Kuka tietää, onko tämän snäppäilijän paidan etumus kiinni vai ei. Kuva: Shutterstock
Kuka tietää, onko tämän snäppäilijän paidan etumus kiinni vai ei. Kuva: Shutterstock

Kun Snapchatiin pääsee jyvälle, ei tiedä, miten ikinä selvisi ilman. Näillä selkokielisillä ohjeilla otat snäppäilyn haltuun.

Aivan kuin Facebookissa, Instagramissa, Pinterestissä, LinkedInissä ja muissa mitä-näitä-someja-nyt-on-kanavissa ei olisi tarpeeksi tekemistä, nyt on sitten vielä tämä Snapchat. Todennäköisesti olet kuullut siitä, muttet ollenkaan tajua, mikä on homman nimi. Siis oliko tämä se paikka, jossa teinit lähettävät toisilleen nakuilukuvia, koska kuvat tuhoutuvat muutamassa sekunnissa? Aivan oikein. Mutta nykyään Snapchat on paljon enemmän.

Mihin Snapchattia tarvitaan?

Tänä vuonna myös aikuiset, julkkikset, yritykset, nettisivustot ja lehdet ovat löytäneet joukolla snäppäilyn ilot. Snapchat toimii loistavasti esimerkiksi näissä tarkoituksissa:

 – Haluat jakaa kaverille hölmön tilannekuvan. Snapchat toimii paremmin kuin vaikka WhatsApp tai tekstari, koska kuva ei turhaan tallennu puhelimen kuvavirtaan ja tuhoutuu muutamassa sekunnissa siitä, kun vastaanottaja avaa sen.

 – Olet esimerkiksi keikalla tai museossa ja haluat jakaa kokemuksen lähipiirillesi ilman, että pommitat Facebook-seinää tai Instagramia valtavalla kuvatulvalla.

 – Haluat seurata artistin tai kiinnostavan julkkiksen elämää päivittäin.

–  Haluat jakaa jollekulle niitä kuuluisia nakukuvia. Koska Snapchatissa voi ottaa näyttökaappauksen, suosittelemme kuitenkin käyttämään harkintaa.

Näin pääset alkuun:

1. Lataa sovellus.

Snapchat on saatavilla ilmaiseksi iOS:ille ja Androidille. Nokialaisten omistajat joutuvat vielä odottelemaan, koska Windows-laitteille ei ole toistaiseksi julkaistu virallista Snapchat-sovellusta.

2. Luo tili.

Tarvitset uniikin käyttäjänimen. Pidä mielessä, että muut käyttäjät tuntevat sinut juuri käyttäjänimelläsi, joten kannattaa ehkä jättää kreisit sexyangel_79-henkiset nimet toiseen kertaan.

3. Lisää tuttuja.

Näpäytä pientä haamun kuvaa perusnäkymän yläreunassa. Add friends -valikon kautta voit lisätä käyttäjiä kahdella tapaa: joko puhelimesi yhteystiedoista tai käyttäjänimillä. Koska Snapchat on Suomessa vielä aikuisista vain edelläkävijöillä, saattaa olla, että paikannat osoitekirjastasi lähinnä teini-ikäisen sukulaistytön. Kehota siis äkkiä tuttujasi liittymään Snapchatiin!  Kehotuksessa toimii hyvin perinteinen Facebook-status.

4. Lisää julkkiksia, sivustoja ja yrityksiä.

Snapchatin kautta näkee tähdistä usein paljon intiimimpää materiaalia – ei, emme tarkoita nyt peniskuva – kuin vaikka Instagramissa, koska Snapchatissa kuvia ei viimeistellä muokkauksella vaan jaetaan lennosta tien päältä. Toimiva keino selvittää julkkiksen Snapchat-nimimerkki on yksinkertaisesti googlata nimi + Snapchat.

