11-vuotias Hanna vastasi valtiovallan onnitteluviestiin kohteliaasti: ”Kiitos tiedosta!”
11-vuotias Hanna vastasi valtiovallan onnitteluviestiin kohteliaasti: ”Kiitos tiedosta!”

Moni yllättyi Suomi 100 -onnitteluviestistä – ja osa jopa vastasi siihen. 

Itsenäinen Suomi täyttää tänään 100 vuotta. Onnea Suomi ja suomalaiset! Det självständiga Finland fyller 100 år idag. Grattis Finland och finländare! Tällainen viesti yllätti lähes jokaisen suomalaisen keskiviikkona itsenäisyyspäivänä kello 10–18 välisenä aikana. Viesteihinhän on kohteliasta vastata, ja moni päättikin vastata valtiovallalle. Valitettavasti vatausviestejä ei kukaan lue.

–  Jos on vastannut onnitteluviestiin, niin kyllä ne vastausviestit ovat periaatteessa lähteneet operaattoreiden järjestelmiin, mutta ei niitä lueta, käsitellä eikä niihin vastata, viestintäpäällikkö Päivi Pirttilä Suomi100-organisaatiosta kertoo.

”Tähän ei käytetty veronmaksajien rahoja.”

Marjut, 29, vastasi onnitteluviestiin pienellä viiveellä.
Marjut, 29, vastasi onnitteluviestiin pienellä viiveellä.

Onnitteluviesti oli alun perin Valtioneuvoston kanslian Suomi100 -organisaation idea. Operaattorit, Elisa, DNA, Telia ja Ålands Telefonandelslag, lähtivät Pirttilän mukaan mielellään mukaan projektiin – ja myös maksoivat lystin. Viestejä lähti yhteensä seitsemän miljoonaa kappaletta, sillä monella on useita liittymiä, ja valtiovallan tarkoitus oli ilahduttaa jokaista suomalaista viestillä.

– Tähän ei käytetty veronmaksajien rahoja. Viesti oli tavallaan operaattorien itsenäisyyspäivälahja kansalaisille. Arvioimme, että jos joku lähtisi ostamaan tällaista palvelua eli seitsemän miljoonan tekstiviestin lähettämistä, se maksaisi 500–600 000 euroa, Pirttilä sanoo.

Vastaus on turha odottaa. Ei siellä ketään ole.
Vastaus on turha odottaa. Ei siellä ketään ole.

Miksi lähettäjäksi valikoitui Suomi 100?

Pirttilän mukaan seitsemän miljoonan tekstiviestin lähettäminen yhdeksän tunnin aikana ei ole täysin mutkaton projekti.

– Varsinkin kun sitähän ei voinut harjoitella. Halusimme, että tekstiviesti on jokaiselle yllätys, joten emme tiedottaneet tästä etukäteen. Tietysti meillä oli testirinkejä, johon viestejä läheteltiin etukäteen, mutta se ei ole sama asia.

”Lähettäjätietoon mahtui 11 merkkiä.”

Ihan kaikki eivät viestiä saaneet. Esimeriksi Telian asiakkaista noin 20 prosenttia– arviolta 400 000 ihmistä – yllätys ei tavoittanut.

– Tarkoitus oli lähettää viesti jokaiselle suomalaiselle, ja on valitettavaa, että Telian lähetyksessä oli tekninen häiriö. Telia on tätä pahoitellut ja myös Suomi100-organisaatio on pahoillaan asiasta. Telian teknisen häiriön lisäksi on mahdollista, että viesti eivät ole saaneet ne, joilla on ollut puhelin kiinni tai kuuluvuusalueen ulkopuolella, Pirttilä sanoo.

Entä miksi lähettäjäksi valikoitui Suomi 100 eikä esimerkiksi Valtioneuvoston kanslia?

– Syy on tekninen. Lähettäjätietoon mahtui 11 merkkiä, joten päädyimme siihen, että Suomi 100 on paras vaihtoehto.

