Kuvakaappaus Loey Lanen Youtube-videosta.
Kuvakaappaus Loey Lanen Youtube-videosta.

Yhdysvaltalainen Loey Lane haluaa, että jokainen nuori voi tuntea olevansa prinsessa. 

23-vuotias tyyliaiheista videoblogia pitävä Loey Lane julkaisi viime vuoden lokakuussa Youtube-kanavallaan videon, jolla tuttuun tapaansa esitteli uusinta vaateostostaan. Hän oli pukenut päälleen Pieni merenneito -elokuvan inspiroimat bikinit, joista intoili estoitta.

– Aion elää näissä koko loppuelämäni. Aion olla merenneitoprinsessa koko loppuelämäni, Loey kertoi itsevarmana.

Loeyn seuraajat alkoivat heti keskustella videon kommenteissa, voisiko Disney-prinsessa olla pluskokoinen.

– Disneyltä puuttuu ainoastaan pluskokoinen prinsessa. Olisi tärkeää ja toivottavaa saada sellainen, eräs kirjoitti Loeyn videon alla.

Roolimallia etsimässä

Maaliskuussa Loey julkaisi kanavallaan keskustelun inspiroimana uuden videon. Se ei niin pieni merenneito -nimisellä videolla hän availi nuoruuden haasteitaan. Hän kertoi, että vaikka nyt tunsi olonsa valtavan kauniiksi ja voimaantuneeksi Ariel-bikineissään, vuosia sitten tilanne oli aivan toinen.

Lapsena Loey vieraili Disney World -puistossa nuorisoryhmän järjestämällä retkellä. Kaikki retkeläiset saivat kirjoittaa nimilappuunsa suosikki Disney-hahmonsa nimen. Koska Loeyn suosikkiprinsessa oli jo lapsena Ariel, hän kirjasi lappuun punatukkaisen merenneidon. Hän ei kuitenkaan saanut nimilappua rintapieleensä. Joku lapsista varasti sen ja kirjoitti Arielin tilalle Ursula.

– Se, että minun vartaloni muistutti elokuvassa ainoastaan Ursulaa, satutti todella pahasti, Loey muisteli tilannetta videolla.

Loey ei löytänyt lapsuuden elokuvista yhtään positiivista roolimallia, joka olisi näyttänyt edes etäisesti häneltä.

– Kasvoin aikuiseksi ajatellen, etten voi koskaan olla prinsessa. Tiedän, että itsetuntoni olisi kohonnut valtavasti, jos minulla olisi ollut roolimalli, joka olisi näyttänyt edes etäisesti minulta.

”Emme voi kaikki näyttää samalta“

Lapsuuden kokemukset jättivät Loeyyn pysyvän jäljen. Sen takia hän haluaa, että tuleville sukupolville tilanne on toinen. Uudella Cosmopolitan-lehden videolla hän vaatii, että Disney loisi ensimmäisen pluskokoisen prinsessahahmon.

– Emme voi kaikki näyttää samalta ja siitä syystä on valtavan tärkeää, että myös nuorille tytöille ja pojille on vaihtoehtoja, hän sanoo.

Loeyn mielestä jokaisella on oikeus tuntea olevansa prinsessa, näytti miltä tahansa. Jotta ensimmäinen pluskokoinen prinsessa saataisiin valkokankaalle, Loey yllyttää kaikkia suoraan toimintaan.

– Koosta katsomatta jokainen voi laittaa päälleen prinsessavaatteet ja näyttää mahtavalta. Sillä tavalla jokainen meistä voi luoda oman versionsa Disney-prinsessasta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.