Seuraa esimerkiksi näitä:

Anna Abreu – annaabreuoffici

Elastinen – elastinenrr

Antti Tuisku – antti_tuisku

Jared Leto – jaredleto

Arnold Schwarzenegger – ArnoldSchnitzel (Pisteet kotiin hauskasta nimestä, Arska!)

Rihanna – rihanna

Antti Holma – anttiholma

Fitness-urheilija Janni Hussi – jannihussi

Mashable-sivusto – mashable

National Geographic -lehti – natgeo

5. Lähetä kuvia.

Ota kuva napauttamalla kameranäkymän pallurasta. Jos haluat ottaa videon, pidä kuvauspallura painettuna pitkään kuten Instagramissa.

Oikeasta yläkulmasta voit lisätä kuvan tai videon päälle tekstiä T-painikkeesta tai piirtää näpäyttämällä kynän kuvaa. Vasemmassa alakulmassa on kello, josta voit säätää, kuinka monta sekuntia otoksesi näkyy ennen tuhoutumista.

Kun kuva on valmis jaettavaksi, näpäytä nuolta oikeassa alakulmassa. Valitse sitten vastaanottaja tai useampi kontaktilistastasi, ja jaa kuva näpäyttämällä nuolesta. Ta daa!

6. Luo tarinoita.

Jos et halua lähettää yksityistä kuvaa hyttysten turvottamista kasvoistasi tai mökkiasustasi vain yhdelle tai kahdelle ihmiselle vaan kaikille seuraajillesi, käytä Stories-ominaisuutta. Se on kuvavirta, jonka kuvat ja videot eivät tuhoudu heti, vaan kaikki seuraajasi voivat katsoa sitä lukemattomia kertoja 24 tunnin ajan.

Ota kuva tai video tavalliseen tapaan. Näpäytä sitten plussan kuvaa sivun alalaidassa. Sovellus kysyy, haluatko todella lisätä otoksen Story-virtaasi. Yes, kyllä haluat!

7. Katso muiden lähettämiä kuvia ja tarinoita.

Jos seuraamasi käyttäjät ovat lähettäneet sinulle kuvia tai kuvanneet uusia Stories-kuvavirtoja, kameranäkymän alakulmiin ilmestyvät värilliset ruudut. Niitä näpäyttämällä pääset katsomaan kuvat ja videot. Jos kameranäkymän pikku haamu muuttuu keltaiseksi, sinulla on uusi seuraaja. Pääset katsomaan häntä näpäyttämällä haamua.

8. Turhaudu ja harkitse luovuttamista.

Maailmassa tuskin on sielua, jonka mielestä Snapchatin käyttöliittymä ei tuntuisi aluksi sekavalta. Siitä pääsee kuitenkin jyvälle yllättävän nopeasti. On myös ihan ok, jos snäppäily ei voisi vähempää kiinnostaa.

Juttua muokattu 21.10.2015 klo 14.22: Arnold Schwarzeneggerin Snapchat-nimi päivitetty.

Ewan McGregorin huhutaan jättäneen vaimonsa kanssanäyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin vuoksi. 

Skottinäyttelijä Ewan McGregor on yhysvaltalaisen viihdesivusto TMZ:n mukaan jättänyt avioerohakemuksen. McGregor on ollut vaimonsa Eve Mavrakisin kanssa naimisissa vuodesta 1996.

Avioerohakemus ei ole suoranainen yllätys, sillä McGregor ja Mavrakis ilmoittivat jo viime vuoden lokakuussa eronneensa. Avioerohakemuksessa on TMZ:n mukaan vielä sitäkin aikaisempi eropäivämäärä, 28.5.2017. 

Lokakuun 2017 eroilmoituksen aikoihin McGregorin ja näyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin nähtiin suutelevan toisiaan lontoolaisessa kahvilassa ja poistuvan sen jälkeen McGregorin moottoripyörällä. Winstead, 33, ja McGregor, 46, näyttelevät yhdessä Fargo-sarjassa.