 

Pamela Tola ihmettelee Radio Aallon haastattelussa Aku Louhimiehen erikoista anteeksipyyntöä. Lisäksi hän hämmästelee, miksi Louhimies väittää, että kukaan ei olisi muka puhunut aikaisemmin kärsimyksistään.

Näyttelijä Pamela Tolaa harmittaa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen esiintyminen maanantai-illan A-studiossaUseat tunnetut näyttelijät kertoivat maanantaina, että Louhimies on nöyryyttänyt ja alistanut etenkin naisnäyttelijöitä. Pihla Viitalan mukaan Louhimies oli Käsky-elokuvan kuvauksissa muun muassa laittanut tämän iholle torakan toukkia ja pakottanut syömään ruokaa, johon tämä oli oksentanut. Jessica Grabowskylla oli 8-pallon jälkeen psyykkisesti pahoinpidelty olo. Pamela Tolalle Pahan maan kuvaukset olivat traumatisoiva kokemus. Matleena Kuusniemen mukaan Louhimies teki hänestä pornonäyttelijän Levottomia markkinoidessa.

Louhimies oli A-studiossa vastaamassa syytöksiin. Hän pyysi ohjelmassa anteeksi, mutta ei sitä, että on nöyryyttänyt ja alistanut näyttelijöitä. Vaan sitä, etteivät näyttelijät ole pystyneet puhumaan hänelle, ja ettei hän ole osannut kuulla näyttelijöitä. Louhimies ei myöskään A-studiossa ottanut vastuuta omista teoistaan, vaan käänsi puheen useaan kertaan näyttelijöiden kokemuksiin ja muistoihin.

”Aku ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt.”

– Mua harmittaa se, että Aku kieltää niitä asioita, joita on tapahtunut kuvaustilanteissa. Niillä on aika paljon todistajia. Moni ei lähtenyt todistamaan nimellä, mikä on ihan ymmärrettävää, koska tässä joutuu aikamoiseen kohunsilmään, Pamela Tola sanoi tänään Radio Aallon Jenny Alexandrovan haastatelussa.

– Mua harmittaa se, että Aku pahoitteli sitä, että hänelle ei ole pystytty puhumaan. Hän ei pahoitellut sitä, miten hän on käyttäytynyt – sitä, miten hän on meitä kohtaan toiminut, Tola kritisoi Louhimiehen sanoja.

Pamela Tolan koko haastattelun voit kuunnella tästä.

Myös Matleena Kuusniemi huomautti, ettei Louhimiehen väite ole totta

Aku Louhimies kirjoitti maanantaina Facebookissaan, että häntä harmittaa se, etteivät näyttelijät ole koskaan aikasemmin kertoneet hänelle kärsineensä tehdessään töitä hänen kanssaan. Samaa hän sanoi A-studiossa. Näyttelijä Matleena Kuusniemi huomautti Louhimiehelle A-studiossa, että tämä ei pidä paikkaansa. Kuusniemi kertoi puhuneensa Louhimiehelle – ja myös tuotantoyhtiön ihmisille – mutta kukaan ei kuunnellut häntä.

– Mä olen myöskin Riisutun mies -elokuvan yhteydessä pyytänyt sulta (Akulta), että voisitko pyytää anteeksi näitä, mitä on tapahtunut, mutta ei silloinkaan reagoitu, silloin vuosia myöhemmin. Kyllä näistä on puhuttu – ja muutkin naiset ovat mun ymmärtääkseni yrittäneet kertoa näistä kokemuksistaan – tuloksetta, Kuusniemi sanoi lähetyksessä. Näet sen kokonaan Areenasta.

”Työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää.”

Pamela Tola sanoo samaa, ettei Louhimiehen väite pidä paikkaansa.

– Hän pahoitteli, että ei olla pystytty puhumaan, joka on siis valhe. Me olemme puhuneet. Ja työryhmän jäsenetkin pystyvät todistamaan, että meidän kärsimyksemme on ollut ihan silminnähtävää, Tola sanoo radiohaasttellussa.

