Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Jouluna varkaallekin kelpaa vain paras.

Hirveä tungos! Voisi kuvitella, että jouluruuhkassa kaupat kärsivät myös tappiota, kun joku keksii hyödyntää ihmispaljouden tuomaa turvaa ja hankkia joululahjansa maksamatta. Ja me muut joudumme sitten pulittamaan lahjoistamme senkin edestä.

Onkohan näin? Kysyimme asiaa tavarataloista. 

– Minulla on se yleiskuva, että tietty ryhmä, joka katsoo oikeudekseen ottaa tavaraa maksamatta, toimii samalla tavalla läpi vuoden, sanoo SOK:n tavaratalo- ja erikoisliiketoiminnan myyntijohtaja Juha Thilman.

"Ammattilainen saa varastettua ilman tungostakin."

Helsingin Sokos-tavaratalossa joulunalusaika kuitenkin näkyy myös näpistyksinä tai niiden yrityksinä.

– Samalla kuitenkin myös kiinniottomme lisääntyvät, sillä asia on tiedostettu ja osaamme varautua tilanteeseen, tavaratalojohtaja Anna Vahteri kertoo.

Stockmannilta ei haluta kommentoida turvallisuusasioita julkisesti lainkaan. Jonkinlaista osviittaa antaa kuitenkin poliisin keräämä tilasto.

– Yleisellä tasolla voisi olettaa, että aina kun on ihmisiä liikkeellä, näpistyksissäkin tulee jonkinlainen piikki, pohtii rikoskomisario Sami Kalliomaa Helsingin poliisilaitokselta.

Tilastojen tarkastelu kuitenkin osoittaa, että joulukuussa näpistyksiä on tapahtunut jonkin verran vähemmän kuin muina kuukausina. Tilasto on tosin koko joulukuulta, eikä siitä pysty irrottamaan pelkkää joulunalusaikaa.

– Joulukuu on poikkeuksellinen kuukausi siksikin, että pyhiä on enemmän eivätkä kaupat ole auki, mikä voi olla syynä näpistysten pienempään lukumäärään, Sami Kalliomaa sanoo.

Antamisen pakko

Kaupoissa osataan varautua ruuhkiin ja näpistyksiin, kertoo myös vuosia myymäläetsivänä työskennellyt Antto Terras. Aiemmin tänä vuonna mies muisteli myymälävarkauskokemuksiaan Stockmann Yard -teoksessaan.

– Jouluna toteutunut myyntikin on niin iso, että vaikka muutama ylimääräinen tuote lähtisikin, kauppias jää voiton puolelle.

Ainakaan varastetun tavaran osuus myydystä ei Anton mukaan lisäänny. Kauppiaat huomioivat sen myös hinnoissa.

Eikä varas mitään ruuhkaa tarvitse.

– Ammattilainen saa varastettua ilman tungostakin.

"Pelikonsolit, kuten PlayStation 4 ja kaikki, mikä toimii pattereilla."

Anton mukaan joulu ei kuitenkaan ole mikään varkaiden juhla, vaan näpistysten takana on usein surullisia tarinoita.

– Joulussa on monia hyviä ja kivoja puolia, mutta myös antamisen pakko. Tavallisella työtätekevällä ei välttämättä ole varaa, mutta hän haluaa osoittaa, että muka olisi.

Siinä mielessä joulu on kuitenkin varastetun tavaran sesonkia, että jälleenmyyntimarkkinat käyvät kuumana esimerkiksi nettihuutokaupoissa.

– Joulukuussa jokainen ostaa jotakin, joten varastetuista tuotteista eroon pääseminen on huomattavasti helpompaa kuin tammikuun alennusmyyntien aikaan, jolloin ihmisiltä on muutenkin rahat loppu.

Mitä varkaiden mukaan sitten lähtee?

– Kyllähän se on sitä hittitavaraa, mitä kukin jouluna haluaa. Pelikonsolit, kuten PlayStation 4, ja kaikki mikä toimii pattereilla. Frozen-elokuvan lelut, merkkivaatteet, Antto luettelee.

Kinkkuvarkaita on turha metsästää, kukaan ei kaipaa sellaista bulkkitavaraa. Kallista sen olla pitää.

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos