Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Häät, mikä mainio motivaattori. Laihdutusvimmasta on tosin riesaa hääpukuliikkeille, jotka joutuvat monesti pienentämään mekkoa vielä viime hetkillä.

Laihdutuslääkkeitä, läskileirejä, ruokaa nenäletkun kautta.

Ei ole helppoa olla amerikkalaismorsian. Moni täydellistä päivää havitteleva uskoo, että se unelmien hääpuku on xs-kokoinen – ja siihen ahtaudutaan vaikka ottamalla ravinto viikon ajan nenäletkun kautta, kuten teki eräs New York Timesin haastattelema morsian.

Mutta entä suomalaismorsiot?

Kysymys suorastaan naurattaa morsiusliike Niinatarta pitävää Niina Kuhtaa.

– Ai laihduttavatko morsiamet? Kaikki ilmoittavat olevansa erikokoisia häissään.

Ja yleensä he myös onnistuvat. Laihduttajilla on harvoin yhtä kovaa motivaatiota.

– Itsekin vitsailen, että pitäisi mennä joka kesä naimisiin.

Laihdutusvimmasta voi olla hääpukuliikkeelle jopa riesaa, kun morsiamet panttaavat asun valitsemista mahdollisimman pitkään. Osa ostaa valmiiksi liian pienen puvun ja toisten mekkoja kavennellaan viime hetkillä. Moni on suunnitellut kuntoremonttia muutenkin ja saa häistä vain lisämotivaatiota, mutta välillä vastaan tulee myös ylikriittisiä naisia.

– Joskus näkee 34-kokoisia morsiamia, joilla ei ole grammaakaan rasvaa ja silti sitä pitäisi saada pois.


Morsian vastaa: Miksi laihdutat häihisi?

"Olin jo pitkään suunnitellut laihduttavani, ja häät motivoivat. Haluan olla tärkeänä päivänä kauneimmillani ja lisäksi juhlista jää paljon kuvia.

Myös hääohjelmat ovat saaneet minut vannomaan, että minä en kyllä pursua puvustani.

Olen tiputtanut ruokavalion ja liikunnan avulla vuodessa tavoittelemani 12 kiloa. Uskon, että paino pysyy: minulla on uudet ruokailutottumukset ja liikumme mieheni kanssa yhdessä.

Morsiamille tyrkytetään nykyisin jopa kauneusleikkauksia. Itse luotan luonnonmukaisuuteen, ja sitä paitsi onnellisuus kaunistaa." Heidi Rinne, 28, Helsinki

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla