Minna Parikka, 35, viilettää moottoripyörällä Turun saaristossa ja yöpyy mieluusti Punkaharjulla.

”Mansikkapaikkani sijaitsee Turun saaristossa. Ajelen sinne moottoripyörälläni saariston rengastietä pitkin. Prätkän selässä huristaessa vapauden tunne on huumaava. Rakastan majoittua askeettisissa vene- tai pihavajoissa. Korkokengät ja hulmuavat mekot jätän kaappiin, kun huristelen nahka-asussa kohti päämäärääni.

Siirryn saarelta saarelle välillä siltoja pitkin, välillä maantielauttojen, lossien tai yhteysalusten kyydillä. Pysähdyspaikkani ovat Parainen, Nauvo, Korppoo, Houtskari, Iniö, Askainen ja Naantali. Ajomatkaa koko kierrokselle kertyy vähän yli 200 kilometriä. Matkan varrella näkee mielenkiintoisia historiallisia nähtävyyksiä, kuten Kuusiston piispanlinnan rauniot, Seilin saaren ja Louhisaaren kartanolinnan. Lisäksi on näkötorneja, piknikpaikkoja, uimarantoja ja upeita luontopolkuja.

Prätkän selässä ja maisemien vaihtuessa lataudun uudelleen ja saan uutta virtaa suunnittelijan työhöni. Rakastan yritystäni yli kaiken, mutta elämässä on oltava muutakin kuin työ. Vapaa-ajalla haluan tehdä asioita, jotka eivät liity muotiin.

Rakkaimmat lapsuusmuistoni ovat mökiltä Nummi-Pusulan läheltä. Siellä vietin perheeni kanssa ikimuistoisia kesiä. Olin lapsena varsinainen megasaunoja. Istuin rantasaunamme löylyissä kolmekin tuntia putkeen.”

Minnan menovinkit

Iso-Vasikkasaari

Espoon edustan saaressa riittää tekemistä koko päiväksi koko perheelle. Gula Villan -ravintolan terassimaisema on upea ja ruoka hyvää. Lisäksi saaressa on näköalatorni ja lampaita. Veneilijät voivat yöpyä venelaitureissa.

Punkaharjun Valtionhotelli

Hotellissa järjestetään joka vuosi hyvät juhannuskekkerit. Lähimaasto on upeaa ja Savonlinna lähellä. Saunarannassa vieraat voivat pelata beach volleyta tai lainata vaikka soutuvenettä.

Rantakahvila Birgitta

Helsingin Hernesaaressa olevaan rantakahvilaan voi koota kaverit vaikka ex tempore -aamiaiselle. Grilli on kuumana koko päivän. Iltaisin lämpiää takka, jonka äärellä on lämmin ja romanttinen tunnelma.

Lue lisää:

Ranskassa asuva Irina Brjöklund: tämä on parasta Suomen kesässä

Näin sääntö-Suomi pilaa terassihetket ja festarit – huvittavimmat tarinat

Chamath Palihapitiyan mukaan Facebookin luojat eivät ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi – ja nyt kaduttaa. 

Facebookin varhaisiin johtajiin kuuluva Chamath Palihapitiya varoittaa ihmisiä sosiaalisesta mediasta. Aiheesta uutisoi Suomessa Kauppalehti.

Palihapitiya puhui marraskuussa maineikkaassa Stanfordin yliopistossa siitä, miten rahalla voi muuttaa maailmaa, ja kertoi samalla katuvansa sitä, millaisen monsterin Facebookin tekijät loivat. 

– Luulen, että jossakin syvällä, syvällä mielemme sopukoissa tavallaan tiesimme, jotakin pahaa voisi sattua, Pahilipityia sanoo videoidussa Stanfordin-puheessaan.

Palihapitiya kuitenkin sanoo, etteivät Facebookin luojat ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi. Nykyinen somejättiläinen repii Palihapitiyan mielestä sosiaalisia kudelmiamme kappaleiksi. 

– Ollaan siinä pisteessä, että tarvitaan kunnon tauko joistakin näistä työkaluista ja asioista, joihin tukeudutte. Lyhytaikaiset, dopamiinivetoiset palautekoukut, jotka olemme luoneet, tuhoavat yhteiskunnan toimintaa.

Somettomuus luo jännitteitä

Palihipitiya luettelee sosiaalisen median vaikutuksia yhteiskuntaan: Kunnioittavaa ja ymmärryksen lisääntymiseen tähtäävä keskustelu on vähissä, samoin yhteistyötaidot. Harhaanjohtavat tiedot ja valetotuudet sen sijaan kukoistavat. 

Hän suositteleekin, että sosiaaliseen mediaan pidettäisiin etäisyyttä. Itse hän ei somea käytä, eivätkä käytä hänen lapsensakaan. Hän kertoo selanneensa Facebook-feediään alle kymmenen kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. 

Palihapitiya ei kuitenkaan elele hiljaiseloa eristäytyneenä vaan on nykyään pääomasijoittaja Piilaaksossa. Miten hän siis pärjää ilman somea?

– Se on luonut valtavasti jännitteitä sosiaalisissa ympyröissäni, hän myöntää.

Palihapitiya kertoo luopuneensa somen käytöstä, koska ei halunnut tulla ”ohjelmoiduksi”. Valitettavat esimerkit eri puolilta maailmaa osoittavat, että ihmisiä voidaan manipuloida sosiaalisessa mediassa. 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****