Vanha kunnon oranssi paperitähti on koristanut monta ikkunaa. Kuva: Sanoma-arkisto
Vanha kunnon oranssi paperitähti on koristanut monta ikkunaa. Kuva: Sanoma-arkisto

Joulu on perinteiden aikaa, mutta ihan kaikki perinteet eivät ole selvinneet elinvoimaisina tähän päivään.

Vaikka moni haluaa viettää joulunsa niin kuin aina ennenkin, on ajan hammas nakertanut joitakin jouluperinteitä, -tapoja ja koristeita. Vai laitetaanko teillä yhä piikkipallokuorin viimeistellyt monivärivalot ikkunaan ja paperikaramelleja kuusen oksille? Kodeissa tällaisia koristeita ei enää juuri näy, mutta Vauva.fi:n tuoreessa keskustelussa niitä muistellaan kaiholla.

Menneiden joulujen muistoksi keräsimme muistojen arkusta asioita, joita moni nuoremman sukupolven edustaja ei ole välttämättä päässyt koskaan kokemaan.

Muistatko sinä nämä takavuosien jouluntuojat?

 1. Pahviset tontut seinillä. Tonttuihin liittyvässä askartelussa on siirrytty määrästä laatuun. Nykyään nyherretään yksi tonttuovitaideteos. Ennen leikattiin kasoittain tonttusiluetteja punaisesta kartongista ja teipattiin niitä seinät ja ikkunat täyteen.
 2. Aidot kynttilät kuusessa. Viis paloturvallisuudesta. 
 3. Aidot kynttilät Lucian päässä. Paloturvallisuudesta puheen ollen, myös kouluissa ja päiväkodeissa paloi aiemmin aito tuli. 
 4. Rekiretki joulukirkkoon. Joulukirkossa käyminen ylipäätään on yhä harvemman jouluisella to do -listalla, mutta erityisen harvassa ovat ne, jotka pyyhältävät kirkkoon rekikyydillä. 
 5. Valkeat joulut Etelä-Suomea myöten. Edelliseen liittyen: jos Etelä-Suomessa nykyään mielisi joulukirkkoon hevosvetoisella kulkuneuvolla, hevoskärryt toimisivat useimpina jouluina paremmin kuin paksun lumihangen vaativa reki.
 6. Jouluhaloo. Raimo Lintuniemen ja Jaakko Salonojan juontamaan Jouluhaloo-puhelintoivekonserttiin sai soittaa joululaulutoiveita aattoiltana peräti 20 vuoden ajan. Joka vuosi viimeisenä biisinä ilmoille kajahti Oi jouluyö
 7. Enkelikello. Tuikkuja, enkeleitä, kultaista väriä ja vienoa kilinää, eli täydellinen jouluinen koriste-esine.
 8. Tahvananajelu. Kas näin sujui Tahvananajelu ennen vanhaan: joulupäivän ja tapaninpäivän välisenä yönä käytiin naapureilla tai tutuilla kutsumatta kylässä ja odotettiin viinatarjoilua. Joka talosta otettiin lisää väkeä mukaan kolkuttelemaan seuraavalle ovelle. Aamulla lämmitettiin sauna siinä talossa, jossa satuttiin olemaan.
 9. Kyrenius. Jouluevankeliumissa mainitaan nykyään Syyrian maaherra Quirinius. Entiset lapset tuntevat kyseisen henkilön Kyreniuksena – sitä nimeä nimittäin käytettiin vanhassa raamatunkäännöksessä.
 10. Puupölkkytontut. Vähän ronskimpi jouluaskartelu: laitetaan puupölkky kahtia ja maalataan viistoille sahapinnoille tontun naamat. Toimii sisällä ja ulkona!
 11. Monivärivalot. Muutama kymmenen vuotta sitten vielä osattiin väri-ilotella! Ikkunoihin ripustettiin moniväriset valot, joissa parhaimmillaan oli piikein koristellut muovikuoret päällä.

   

 12. Lippusiimat ja paperiset ketjukoristeet. Kuusenkoristeita ei tarvinnut hakea kaupasta, kun lapset askartelivat ne koulussa. Nykyään vanhoista lippusiimoista voi ihastella sellaisten valtioiden lippuja, joita ei enää ole olemassakaan.
 13. Lipeäkala. Käyttövalmista lipeäkalaa saa edelleen kaupoista, mutta aiemmin kala liotettiin itse.
 14. Olkihimmelit. Jotkut taidokkaat askartelevat edelleen himmeleitä, mutta useammin pilleistä kuin oljista. 
 15. Oranssi paperitähti ikkunassa. Miksi paperitähden piti aina olla juuri oranssi? Kukaan ei tiedä. 
 16. Kuuseen ripustettavat karkit. Kiiltävässä paperissa, tietenkin.
 17. Aika ennen teemavärejä. Takavuosina joulukuusi oli aina vihreä, vaikka olisi ollut muovinenkin, mutta koristeita ripustettiin kuusen oksille kaikissa mahdollisissa väreissä. 
 18. Paperiset rauhankyyhkyt. Mikäpä olisi jouluisempaa, kuin punaisesta tai sinisestä kartongista sekä vekatusta valkoisesta kuultopaperista väsätty kyyhkynen?
 19. Olkilyhteet. Olkipukki on tullut takaisin muotiin uudessa ilmiasussaan, mutta lyhteet odottavat vielä uutta tulemistaan.