Vivienne Westwood ja Stella McCartney. Kuvat: Reuters
Vivienne Westwood ja Stella McCartney. Kuvat: Reuters

Stella McCartneylla ja Vivienne Westwoodilla on ollut vahvojen lausuntojen teemaviikko.

Muotiuutisia. Suunnittelijat ovat puhuneet.

Stella McCartney julkisti Pariisin muotiviikolla uuden mallistonsa ja kertoi, että siinä juhlitaan naisten haurautta ja pehmeyttä.

Kyllä. Me tytöt olemme huteraa tekoa, ja onneksi, koska:

– Vahvuus on naisessa aika aggressiivista eikä välttämättä kovin viehättävää, Stella kertoi.

– Tämä mallisto on omistettu pehmeälle puolelle.

Näin Stella alkuviikosta Voxin mukaan. Muotisuunnittelija teki siinä samalla mentaalisen hypyn noin sadan vuoden takaisiin asenteisiin, mutta ei se mitään. Onhan hänellä oikeus juhlia naisen pehmeää puolta, mikä on kiva, ja olla sitä mieltä, että vahvuus on naisessa epäviehättävää, mikä on muinaista.

Liian halvat vaatteet

Kanaalin toisella puolella Lontoossa on kuunneltu toista, ihan tarkoituksella kärjekkäitä lausuntoja harrastavaa tähtisuunnittelijaa, Vivienne Westwoodia. Hän antoi Guardianin järjestämässä puhetilaisuudessa palaa muodin ympäristövaikutuksista. Westwoodin mielestä vaatteet ovat Britanniassa liian halpoja, ja muutaman punnan hinta paidasta ei ole missään suhteessa sen ympäristövaikutuksiin.

Jos on koskaan penkonut Lontoon-matkallaan Primarkin halpisrättejä, voi helposti yhtyä Westwoodin mielipiteisiin. Westwood on aikaisemminkin puhunut ilmastonmuutoksesta ja kehottanut ostamaan vähemmän vaatteita. Kriitikot tosin louskuttavat, että Westwoodin oman firman ympäristötietoisuus ei ole koskaan edennyt puheita pidemmälle.

Sitten suunnittelija alkoi puhua ruuan hinnasta. Jos broileri maksaa kaksi puntaa, sen elämä on ollut liian halpa. Pointti siinäkin.

Westwood laajensi vielä makrotaloustieteen puolelle ja julisti, että kapitalismin aika on ohi. Sen tehtävänä on vain imeä kaikki varallisuus muutamalle vallankahvassa olevalle, ja:

– Älä koskaan luota hallitukseen – he eivät ole puolellasi. He ovat tämän kamalan koneiston palveluksessa.

Westwood kertoi myös aikovansa pienentää firmansa kokoa, koska haluaa olla mukana pienentämässä ympäristötuhoja.

– Minulla on rahaa, joten minun ei tarvitse suunnitella muuta kuin vaatteita, joista pidän.

Lue myös:

Vivienne Westwood pelastaa maailmaa peseytymällä miehensä kylpyvedessä

Kate Moss vilautti Roosa nauha -kuukauden kunniaksi

Onko sinunkin päälläsi kotimainen riistovaate?

Alexander Wang teki sporttisen H&M-malliston

Kolmannessa jaksossa Heikin hääpäiväinen nihkeys on tiessään, ja tilalla on ihastuneita silmäyksiä.

Kaikki ei taaskaan ole sitä miltä näyttää, täytyy Ensitreffit alttarilla -ohjelman fanien todeta. Ensimmäisessä jaksossa epäilyksiä herättänyt ja toisen jakson jälkeen suorastaan lytätty Heikki, 35, nimittäin vaikuttaa kolmannessa jaksossa koko kauden potentiaalisimmalta puolisolta. 

Tony Dunderfeltin ennustus kaikkien aikojen kaudesta saattaa sittenkin käydä toteen, ja ainakin toistaiseksi se on Heikin ansiota. Uusi jakso on nimittäin draamaa suomalaiseen makuun: vähäeleistä ja ilmeetöntä, mutta juuri siksi niin mahtavaa!

Kerrataanpa: Ensimmäisessä jaksossa Heikki esiteltiin köyhyystutkijana, joka asuu askeettisessa yksiössä, jossa ei ole edes hanaa keittiössä. Heikin minimalistinen asumismuoto ja erittäin verkkainen puhetapa saivat Twitter-yleisön antamaan runsaasti palautetta. 

Toisessa jaksossa Heikki tapasi alttarilla puolisonsa Miinan, 29. Miinan tatuoinnit ja tyyli saivat Heikin epäileväiseksi, ja mies tunnusti itsekin suhtautuvansa ihmisiin tuomitsevasti. Hääpäivä alkoi kiusaannuttavissa tunnelmissa, mutta koheni kuitenkin hieman loppua kohden.

