Martan mustikkamaitovinkki talveksi: kaada jäisten mustikoiden päälle kuumaa maitoa. Maku pysyy hyvänä.
Martan mustikkamaitovinkki talveksi: kaada jäisten mustikoiden päälle kuumaa maitoa. Maku pysyy hyvänä.

Huikean mustikkasadon kunniaksi 10 parasta vinkkiä aloittelevalle kaupunkimarjastajalle, ole hyvä!

1. Mustikat viihtyvät seka- ja havumetsissä. Koivikossa tai suolla ei tärppää. Seuraa metsän reunaan pysäköityjä autoja tai lyöttäydy kokeneen marjastajan matkaan.

2. Varustaudu saappailla, hyvällä keräysastialla, hyttysmyrkyllä, pitkähihaisella, vesipullolla ja kartalla – edellyttää kartanlukutaitoa. Jos sellaista ei ole, älä lähde kauas tiestä.

3. Käsin keräämällä saa valita parhaat, mutta hidasta se on. Poimuri toimii, jos marjat ovat pääosin kypsiä. Ota kiinni varvusta ja nappaa vain marjat. Älä riivi poimurilla koko varpua – rikot muuten seuraavan vuoden kukinnot.

4. Ole tarkkana: älä sotke mustikkaa juolukkaan ja variksenmarjaan, jotka kypsyvät samaan aikaan.

5. Kaupungissakin voi marjastaa, mutta vältä tienvarsia, lannoitettuja puistonlaitamia, koirien ulkoilutuspolkuja ja myrkkyjä ilmaan syytäviä voimalaitoksia. Jos et näe tai kuule moottoritietä, olet tarpeeksi syrjässä.

6. Mustikoita ei tarvitse pestä. Kastuessaan ne vain vettyvät turhaan. Kerää poutasäällä, niin marjat eivät vety kerätessäkään.

7. Mustikat kannattaa perata heti. Säilytys vetistää marjat ja perkaaminen on vaikeampaa.

8. Kuivana poimittu mustikka säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Pilaantumista ei voi olla huomaamatta: pilaantuessaan mustikka homehtuu.

9. Mustikoihin ei ole pakko lisätä pakastettaessa sokeria, koska niiden C-vitamiinipitoisuus on matalampi kuin esimerkiksi mansikan tai vadelman. Sokerin idea on säilyttää marjan C-vitamiini.

10. Pakkaa mustikat pusseihin ja jäähdytä jääkaapissa ennen pakastusta. Pakastin kiittää, ja mustikat eivät ole sulaessaan niin huurteisia ja vetisiä.

Vinkit antoivat Marja Kuuteri-Kallio Pirkanmaan Martoista ja Ringa Remes Pohjois-Karjalan Martoista.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.