouseissa, Tunna kertoo.

Silti kumpikaan ei koe olevansa maailmalla iso julkkis.

–On huvittavaa, että bangkokilaisessa ostoskeskuksessa jengi tuli ottamaan selfieitä. Sri Lankassa pienessä maalaiskaupungissa yksi riksakuskeista osoitti minua, ja jengi ryntäsi luokseni juttelemaan ja ottamaan selfieitä. Totta kai tuntuu mahtavalta, että oma työ menestyy, Riku sanoo.

Terveellinen startti vuodelle

Tv-ohjelmien tekemisen vastapainoksi Riku ja Tunna elävät kiireistä lapsiperheen arkea. Rikulla on kolme poikaa puolisonsa Saija Rantalan
kanssa ja Tunnalla kaksi lasta vaimonsa Jenni Milonoffin kanssa.

”Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin.”

Riku kertoo, että hän on myös alkanut syödä terveellisemmin ja liikkua enemmän.

– Olin aika väsynyt ja housut alkoivat kiristää vyötäröstä. Nyt kilot ovat karisseet. Olen dokannut vähemmän ja syönyt terveellisemmin ja monipuolisemmin aiempaa pienempiä annoskokoja. Olen myös lisännyt liikuntaa. Harrastan joogaa, jumppailen ja fillaroin. Talvikeleillä luistelen lasten kanssa, ja toivottavasti pääsen hiihtämään, Riku kertoo.

Ulkonäköä tärkeämpää on hyvä fiilis.

– On huvittavaa, että olen kirjoittanut kirjoja ja tehnyt televisio-ohjelmia näistä asioista, mutta vasta nyt aloin lukea omia kirjojamme ja kuunnella, mitä Mad Cook Show'ssamme puhutaan. Tavoittelen hyvää fiilistä ja välttelen kakkostyypin diabetesta.