Tolan mukaan hän on itse esimerkiksi soittanut Louhimiehelle. Keskustelut eivät Tolan mukaan olleet kovin vuorovaikutuksellisia.

– Joko kielletään tai lähdetään yhtäkkiä kääntämään keskustelua johonkin ihme asiaan, Tola sanoi.

Myös elokuvaohjaaja Taru Mäkelä on ihmetellyt Louhimiehen niin sanottua anteeksipyyntöä.

– Hän (Louhimies) pyysi anteeksi, mutta hän moneen otteeseen nimenomaan kertoi pyytävänsä anteeksi näiden naisten kokemia tunteita ja muistoja asioista, Mäkelä kommentoi tiistaina aamu-tv:ssä.

Iiris, Max, Holopainen ja Marleena palaavat ruutuun! Syke nähdään jatkossa Ruutu.fi:ssä.

Syke saa jatkoa, kun se palaa ruutuun syksyllä 2018. Toisin kuin aikaisemmat kaudet, uusi eli viides kausi nähdään Ruutu.fi:ssä. Ohjelman jatkuminen on ollut pitkään epävarmaa, sillä Yle ilmoitti jo vuonna 2016, että se ei aio ostaa uusia kausia neljännen kauden jälkeen.

”Käsikirjoitustyö on jo pitkällä.”

Nelosen mukaan uudella kaudella nähdään kaikki tutut sarjan sairaanhoitajat ja lääkärit, mutta luvassa on myös uusia hahmoja. Vanhoista mukana ovat muun muassa Antti Luusuaniemi (sarjassa Max), Iina Kuustonen (Iiris), Leena Pöysti (Johanna), Tiina Lymi (Marleena), Lena Meriläinen (Lenita), Jarkko Niemi (Holopainen ja Matti Ristinen (Ilmari).

– Sarjalla on valtavasti faneja, jotka kyselevät meiltä viikoittain, että tuleehan Sykettä lisää. On ihanaa, että voimme vihdoin vastata heille myönteisesti: kyllä, sarja jatkuu! Käsikirjoitustyö on jo pitkällä, ja tällä kertaa käsikirjoitusryhmässä on mukana peräti kolme lääkäriä – uskottavuudesta pidetään vähintään yhtä hyvää huolta kuin ennenkin, Sykkeen vastaava tuottaja ja showrunner Petja Peltomaa kertoo tiedotteessa.

Viime kaudella moni asia jäi avoimeksi. Ainakin näihin kysymyksiin katsojat odottavat vastauksia:

  1. Marleena ja Ilmari saivat viimein lapsen dramaattisten käänteiden jälkeen, mutta miten heidän perhe-elämänsä sujuu?
  2. Saako hallintojohtaja Olavi (Carl-Kristian Rundman) jatkaa kieroilujaan ja manipulointiaan ikuisesti?
  3. Puhdistuuko Lenitan maine?
  4. Miksi Iiriksellä kehkeytyi taas sutinaa parinsa Artturin (Juha-Tapio Arola) kanssa – ja tuleeko siitä mitään?
  5. Entä onko Artturi edes sopiva Iirikselle vai pelkkä laastari?
  6. Syntyykö Holopaisen ja uuden hoitajan Heidin (Lotta Kaihua) välille romanttinen suhde?
  7. Johannan mies Toni (Markus Järvenpää) pidätettiin viimeisessä jaksossa. Miten Tonin käy? Entä Johannan ja Tonin suhteen?

Syke on Yle Areenan kaikkien aikojen katsotuin tv-sarja. Sillä on myös poikkeuksellisen paljon aktiivisia faneja. Lue, miksi sarja on niin koukuttava:

Katso videolta Antti Luusuaniemen ja Leena Pöystin tuore haastattelu.

Syke-sarjan kaudet 1–4 ovat yhä katsottavissa Areenassa.

Ruutu.fi ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.