Aikuisten suorasukaiset seksinostotarjoukset ovat teini-ikäisille arkipäivää niin netissä kuin kaduillakin. Nuoret ehdottelevat vaihtokauppoja myös itse.

Peppiina 15 v kirjautuu Suomi24-sivuston chattiin. Alle minuutti, ja hän saa viestin nimimerkiltä Setä touhuissaan. "Haluatko tienata rahaa?" setä kysyy. Tarjolla olisi 300 euroa, ihan vain suihinottoa tai käteenvetoa vastaan.

Tällä kertaa kauppoja ei tule, sillä Peppiina on oikeasti aikuinen nainen, joka yrittää selvittää, minkä verran teineille tulee netissä seksinostotarjouksia. Vastaus tulee selväksi hyvin nopeasti: se on arkipäivää. Tekaistut 14–16-vuotiaat teinityttöprofiilit saavat parissa viikossa 105 yhteydenottoa, joista 72 liittyy seksiin. Profiileja ei ole laadittu provosoiviksi, vaan niissä on mainittu vain ikä, paikkakunta ja sukupuoli.

Yhteydenottajat ovat aikuisia miehiä, jotka kertovat iäkseen 22–57 vuotta. Heillä on tytöille muun muassa tällaista asiaa:

"Olen kiihkeä mutta rauhallinen ja tervejärkinen. Tiukka pylly ja posliini. Haluaisitkos kiusata mua?"

"Aina ei tartte ees panna, vaan voi keksiä jotain muutakin helpotusta. Korvaus sen mukaan."

"Sitä enemmän tienaa, mitä enemmän nai."

Sitaatit ovat peräisin nuorisotyötä tekevän Exit-hankkeen tuoreesta selvityksestä. Samansuuntaisia tuloksia saatiin Pelastakaa Lapset ry:n kesäkuisessa nettitutkimuksessa. Kun alle 16-vuotiailta nuorilta kysyttiin, onko joku selvästi vanhempi tai aikuinen henkilö lähettänyt netin kautta seksuaalisesti häiritseviä viestejä, kuvia tai videoita, tytöistä lähes puolet vastasi kyllä.

"Jotkut ovat sanoneet olevansa alle 20 ja runkanneet webin edessä, tietenkin suljin webkameran, eihän sellaista jaksa katsoa +40-mieheltä", kirjoitti eräs kyselyyn vastannut.

Tällaista on olla teini-ikäinen vuonna 2011.

Rahaa tai tavaraa seksistä

Nuorista seksuaalisesti kiinnostuneita aikuisia on ollut varmasti aina. Uutta on se, että lähestymisyritykset tulevat vasten nuorten tahtoa. Nyt alakouluikäisten tyttöjen suosimalla GoSupermodel-sivustolla 11-vuotias lapsi saa kesken leikkiensä viestin aikuiselta mieheltä: – Miten voisin viihdyttää sua? Kerro osoitteesi!

Kaupanteko on myös hyvin suorasukaista. Seksiä yritetään ostaa joko rahalla, tavaralla tai vastapalveluksella, kuten alkoholin tai tupakan ostamisella.

Laki on tässä asiassa harvinaisen selvä: jo maksullisen seksin ehdottaminen alle 18-vuotiaalle on rikos. Mikä saa aikuisen ihmisen ajattelemaan, että on silti ihan ok ehdotella nuorille näitä vaihtokauppoja? Exit-hankkeen työntekijät yrittivät selvittää sitäkin analysoimalla nettikeskusteluja, joissa aiheena olivat aikuisten ja teinien seksisuhteet.

– Nuoriin tyttöihin kohdistuva vihapuhe oli niin vastenmielistä, että voin fyysisesti pahoin monta viikkoa, kertoo raportin tehnyt Saija Halin-Uula.

Eräs keskustelu koski tapausta, jossa useita miehiä oli tuomittu 14-vuotiaan tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin. Viestiketjussa oli yli 1 600 kannanottoa, ja monessa käytettiin uhrista halventavia nimityksiä, kuten kuten teinihoro, pikkuhutsu ja huoraava teinipissis. Eräskin linjasi, että "ei tuo 14 v enää mikään lapsi ole, vaan kylmäpäinen laskelmoiva bisnesnainen".

