Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Morsiustreenit ovat rantautuneet Suomeen. Jos juhlit häitäsi loppukesästä tai vuoden kuluttua, on hyvä hetki aloittaa treenaaminen juuri nyt.

Useimmathan sitä haluavat, näyttää upeimmalta omana hääpäivänä. Moni morsian onkin lisännyt unelmakropan tehtävälistalleen ennen häitä. Maailmalla hommaa on helpotettu tarjoamalla morsiamille räätälöityjä kuntopaketteja. Esimerkiksi Los Angelesissa järjestetään bridal boot campeja eli morsiustreenileirejä.

Jos armeijahenkinen leiri kuulostaa liian rankalta, morsian voi palkata morsiusdieetteihin erikoistuneen personal trainerin tai treenata itsenäisesti nettivalmennuksessa.

Morsiuskiinteytykseen erikoistuneet palvelut ovat tulleet myös Suomeen. Personal trainer Elina Sonné on tarjonnut Morsiandieettipaketteja vuodesta 2012.

– Ruotsissa ja Yhdysvalloissa vastaavia on ollut jo vuosia. Suomessa tätä ei ollut silloin, kun aloitin toiminnan.

Nyt esimerkiksi myös Fitfarmilla voi pudottaa painoa seitsemän viikon Morsiusdieetti-nettivalmennuksessa.

Sonné on huomannut kysynnän kasvaneen parissa vuodessa. Hänen mukaansa joka morsiamella on ainakin se parin kilon kiinteytysprojekti.

– Koska hääpuvut ovat yleensä olkaimettomia, allit halutaan kiinteiksi. Myös vatsa ja takapuoli ovat morsianten yleisimpiä stressinaiheita.

Tamperelaisen GoGo Park -liikuntakeskuksen personal trainer Mikko Kyyhkynen on huomannut saman.

– Moni kuvailee hääpukuaan ja sen asettamia vaatimuksia. Puhumme kiinteytystoiveista. Yleensä toiveet koskevat käsivarsia ja vyötäröä. GoGo:ssa morsiustreeni­paketteja on pyydetty jo useamman vuoden ajan tasaisesti.

Sonné kehottaa aloittamaan treenit viimeistään kolme kuukautta ennen häitä. Jos ruokailu on retuperällä ja kunto nollassa, projektiin pitää ryhtyä jo puolta vuotta tai vuotta aiemmin.

– Hääpukukin kannattaa ostaa aikaisintaan puoli vuotta ennen häitä. Pukua voi olla vaikea pienentää, jos kroppa on muuttunut paljon. Jos häät kolkuttavat jo ovella, Sonné neuvoo laittamaan korkin kiinni kuukaudeksi.

– Kun veressä on alkoholia, kaikki mitä syöt varastoituu ylimääräiseksi rasvaksi.

Viime hetken rutistukseen auttavat myös pienemmät annoskoot, kasvisten ja veden juonnin lisääminen sekä hiilihydraattien ja herkkujen vähentäminen.

Nyt seuraa korvamatovaroitus: niiltä ei nimittäin välty fantastisen Broadway-musikaalitaltioinnin jälkeen.

IS TV-LEHTI: Irving Berlin: Holiday Inn (2016) on täynnä amerikkalaissäveltäjän ikivihreitä, jotka jäävät soimaan pitkäksi aikaa: Blue Skies, Cheek to Cheek, Heat Wave...

Venäjällä syntynyt Irving Berlin (1888–1989) sävelsi urallaan yli 900 kappaletta, 19 musikaalia ja 18 elokuvan musiikin. Hänen tunnetuin kappaleensa White Christmas tuli tutuksi elokuvassa Holiday Inn (1942), mutta löi läpi vasta, kun koti-ikävän vaivaamat sotilaat vaativat armeijan radiota soittamaan kappaletta jatkuvasti. Seuraavana vuonna kappale sai parhaan laulun Oscar-palkinnon.

Ensiesittäjä Bing Crosbyn alkuperäisversiota on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen myydyimmän singlen. Se on myös kautta aikain äänitetyin joululaulu yli 500 artistin esittämänä.

Musikaali perustuu Holiday Inn -elokuvaan, joka oli suomeksi Ravintola Vapaa-aika. Oikeammin nimi tarkoittaa Hotelli Juhlapyhä, koska Irving Berlinin ajatuksena oli säveltää elokuvaan yksi kappale vuoden jokaiselle juhlapyhälle.

Broadway-musikaalissa on vahva varietee-henki – se lienee kumarrus säveltäjälle, joka aloitti uransa katulaulajana ja vaudeville-esiintyjänä. Musiikillinen iloittelu on värikkäästi puvustettu, nokkelan yksinkertaisesti lavastettu ja piiruntarkasti tanssittu.

Irving Berlin: Holiday Inn, Teema & Fem klo 14.15

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle.