Pirkka-Pekka Peteliuksen Pulttibois-hahmo Herra 47 opetti suomalaiset sanomaan sissos saatana. Kuva: MTV
Pirkka-Pekka Peteliuksen Pulttibois-hahmo Herra 47 opetti suomalaiset sanomaan sissos saatana. Kuva: MTV

Päivää, että pätkähti! Mitäs jätkät? Mitäs tässä, Ritari Ässä!

Minne ovat kadonneet nuo ihanat kasarisanonnat, joita viljelimme läpi kasvuikämme? Nykyään puhutaan vain Putous-kieltä (Mie romahan! ja Mitä jäbä duunaa?) Haaste: Viljele päivän ajan keskustelukumppaneillesi niin monta ikivihreää lausetta kuin vain ehdit. Vaihtoehtoja kyllä löytyy. Kai muistat vielä nämä osuvat sanonnat?

Jeespoks pallinaama! Harvoin kuulee enää käytettävän. MIKSI! Tämä on ehdottomasti elvytettävä.

Onko sillä jotain seksuaalista merkitystä? 80-luvun teinien suosikkihokema.

Mitä se sinun persettä kaivelee? Nii häh.

Kikkelis kokkelis, mitäs läksit! Ja turkulaisittain: Ei olis kannattanu kulkee kädet taskussa. Kiitos kikkeliskokkelikselle kuuluu tietenkin Pulttibois-sarjalle, kasari- , ysäri- ja varmaan ajan-loppuun-asti -suosikille.

Suomi on vapaa maa! Ote heinolalaisesta Suomi on vapaa maa -keskustelusta. "Mitä sä tölläät??" "No hei Suomi on vapaa maa!" Sisältää näsäviisaan äänensävyn.

Apus! ”Apus etupenkki! Apus eka vessa!” Miksei kukaa sanoo enää apusta mitään? Nelilapsisessa perheessä piti maanisesti varata kaikkea koko lapsuutensa.

Äitis oli ku sua teki ja isäs on vieläki. Öhö-öhö! Ei muuten vanhene koskaan! Lyhennettynä pelkästään äitis oli tai isäs oli.

Let’s go lehmät, navetta palaa! Eli tules jo, kauhea kiirus, hopi hopi!

Auts-töks-töks. Peräisin tietenkin Hymyhuulet-sarjan Akilta ja Turolta.

Entäs nämä? Älä unohda!

Se riippuu, mistä roikkuu.

Joskus joutuu, aina löytyy eikä tunnu missään.

Älä selitä, kätes väsyy.

Anteeks, mä luulin sua vanteeks.

Oolsprait.

Viri viri tööt tööt!

Älkää hei heittäkö vanhaa legendaa.

Heti luuli kumihuuli!

Kerro lisää kotioloistas!

Mitäs jätkät? Muna ja prätkä.

Miksi? Huvin ja urheilun vuoksi!

Tsipadui, kala ui.

Päivää, että pätkähti.

Miks? No siks, ku sika sano niks.

Sekaan vaan, vaikkei seisokaan!

Ovi kii, ostolämmin.

Kiitos näillekin tyypeille, jotka ovat kirvoittaneet sanontoja: Nyt loppu juominen, sano Jamppa Tuominen. Nyt lähti, sano Annikki Tähti. Menox, sano Annie Lennox. Mitäs tässä, Ritari Ässä!

Terhi Kokkonen esitti Mira Luodin päivänä Pinnan alla -kappaleen yhdessä siskonsa kanssa.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstain jaksossa Danny esitti todella vahvan tulkintansa PMMP:n Lautturi-kappaleesta. Mutta vahva oli myös Terhi Kokkosen veto. Hän esitti perjantaina tulkintansa Miran soolouralla tekemästä biisistä Pinnan alla.

Terhi esitti Miran kappaleen yllättäen yhdessä siskonsa Pauliina Kokkosen kanssa.

Katso esitys kokonaisuudessaan tästä:

Ennen Terhin esitystä Mira kertoi, että Pinnan alla -kappaleen tekohetkellä hänen elämänsä oli taitekohdassa. Samaan aikaan, kun Mira teki ensimmäistä sooloalbumiaan, hänen veljensä sairastui vakavasti ja menehtyi.

– En ollut hänen luonaan kun hän kuoli ja se harmittaa ihan kauheesti, Mira kertoi itkien.

Terhin ja Pauliinan esiintymisen jälkeen Mira halasi kumpaakin naista pitkään. 

– Se oli nyt vähän tuollainen iloinen, Terhi totesi Miralle.

Lähtö tuli yllättäen

Terhi Kokkosta ei nähty Miran päivän aikana missään muussa aktiviteetissa kuin lounaalla ja päivällisellä. Terhin tulkinta Miran kappaleesta jäi hänen viimeisekseen Vain elämää -ohjelmassa. Esiintymisensä jälkeen Terhiä ei nähty lainkaan.

Vaikka Terhin kuvauksista poistumisesta on uutisoitu runsaasti ja sitä on puitu jo pitkin kevättä, ohjelmassa se sivuutettiin melkolailla kokonaan. Terhi katoaa illallispöydästä kuin tuhka tuuleen.

Muut artistit kommentoivat jakson lopussa Terhin lähtöään kierrellen, mainitsematta häntä suoraan nimeltä.

– Tämä päivä antoi minulle taas enemmän ymmärrystä siitä, että se ei kulje minkään käsikirjoituksen mukaan. Se on aina käänteitä täynnä ja se pitää ottaa vastaan sellaisena, mitä tapahtuu, Mira totesi.

Katso videolta, kuinka Aki Tykki, Mira Luoti, Sani ja Arttu Wiskari kokivat Terhin lähdön kuvauksista:

Fatbardhe Hetemaj on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton. – Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti.

Fatbardhe Hetemaj, 32, odottaa viikonlopun Maailma kylässä -festivaalia, jolloin hänen perheestään kertova Kotimaa Kosovo-Suomi –dokumentti saa ensi-iltansa.

Dokumenttia tehtiin puolitoista vuotta ja se nosti naiselle pintaan monia muistoja. Hetemaj´n neljän sisaruksen vanhemmat saapuivat Kosovosta Suomeen vuonna 1992, jolloin Fatbardhe oli 7-vuotias.

– Ehkä arkielämässä oli pelon jälkeen vaikeinta tasapainoilla kahden kulttuurin välillä. Meidän kulttuurissa olin tottunut koskettamaan ihmisiä. Täällä on tietty etäisyys.

”Ala-asteella ihmettelin, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin.”

– Ala-asteella ihmettelin myös, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin ja sitten minulle suututtiin, kun olin luvannut niin monelle. En ymmärtänyt yhtään, että pitäisi olla vain yhden kanssa kerralla, vaan otin kaikki siipieni suojaan. Olen aina ollut tällainen paljon puhuva, Fatbardhe kertoi eilen Mummotunnelin kesän VIP-avajaisissa.

Hetemaj'n sisarusnelikko on kuuluisa saavutuksistaan. Molemmat veljet pelaavat ammatikseen jalkapalloa, Perparim Italiassa ja Mehmet Seinäjoella. Fatbardhe on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton.

– Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti. Olemme yhä tosi läheisiä.

Fatbardhe viettää itse sinkkukesää.

– Kaikki väittävät, että minulla on kumppanin suhteen kovat kriteerit. Minun pitää tuntea, että kyseessä on minun ihminen ja toki kumppanin pitää miellyttää myös silmää. 

– Haluan kuitenkin painottaa, että elämäni on hyvää näinkin. Olen huomannut, että lapsettomia suojellaan, eikä heiltä kysellä henkilökohtaisia kysymyksiä, mutta sinkuilta udellaan tosi henkilökohtaisesti, että miksi miestä ei ole löytynyt. Se ärsyttää joskus.

Kotimaa Kosovo-Suomi, TV1 ma 28.5