Moni Me Naisten kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, ettei aikuisiällä halua muuttaa vanhempiensa luokse asumaan. Erästä lukijaa ajatus kuitenkin houkuttaa: ”Vanhempien luona on maailman turvallisin paikka.”

Kirjailija ja poliitikko Rosa Meriläinen, 41, kertoi viime viikolla Helsingin Sanomissa muuttaneensa vanhempiensa luokse asumaan. Hiljattain eronnut Rosa kertoi olevansa vanhempiensa kanssa hyvin läheinen. Lisäksi hän toivoi pystyvänsä olemaan omalle pojalleen Fransille samanlaisena tukena myöhemmin elämässä.

– Minulle on ollut aina tärkeää, että omat vanhempani eivät ole minulle kuin kavereita tai ystäviä – heidän on oltava enemmän. Aivan kuten toivon, että oma lapseni voi vielä keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään ja kertomaan kaiken, missä on epäonnistunut. Siinä minä häntä sitten lupaan silitellä ja rakastaa.

Kysyimme Rosan innoittamina Me Naisten lukijoilta, voisivatko he itse ajatella muuttavansa vanhempiensa luokse aikuisena.

Kyselyyn vastasi reilu 60 ihmistä. Vastaajista 14,8 prosenttia kertoo, että voisi mielellään muuttaa vanhempiensa luo. 39,3 prosenttia vastaajista on valmiita asumaan vanhempiensa kanssa vain hätätilanteessa. Melkein puolet (45,9 prosenttia) vastaajista kuitenkin ajattelee, ettei voisi asua vanhempansa kanssa missään nimessä.

Esimerkiksi näistä syistä vastaajat eivät halua muuttaa vanhempien luo edes hätätilanteessa:

1. Huonot välit

– Äidin ja isän helmoihin palaaminen on jo ajatuksena ihan karmea, koska suhteemme on niin huono. Olen nähnyt painajaisia siitä, että joudun muuttamaan takaisin vanhempien luo, nimimerkki Perhe on parin, 32, kertoo.

Kehno suhde on kyselyn vastaajien yleisin syy sille, miksi he eivät halua muuttaa vanhempiensa luo. Jos jonkun luo on muutettava, he kertovat valitsevansa äidin tai isän kotia mieluummin ystävän kämpän tai asuvansa yksin.

2. Jatkuva holhoaminen

Oman itsenäisyyden menettäminen kauhistuttaa esimerkiksi Cellaa, 48.

– Olen jo melkein viisikymppinen, mutta edelleen he kohdistavat minuun holhoamista. Se johtuu siitä, että olen ainoa lapsi, hän kertoo.

3. Taantumisen pelko

Lapsuudessa opitut roolit voivat seurata ihmistä läpi elämän. Siksi aikuinenkin lapsi voi muuttua lapsuudenkodissaan kitiseväksi kakaraksi, selitti psykologi Marja Kokkonen Me Naisille pari vuotta sitten.

Juuri siitä syystä Kirsi, 26, ei haluaisi enää koskaan muuttaa vanhempiensa luokse.

– Rakastan äitiäni ja isääni yli kaiken, mutta muutun heidän seurassaan teini-ikäiseksi kimittäjäksi, joka paiskoo ovia ja ei osaa käydä itse kaupassa. Jo pari päivän vierailut ovat yhtä tuskaa. Ongelma ei sinällään ole vanhemmissani. Muualla kuin heidän kotonaan käyttäydyn heidän seurassaan ihan normaalisti, hän kertoo.

4. Piintyneet tavat

– Se aikakausi elämää on jo mennyt, ja vaikka nyt tullaan oikein hyvin toimeen, en tiedä, kauanko tulisimme toimeen saman katon alla. Kaikilla on jo omat piintyneet tapansa, kertoo Sm, 50.

5. Se vaan menee niin

Pirjo, 54, ei missään tapauksessa haluaisi asua vanhempiensa luona. Hän ei myöskään toivota omia lapsiaan tervetulleeksi asumaan kotiinsa aikuisena. Syy on napakka:

– On luonnon laki, etteivät lapset asu aikuisena vanhempien kanssa!

6. Epäonnistujan leima?

Tanja, 32, kertoo, että voisi hätätilanteessa nähdä itsensä asumassa vanhempiensa kanssa. Se ei kuitenkaan olisi henkisesti helppoa.

– Periaatteessa muuttaminen ei olisi mikään ongelma, mutta uskon, että kokisin epäonnistuneeni omassa elämässäni, jos joutuisin muuttamaan takaisin lapsuudenkotiin, hän kertoo.

Oi, ihanat vanhemmat!

Vastaajiin joukossa oli myös sellaisia, joiden mielestä vanhempien kanssa asuminen aikuisena on ihan parasta. Tätä mieltä on esimerkiksi Artsu, 58.

– Vanhempien luona on maailman turvallisin paikka! Minulla oli aiemmin kihlattuni kanssa oma huoneisto heidän talonsa yläkerrassa. Se oli todella mukavaa aikaa, ja nautin yhdessä puuhastelusta, hän kertoo.

