Maailmassa tuotetaan vuodessa yli 90 miljardia kiloa muovia, josta 10 prosenttia päätyy meriin. Kuva: Shutterstock
Maailmassa tuotetaan vuodessa yli 90 miljardia kiloa muovia, josta 10 prosenttia päätyy meriin. Kuva: Shutterstock

WWF:n suojelujohtajan mukaan jokainen meistä voi vaikuttaa maailman merten tulevaisuuteen.

Maailman merissä pyörii miljoonia tonneja muovijätettä, ja jätteen määrä kasvaa koko ajan. Jos nykyinen tahti jatkuu, merissä on helmikuussa julkaistun raportin mukana vuoteen 2050 mennessä enemmän muovia kuin kalaa.

WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen, kuinka suuri merkitys yksittäisen ihmisen tekemisillä on merten saastumiseen?

Länsimaissa teollisuus, yritykset ja kaupat ovat velvollisia kierrättämään muovinsa asiallisesti. Täällä valtaosa mereen päätyvästä muoviroskasta on yksittäisten ihmisten sinne heittämää. Toisin sanoen ongelma pahenee ihmisten huolimattomuuden ja piittaamattomuuden takia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Globaalilla tasolla homma on toinen. Esimerkiksi Afrikassa ja Etelä-Amerikassa valtaosa saastumisesta johtuu siitä, etteivät yritykset hoida asioitaan asianmukaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten yksilö voi vaikuttaa?

Käytännössä paras tapa on pyrkiä rajoittamaan omaa muovin kulutustaan. Myös yritysten pitäisi havahtua siihen, että pakkausjätteen määrää on vähennettävä. Tällä hetkellä monet kulutustuotteet on kierretty useisiin muovikerroksiin. Se pitäisi muuttaa.

”Muovin keräyspisteitä kannattaa ehdottomasti käyttää.”

Suomessa on hyvä tilanne siinä mielessä, että meillä on erillisiä muovin keräyspisteitä jokaisen ulottuvissa. Niitä kannattaa ehdottomasti käyttää. Pienet teot eivät ole vähäpätöisiä. Jo se auttaa, että käyttää muovikassien ja hedelmäpussien sijasta kangaskassia.

Viime aikoina markkinoille on tullut vaatteita, jotka valmistetaan merestä kerätystä muovista valmistetuista materiaaleista. Suomalainen Halla Halla valmistaa uima-asuja kankaasta, joka on kudottu käyttämällä meren muoviroskia. Adidas teki samantyylisestä materiaalista rajoitetun erän tossupareja.

Onko tällaisissa innovaatioissa merten puhtaampi tulevaisuus?

Tällaiset keksinnöt ovat totta kai positiivisia. Siihen, että meret voitaisiin pelastaa uikkareilla ja sandaaleilla, en usko. Mutta jostain on lähdettävä liikkeelle. Kaikki liiketoiminta, joka pyrkii korjaamaan ongelman, on plussaa.

Minkälaisia keinoja viime aikoina on kehitelty merten puhdistamiseksi?

Nuoret keksijät ovat kehitelleet paljonkin erilaisia ideoita, joilla muoviroskat saataisiin pois meristä. Mikään niistä ei kuitenkaan ole tarpeeksi tehokas. Ongelman mittakaava esimerkiksi Tyynellämerellä on niin valtava, että roskien poistaminen koneiden avulla on erittäin vaikeaa.

Mihin tilanne voi pahimmillaan johtaa?

Merten saastuminen vaikuttaa eniten niissä asuviin eliöihin. Isot muoviroskat ovat kuolemanvaarallisia linnuille ja kaloille. Kun muovi hajoaa meressä mikrohiukkasiksi, siitä alkaa muodostua valtavia lauttoja. Tyynellämerellä on jo muovisaaria ja -mantereita.

”Pahimmillaan valtavat alueet merestä tuhoutuvat elinkelvottomiksi.”

Pahimmillaan valtavat alueet merestä tuhoutuvat elinkelvottomiksi. Käytännössä muovin peittämällä mantereella ei pysty elämään mikään, ja mereen muodostuu autiomaita. Jos kehitys jatkuu tarpeeksi pitkään, se saattaa vaikuttaa myös planktonin muodostumiseen ja sen kykyyn sitoa hiilidioksidia ilmakehässä. Se voi johtaa vakaviin muutoksiin ilmastossa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

edu666

Monissa maissa (mm. USA) jätteet lastataan proomuihin, viedään merelle ja kipataan sinne.  Siitä se muovi joutuu mereen. Meidän suomalaisten jätteitä ei kipata mereen. Ne vähät mitä ajattelemattomat ja piittamattomat ihmiset heittävät suoraan mereen Suomessa on aika vähäinen ongelma. Eli meidän kaatopaikalle tai poltettavaksi vietävät muovit eivät vaikuta mihinkään mitään. 

Hölmö

Minkä vuoksi ihmiset sitten yhä roskaavat? Sama kai se on mitä sinne luontoon paiskoo, kaikki jäte aiheuttaa ongelmia. Metallipurkkeja, nahkalaukkuja, vaikka niitä kertakäyttökangaskasseja niin voi niihinkin linnut kuolla ihan samoin kuin muoviinkin. Ja vieläpä tukehtumalla. Pitäisikö ajatella ennen kuin uutisoi maailmanlaajuisesti?

Sisältö jatkuu mainoksen alla