Tulevaisuus, se on täällä. Kuva: Shutterstock
Tulevaisuus, se on täällä. Kuva: Shutterstock

Mutta onko touhussa mitään järkeä?

Miltä kuulostaisi: munasolu kolmekymppisenä pakkaseen, sopivaa lisääntymisaikaa odottamaan? Houkuttelevalta? Kamalalta? Jenkkien hulluuksilta?

On se Suomessakin jo mahdollista. Tiettävästi täällä ei ole vielä syntynyt yhtään lasta terveiden naisten ennakoivan munasolupakastuksen (Suomen fertiliteettiyhdistyksen suosittelema virallinen termi!) tuloksena, mutta odotellaan nyt. Jokunen munasolu on jo pakastettu ennakoivasti.

Alkusyksystä uutisoitiin, että jättiyhtiöt Facebook ja Apple houkuttelevat Yhdysvalloissa naisia töihin työsuhde-edulla: mahdollisuudella pakastaa munasoluja firman piikkiin. Ideana on ilmeisesti viettää hedelmällinen ikä toimistossa ja tehdä lapset sitten, kun on liian vanha pörssiyhtiölle.

Riski bisnes

Suomessa työelämän perhevapaasysteemi on onneksi noin miljoona vuotta Yhdysvaltoja edellä, joten uran takia ei ole ehkä syytä alkaa pakastuspuuhiin. Mutta entä, jos sopivaa isäehdokasta ei ala löytyä ja ahdistaa? Että varmuuden vuoksi?

Väestöliitossa ollaan miettiväisiä.

– Ymmärrän sen jollain tavalla silloin, jos nainen pelkää, ettei löydä miestä ajoissa. Mutta uskaltaisinko ottaa niin ison riskin? miettii tutkija Anna Rotkirch.

Munasolujen pakastus ei nimittäin ole niin näppärä ratkaisu kuin voisi kuvitella. Munasoluja tarvitaan 10–15, ja se tarkoittaa ehkä kolmea hoitokertaa: työläät hormonihoidot ja solujen keräys. Hintaa lapselle tulisi jo ennen syntymää reilu kymppitonni. Pahinta on, että vasta sulatuksen jälkeen nähdään, onko munasoluista mihinkään. Pakastamisella ei saa siis rauhaisaa mieltä, jotta voi alkaa odotella Oikeaa Hetkeä. Ja ketä sitä sitten voi syyttää?

Lue myös:

Apple ja Facebook houkuttelevat naistyöntekijöitään pakastamaan munasolujaan

Entä jos nainen voisi tulla äidiksi silloin kun huvittaa?