Öö, hetkonen seis. Mitäs oikeastaan olinkaan etsimässä?

On tilanteita, joissa jokaisen muisti tuntuu nollautuvan salaperäisesti, tiedä sitten miksi. Kuulostavatko tutuilta toilailuilta?

1. Et millään muista, mihin käsilaukun taskuun tai sopukkaan sujautit juuri sen nyt kaivatun kapineen, vaikka se oli kädessäsi vielä minuutti sitten.

2. ”Mikä näistä nyt taas oli se varaston avain?” Kukapa niitä muistaisi. Kokeile nyt vaan koko nippu läpi kuten aina ennenkin.

3. Unohdat uusimman salasanasi – vuorokauden sisällä sen keksimisestä. Hups! Näitä sattuu.

4. Klassikko: palaat kaupasta kotiin tajutaksesi, että unohdit ostaa sen tärkeimmän, minkä takia ylipäätään lähdit ostoksille. Ja kyllä, yleensä se on aina vessapaperi.

5. Suuntaat määrätietoisesti huoneeseen, mutta unohdat jo ovella, mitä olit sieltä tulossa hakemaan.

6. Ystävän synttärit pääsevät unohtumaan siksi, ettei hän ole Facebookissa. Nolottaahan se vähän.

7. Avaat netin. Tajuat kymmenen minuutin jälkeen, että sinulla oli surffailuun alun perin jokin syykin.

8. ”Kerro sille terveisiä!” Kuinka monta kertaa olet oikeasti muistanut välittää moikat eteenpäin?

9. Törmäät jälleen ihmiseen, jonka kanssa jutustelette hyväntuulisesti ties kuinka monetta kertaa – harmi vain, ettet edelleenkään muista tyypin nimeä. Odotat kauhulla tilannetta, jossa sinun pitäisi esitellä hänet eteenpäin.

10. Yrität vedota keskustelussa nokkelaan argumenttiin, jonka alkuperäistä lausuja et ikävä kyllä muista. Etkä oikeastaan sanamuotoakaan. Tai mistä sen luit. Mutta se oli oikein nasevasti sanottu, sen voit kertoa.

Onneksi voit aina kokeilla tätä kikkaa! Ja muistia voi parantaa mukavallakin tavalla: nauti sekä suklaata että kahvia. Lue suklaan vaikutuksista lisää täältä ja kofeiinin täältä.

Lue myös:

Vuorotyö vanhentaa aivoja – näin käyt vastaiskuun

Pätkiikö? 7 keinoa, joilla voit parantaa muistiasi

Höseltäjä, löydä kadottamasi esine MMM-tekniikalla

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Tunteet mylläävät ja kysymyksiä nousee pintaan. Joku lähipiiristäsi tuottaa sinulle pettymyksen. Ole avoin muutoksille.

 

KAURIS

Saatat joutua kärsimään jonkun toisen tekemistä mokista. Tee selväksi, mitä mieltä olet. Laajenna horisonttiasi juuttumatta yksityiskohtiin.

 

VESIMIES

Valitse sanasi tarkkaan, kun sinulta kysytään mielipidettäsi. Joku saattaa loukkaantua, jos olet liian suora. Älä vaadi liikaa kerralla.

 

KALAT

Päivä sisältää paljon keskusteluja, jotka nostavat tunteesi pintaan. Yritä hillitä itsesi kiperissä tilanteissa. Syyttely ei auta ketään.

 

OINAS

Älä jää murehtimaan asiaa, jota et voi muuttaa. Ole valmis joustamaan periaatteistasi. Tiivis yhteistyö on avain onnistumiseen.

 

HÄRKÄ

Vietä laatuaikaa perheen tai sukulaisten kanssa. Saat heistä virtaa tulevia päiviä varten. Yllätä läheisesi iloisesti.

 

KAKSONEN

Joudut hankalaan välikäteen, jos et ole ollut täysin rehellinen läheisellesi. Viimeistään nyt on aika puhdistaa ilmaa ja kertoa, mitä odotat.

 

RAPU

Pysyttele kotona ja vietä aikaa perheen kanssa. Yritä olla haalimatta liikaa asioita hoitaaksesi. Kiire voi johtaa yhteenottoihin.

 

LEIJONA

Tunteet myrskyävät perhepiirissä. Nosta äänesi kuuluviin ja kerro, mitä mielessäsi liikkuu. Sinun ei tarvitse olla kaikille mieliksi.

 

NEITSYT

Päivä tuo mukanaan pettymyksen tunteita. Ota faktat sellaisinaan vastaan. Tosiasioiden kiertely vain vaikeuttaisi tilannetta.

 

VAAKA

Kerro rehellisesti, miltä sinusta tuntuu. Avoin keskustelu on paras tapa hoitaa ilmassa roikkuva kysymys. Valitse seurasi huolellisesti.

 

SKORPIONI

Älä tee elämästäsi tarpeettoman monimutkaista. Keskity perheeseen ja kotiin liittyviin asioihin. Rehellisyys pelastaa sinut kiusalliselta tilanteelta.