Totta tietysti on, että monissa tapauksissa nuori on itse vapaaehtoisesti suostunut vaihtokauppaan tai itse jopa ehdottanut sitä. Se ei silti muuta asiaa: tapahtunut on rikos, ja vastuu on aina aikuisella.

Seksiä joka tuutista

Miksi jotkut sitten suostuvat vieraiden aikuisten ehdotuksiin? Nuorisolehti Demin nettikeskustelussa nuoret pohtivat asiaa näin:

"Oijoi, tää on tosi yleistä, mitä ainakin itse oon huomannut. Myös maaseudulla. Mutta ei sitä siinä itse tilanteessa varmaan kovin paljon myymisenä ajatella, se on vain vaihtokauppaa."

"Silloin kun kuulin tällaisestä toiminnasta ensimmäisen kerran olin 13–14-vuotias. En edes tiennyt, että se oli laitonta tai että kelle olisin ilmoittanut asiasta jos olisin tiennyt. Muutenkin nuoret ottavat asian hyvin kepeästi, oikeastaan itseään myyvälle naureskellaan eikä ymmärretä, että asiaan liittyy riskejä tai kyseisellä tytöllä ei kaikki ole hyvin."

Nykyteinit ovat katselleet pornahtavia bikinimainoksia jo lastenrattaista. Hiukan vartuttuaan he ovat nähneet, kun tosi-tv-ohjelmassa harrastetaan seksiä ja ihmiset lataavat omia alastonkuviaan nettiin muiden arvioitavaksi. Ehkä ei ole niin kummallista, että joidenkin on vaikea hahmottaa, mihin kannattaa vetää raja.

Myös nuorten kulutuskulttuuri on nyt erilaista kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten. Harrastukset, elokuvat, kahvilat, muotivaatteet, uusimmat puhelimet – jos ei ole rahaa, on vaikea kuulua joukkoon. Helsingin kaupungin tietokeskuksen tuore tutkimus kertoo, että helsinkiläisnuoret pelkäävät köyhyyttä enemmän kuin kuolemaa. Kenties se selittää osaltaan, miksi jonkun mielestä seksuaalinen palvelus saattaa olla harkitsemisen arvoinen tapa ansaita taskurahaa.

Kenellekään ei voi kertoa

Mikään ei silti poista häpeää ja ahdistusta, joka teosta useimmille seuraa. Väestöliiton seksuaaliterapeutti Kirsi Porras tapaa työssään nuoria, jotka ovat vaihtaneet seksiä rahaan, tavaraan tai päihteisiin ja kärsivät nyt siitä.

– Nuori miettii, tekeekö tämä hänestä huoran, ja huoran leima on nuorelle raskas kantaa. Ahdistus voi näkyä eri tavoilla, nukahtamisvaikeuksina, korostuneena uhmakkuutena tai esimerkiksi viiltelynä, hän kertoo.

Teini-iässä moni pienempikin asia tuntuu siltä, että haluaisi vetää itsensä vessanpöntöstä alas, saati sitten tällainen, josta ei voi ehkä edes kertoa kenellekään.

– Harva nuori haluaa kertoa vanhemmilleen, että sai suihinotosta huvipuistoliput, Porras sanoo.

Ostoyrityksiä myös kaupungilla

Vaikka valtaosa seksinostoyrityksistä tehdään internetissä, ongelma ei häviä, vaikka tietoverkot poistettaisiin planeetalta. Exit-hankkeen työntekijät käyvät joka viikko jututtamassa nuoria Helsingin keskustassa, ja joka viikko he tapaavat alaikäisiä, joita aikuinen on yrittänyt houkutella prostituutioon kadulla, ostoskeskuksessa tai vaikka bussipysäkillä.

Useimmat nuoret kuvailevat ostoyritystä ahdistavaksi kokemukseksi. Mikseivät he tee ehdottelijoista rikosilmoituksia?

– He eivät tiedä, että se on rikos, hankkeen projektipäällikkö Mari Hietala sanoo.

He eivät myöskään tiedä maailmasta, jossa sedät eivät ehdottelisi. 15-vuotiaan näkökulmasta näin on aina ollut, ja sitä on vain siedettävä, jos haluaa olla siellä missä kaveritkin.
Miten se vaikuttaa nuoreen ihmiseen ja hänen tuleviin ihmissuhteisiinsa, sitä ei kukaan vielä tiedä.

– Se nähdään ehkä viiden tai kymmenen vuoden kuluttua, Hietala sanoo.


Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.