Twitterissä sauhuttiin taas Heikistä. Tällä kertaa aiheena oli muun muassa Heikin huonosti istuva puvuntakki. 

Virkistävä ja miehekäs

Jotkut kuitenkin pitivät Heikin puolta. Joka kymmenes vastaaja valitsi Me Naisten kyselyssä Heikin ja Miinan suosikkiparikseen, ja kommenteissakin puolustettiin Heikkiä. Häntä kuvailtiin miehekkääksi, ihanaksi persoonaksi ja jopa pirskahtelevan virkistäväksi (hiukan herää kysymys, oliko kommentoimassa Heikin oma äiti). 

Me Naisten toimittaja Annakaisa Vääräniemi kirjoitti, että parjattu Heikki on selvästi älykäs ja aito tyyppi, josta voi tulla kaikkien aikojen puoliso. 

”Kommunikointi ja avoimuus ovat varmasti meidän vahvuuksia.”

Kolmannen jakson perusteella Annakaisa ja muut Heikkiä puolustaneet ovat ihan oikeassa. Ei Heikki edelleenkään ole ryhtynyt elehtimään villisti tai ilmaisemaan kiintymystään runsain sanoin, mutta hänen Miinaan luomansa ihastusta ja lämpöä tihkuvat katseet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. 

Pokerinaamainen peruskallio

Ilmeisesti vaihteleva äänensävy, puhetulvat ja vilkas kehonkieli eivät vain ole Heikin juttuja. Kädestä pitäminen ja vakavalla naamalla hitaasti lausutut kohteliaisuudet onneksi ovat.

– Sä sanot kaiken pokerinaamalla, Miina toteaa puolisolleen. 

Kun vilkasta Miinaa mietityttää tai jännittää, jaksaa Heikki suhtautua rauhallisen luottavaisesti. Mikä peruskallio mieheksi!

Sitä paitsi Miina on tainnut saada Heikistä irti jotakin sellaista, mikä ei kameroille välity tai mitä ei leikata tv-ohjelmaan: 

– Kyllä mä uskon, että kommunikointi ja avoimuus on varmasti meidän vahvuuksia, Miina ilmoittaa jakson lopulla.

Kysely

Pureeko Heikin verkkainen charmi sinuun?

Huomio! Juttu sisältää paljastuksen Vain elämää -sarjan tulevan jakson biisikattauksesta.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Anne Mattilan päivää. Annen päivänä muusikkojoukko versioi yli 20 vuotta uraa tehneen iskelmätähden kappaleita, joilla on vahva asema suomalaisen musiikin kaanonissa.

Päivän hauskimman version Annen kappaleesta tekee räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala. Hän esittää oman versionsa Annen hittikappaleesta Perutaan häät.

Anne on innoissaan Pyhimyksen biisivalinnasta. Jo jakson alkupuoliskolla hän toteaa odottavansa, että joku vetää kyseisen kappaleen.

– Minulla on ollut viha–rakkaus-suhde tähän biisiin. Tämä on todella bilebiisi! Mihin vain menen ja tuo biisi tulee, kaikki osaavat sen ulkoa. Se on biisi, josta en pääse eroon, enkä haluakaan, Anne kertoo.

Pyhimyksen kanssa biisin tulee vetämään räppärit Heikki Kuula ja Voli. Kolmikko muodostaa yhdessä Teflon Brothers -rap-yhtyeen.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoo.

”Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi.”

Teflon Brothersin versiota varten Pyhimys on laittanut Annen kappaleen sanoitukset uusiksi. Kaikista hauskin uudelleenversiointi löytyy tarttuvasta kertosäkeestä, joka menee alkuperäisversiossa näin: 

Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka

Perutaan siitä välistä kaikki mistä voisi matkalla murheita kantaa

Perutaan häät, perutaan kakku ja veljesi bändi

Tefloneiden versiossa suurin osa sanoista vastaa alkuperäistä, mutta veljen bändin sijasta perutaan ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Säkeistö on selkeä silmänisku Annen siskoja Annelia, Anniinaa ja Anittaa kohtaan. Hekin tekevät musiikkiuraa, ja jaksossa Anne myös kertoo, että hänet toisinaan sekoitetaan siskoihinsa. Jaksossa Anne myöntää, että se on ärsyttävää.

Katso Tefloneiden hulvaton versio Annen biisistä jutun yläpuolelta!

Vain elämää -ohjelma Nelosella perjantaisin klo 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluu samaan Sanoma-konserniin.