Erityisesti vanhempansa jo menettäneet vastaajat toivoivat, että saisivat asua vielä heidän kanssaan.

– Asuisin oikein mieluusti vanhempieni kanssa, mutta kumpikin heistä on jo nukkunut pois. Kaipaan heitä kovasti, kertoo Henkku, 50.

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Mitä tähdet lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Karista negatiivisuus ja keskity auttamaan muita. Ystävällisyytesi tullaan vielä huomioimaan. Sinun voi olla vaikea hallita tunteitasi, joten pyristele vastaan, kun joku yrittää saada kanssasi väittelyä aikaiseksi. Panosta omaan hyvinvointiisi ja terveyteesi.

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Raivaa tilaa uusille asioille, se lievittää stressiäsi. Tasapaino on tärkeää, joten muista myös levätä. Omia asioita ei kannata jakaa ihan kaikkien kanssa, muuten saatat joutua vastaamaan kysymyksiin, joita haluaisit välttää.

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Jos et todella tarvitse jotain, älä osta sitä. Rahankäyttösi saattaa johtaa hankaluuksiin loppukuusta, ellet ole tarkkana. Nyt on parempi säästää tulevaisuutta varten. Ota aikaa itsellesi ja rentoudu rauhallisessa ympäristössä. Nappaa seuraksi joku, josta oikeasti välität. Kunnon lepo tekee sinulle nyt hyvää.

RAPU 22.6.–22.7.

Älä pelkää, vaikka ajattelisitkin asioista hieman eri tavalla kuin muut. Tuo omat ajatuksesi rohkeasti esiin. Kun jaat mietteesi muiden kanssa, tulet huomaamaan, että joku muukin ajattelee samoin. Pidä terveydestäsi huolta ja ota oma kuntosi vakavasti. Harjoittele kohtuullisuutta.

LEIJONA 23.7.–22.8.

Läheinen ihmissuhteesi joutuu vaakalaudalle, ja joudut tekemään kompromisseja. Myös töissä saatat kohdata ongelmia, joiden seuraukset vaikuttavat maineeseesi. Nyt kannattaa unohtaa kritiikki ja kohdata ihmiset ymmärrys ja positiivisuus edellä.

NEITSYT 23.8.–22.9.

Älä epäröi heittäytyä mukaan johonkin, mistä olet kiinnostunut. Panosta enemmän aikaa, rahaa ja vaivaa johonkin, mikä kasvattaa osaamistasi. Vieraile jonkun sellaisen luona, jolla on yhteinen menneisyys kanssasi. Hän voi auttaa sinua tekemään päätöksen, joka on roikkunut ilmassa kyllin pitkään.

VAAKA 23.9.–22.10.

Nyt olisi sopiva hetki panostaa kampaajaan, tehdä itselle vaikka rentouttava kasvonaamio tai jotain sellaista, mistä tulee hyvä, itsevarma olo. Näköpiirissä on romanssi. Saatat päätyä tunteikkaaseen tilanteeseen alkuviikosta. Kuuntele hyviä neuvoja.

skorpioni 23.10.–22.11.

Älä välitä muiden tekemisistä. Keskity sellaisiin ihmisiin ja asioihin, joista sinulle tulee hyvä olo. Sinua saatetaan jopa hieman painostaa, mutta pysy silti kannassasi. Kumppanuuden merkitys korostuu jakson loppupuolella. Oli kyseessä sitten työkaveruus, ystävyys tai parisuhde, suhtaudut tulevaisuuteen valoisammin älykkään keskustelun jälkeen.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Tällä jaksolla kotiin panostaminen kannattaa. Jos olet harkinnut kevätverhoja tai piristystä sohvatyynyrivistöön, nyt on sille hyvä hetki. Kunnonkohentamiseen kannattaa suhtautua maltilla. Hiljalleen etenemällä voit päästä parhaaseen lopputulokseen.

KAURIS 22.12.–20.1.

Anna päätöksille aikaa, ja nuku yön yli ennen kuin lyöt asiat lukkoon. Luota tietoosi, älä siihen, mitä sinulle kerrotaan. Nyt on hyvä hetki viettää enemmän aikaa kotona. Tee suunnitelma tulevan varalle ja päästä hauska puolesi valloilleen.

VESIMIES 21.1.–19.2.

Pidä kehostasi hyvää huolta ja yritä välttää houkutuksia, joilla on huonoja seurauksia. Anna päätöksille tarpeeksi hautumisaikaa, sinulla ei ole kiire. Suhteeseesi tulee tämän jakson aikana pilkahdus romantiikkaa, joka nostaa kumppanuuden uudelle tasolle.

KALAT 20.2.-20.3.

Päätä olla apuri sen sijaan että katsoisit muiden aherrusta vierestä. Panoksesi saa sinut erottumaan ja mahdollistaa odottamattoman mahdollisuuden. Joku tuttu ihminen menneisyydestäsi tekee sinulle tarjouksen. Muista, että voit aivan hyvin kieltäytyä. Luota vaistoihisi. Älä oleta mitään, pyydä mieluummin vastauksia.