Winstead on eronnut entisestä aviomiehestään toukokuussa 2017, siis samaan aikaan kuin Ewan McGregor ja Eve Mavrakis, 51, ovat avioerohakemuksen mukaan tehneet eropäätöksen.

Rikosdraama Fargon näyttelijät Carrie Coon, Olivia Sandoval, Ewan McGregor ja Mary Elizabeth Winstead poseeraavat viime toukokuussa otetussa kuvassa yhdessä. 

Vaikuttaa siltä, että McGregorin ja Winsteadin suhde ei jäänyt vain lokakuiseen suuteloon Lontoossa. People-lehden mukaan pariskunta nähtiin kävelemässä käsi kädessä Los Angelesissa marraskuussa. 

Golden Globe -gaalan palkintopuheessaan McGregor kiitti sekä vaimoaan että Winsteadia – tosin hän jakoi kiitosta myös muille kanssanäyttelijöilleen. 

Ewan McGregorilla ja Eve Mavrakisilla on neljä yhteistä lasta, joista yksi on jo aikuinen. TMZ:n mukaan McGregor on hakenut yhteishuoltajuutta, ja Mavrakis puolestaan toivoo saavansa lapset itselleen niin, että McGregorilla säilyisi tapaamisoikeus.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

                   

VESIMIES

Älä anna pikkujuttujen häiritä onneasi. Etsi yksinkertaista keinoa asioiden ratkaisemiseen. Liian monimutkaiseen kuvioon ei kannata lähteä mukaan.

 

KALAT

Kanavoi energiasi luovaan tekemiseen. Älä anna takaiskujen lannistaa sinua ja harhauttaa sinua polultasi. Määrätietoisuus vie sinut pitkälle.

 

OINAS

Älä tee merkittäviä muutoksia ottamatta taustoista selvää. Olisi virhe pitää ihmisiä tai sinulle tarjottuja mahdollisuuksia itsestäänselvyyksinä.

 

HÄRKÄ

Ota opiksi näkemästäsi. Lähde mukaan sinua kiinnostavaan hankkeeseen. On hyvä hetki uusien taitojen opettelemiseen.

 

KAKSONEN

Älä anna tunteiden sekoittaa päätäsi. Tee ratkaisusi vasta sitten, kun olet päässyt tilanteen tasalle. Joku johtaa sinua harhaan tarkoituksella.

 

RAPU

Mielikuvituksesi laukkaa ja vie sinua vauhdilla eteenpäin. Antaudu sen valtaan ja ylläty iloisesti lopputuloksesta. Kerää ympärillesi innostavaa seuraa.

 

LEIJONA

Hermosi voivat olla tänään pinnassa. Kysy lisää sinua askarruttavasta asiasta. Varmista, että jokainen ympärilläsi saa tasa-arvoisen kohtelun.

 

NEITSYT

Tee kotiisi piristäviä muutoksia. Pidä rahanmeno kurissa ja siivoa nurkkia turhista tavaroista. Eteesi avautuu uusia mahdollisuuksia.

 

VAAKA

Saat tietoosi salaisuuksia, joita voi olla hankala sulattaa. Palaa menneisiin ja käsittele vaikea asia pois päiväjärjestyksestä. Rehellisyys kannattaa.

 

SKORPIONI

Päästä itsesi helpommalla. Muutama muutos arkeesi saa ihmeitä aikaan. Terveytesi tulisi kiilata nyt tärkeysjärjestyksen kärkeen.

 

JOUSIMIES

Sinisilmäisyydestä sakotetaan tänään. Älä ole naiivi, vaan suodata kuulemasi jutut huolella. Ole skarppina, niin et tule pettymään.

 

KAURIS

Nyt ei ole aika hullutella rahan kanssa. Pidä elämäsi yksinkertaisena. Älä anna kauniiden sanojen viedä sinua väärälle polulle.