Maailmassa tuotetaan vuodessa yli 90 miljardia kiloa muovia, josta 10 prosenttia päätyy meriin. Kuva: Shutterstock
Maailmassa tuotetaan vuodessa yli 90 miljardia kiloa muovia, josta 10 prosenttia päätyy meriin. Kuva: Shutterstock

WWF:n suojelujohtajan mukaan jokainen meistä voi vaikuttaa maailman merten tulevaisuuteen.

Maailman merissä pyörii miljoonia tonneja muovijätettä, ja jätteen määrä kasvaa koko ajan. Jos nykyinen tahti jatkuu, merissä on helmikuussa julkaistun raportin mukana vuoteen 2050 mennessä enemmän muovia kuin kalaa.

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen, kuinka suuri merkitys yksittäisen ihmisen tekemisillä on merten saastumiseen?

Länsimaissa teollisuus, yritykset ja kaupat ovat velvollisia kierrättämään muovinsa asiallisesti. Täällä valtaosa mereen päätyvästä muoviroskasta on yksittäisten ihmisten sinne heittämää. Toisin sanoen ongelma pahenee ihmisten huolimattomuuden ja piittaamattomuuden takia.

Globaalilla tasolla homma on toinen. Esimerkiksi Afrikassa ja Etelä-Amerikassa valtaosa saastumisesta johtuu siitä, etteivät yritykset hoida asioitaan asianmukaisesti.

Miten yksilö voi vaikuttaa?

Käytännössä paras tapa on pyrkiä rajoittamaan omaa muovin kulutustaan. Myös yritysten pitäisi havahtua siihen, että pakkausjätteen määrää on vähennettävä. Tällä hetkellä monet kulutustuotteet on kierretty useisiin muovikerroksiin. Se pitäisi muuttaa.

”Muovin keräyspisteitä kannattaa ehdottomasti käyttää.”

Suomessa on hyvä tilanne siinä mielessä, että meillä on erillisiä muovin keräyspisteitä jokaisen ulottuvissa. Niitä kannattaa ehdottomasti käyttää. Pienet teot eivät ole vähäpätöisiä. Jo se auttaa, että käyttää muovikassien ja hedelmäpussien sijasta kangaskassia.

Viime aikoina markkinoille on tullut vaatteita, jotka valmistetaan merestä kerätystä muovista valmistetuista materiaaleista. Suomalainen Halla Halla valmistaa uima-asuja kankaasta, joka on kudottu käyttämällä meren muoviroskia. Adidas teki samantyylisestä materiaalista rajoitetun erän tossupareja.

Onko tällaisissa innovaatioissa merten puhtaampi tulevaisuus?

Tällaiset keksinnöt ovat totta kai positiivisia. Siihen, että meret voitaisiin pelastaa uikkareilla ja sandaaleilla, en usko. Mutta jostain on lähdettävä liikkeelle. Kaikki liiketoiminta, joka pyrkii korjaamaan ongelman, on plussaa.

Minkälaisia keinoja viime aikoina on kehitelty merten puhdistamiseksi?

Nuoret keksijät ovat kehitelleet paljonkin erilaisia ideoita, joilla muoviroskat saataisiin pois meristä. Mikään niistä ei kuitenkaan ole tarpeeksi tehokas. Ongelman mittakaava esimerkiksi Tyynellämerellä on niin valtava, että roskien poistaminen koneiden avulla on erittäin vaikeaa.

Mihin tilanne voi pahimmillaan johtaa?

Merten saastuminen vaikuttaa eniten niissä asuviin eliöihin. Isot muoviroskat ovat kuolemanvaarallisia linnuille ja kaloille. Kun muovi hajoaa meressä mikrohiukkasiksi, siitä alkaa muodostua valtavia lauttoja. Tyynellämerellä on jo muovisaaria ja -mantereita.

”Pahimmillaan valtavat alueet merestä tuhoutuvat elinkelvottomiksi.”

Pahimmillaan valtavat alueet merestä tuhoutuvat elinkelvottomiksi. Käytännössä muovin peittämällä mantereella ei pysty elämään mikään, ja mereen muodostuu autiomaita. Jos kehitys jatkuu tarpeeksi pitkään, se saattaa vaikuttaa myös planktonin muodostumiseen ja sen kykyyn sitoa hiilidioksidia ilmakehässä. Se voi johtaa vakaviin muutoksiin ilmastossa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

edu666

Muoviroska tappaa lintuja ja kaloja – näin sinäkin voit auttaa pitämään meret puhtaina

Monissa maissa (mm. USA) jätteet lastataan proomuihin, viedään merelle ja kipataan sinne. Siitä se muovi joutuu mereen. Meidän suomalaisten jätteitä ei kipata mereen. Ne vähät mitä ajattelemattomat ja piittamattomat ihmiset heittävät suoraan mereen Suomessa on aika vähäinen ongelma. Eli meidän kaatopaikalle tai poltettavaksi vietävät muovit eivät vaikuta mihinkään mitään.
Lue kommentti

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00