Tanssija Susa Matson ja toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes aikovat saada asuntolainan maksetuksi ennen eläkkeelle jäämistä. Päätoimittaja Anne Moilanen luottaa omiin sijoituksiinsa.

"Sijoitan rahat mieluummin itse"

Anne Moilanen, 34, feministisen aikakauslehden Tulvan päätoimittaja:

"Minulla on pieni, hyvin hajautettu osakesalkku, jota kartutan säännöllisesti kerran vuodessa. Kyse ei ole siitä, että olisin mikään Roope Ankka, vaan keskituloinenkin voi ottaa oman tilanteensa haltuun.

Olen pettynyt valtion eläkepolitiikkaan: Riippumatta siitä, miten korkeita eläkemaksuja me pienet ikäluokat maksamme, lakisääteinen eläkkeemme tulee olemaan pieni.

Eläkeuudistukset ovat tulleet minun kannaltani huonoon aikaan. Olen aloittanut työt 14-vuotiaana postinjakajana ja 17-vuotiaana toimittajana, mutta alle 23-vuotiaana tehdyistä töistä ei ole kertynyt eläkettä vaikka olen maksanut niistä eläkemaksut.

Nyt kun teen puolet töistäni freelancerina eli huolehdin itse yrittäjäeläkemaksuista, pidän eläkemaksut mahdollisimman pieninä. Mieluummin sijoitan rahat itse kuin pistän ne systeemiin, joka on mielestäni epäreilu eikä takaa minulle säädyllistä eläkettä.

Oman talouden haltuunotto on minulle myös feministinen kysymys. Uskon Virginia Woolfin sanomaan, että naisella pitää olla oma huone ja vähän omaa rahaa, että pystyy kirjoittamaan. Naiset elävät keskimäärin pidempään kuin miehet, joten pitää pyrkiä sellaiseen taloudelliseen tilanteeseen, että pärjää, vaikka tapahtuisi mitä. Olisi ikävää havahtua 55-vuotiaana siihen, että eläkeikä on jo lähellä eikä ole tullut keränneeksi mitään omaisuutta tai säästöjä."

"Elän varojeni mukaan"

Susanne Matson, 42, tanssija, tanssinopettaja:

"Olen huono raha-asioissa. En osaa rikastua, sillä teen työtäni intohimosta, en rahan takia. Teen töitä verokortilla ja työnantajafirmat hoitavat eläkemaksut. Sitä kautta minulle kertyy jonkin verran työeläkettä, ja pieneltähän se tässä vaiheessa vaikuttaa. Lisäksi minulla on pankin eläkevakuutus, johon menee suoraan tililtäni viitisenkymppiä kuussa. En tiedä, paljonko sinne on tähän mennessä kertynyt, mutta sieltä saan joka tapauksessa jonkin verran lisäeläkettä.

Minulla ei ole erityisiä suunnitelmia eläkepäiville, vaan elän päivän kerrallaan. Hartain toiveeni on, että saisin viettää vanhuutta yhdessä mieheni kanssa ja että olisimme tolpillamme.

Elän aina varojeni mukaan, eli jos tulot ovat pienet, kulutan sen mukaisesti. Meillä on yhteinen asuntolaina, joka on toivottavasti maksettu siihen mennessä kun jäämme eläkkeelle. Jos tulee oikein rahasta pulaa, asunnon voi myydä, se on vanhuudenturvani.

Suunnitelmani on kuitenkin tehdä töitä tanssijana ja tanssinopettajana niin pitkään kuin vain pystyn. Kyllähän minua pelottaa, miten pitkään kroppa kestää, mutta minulla on takataskussa myös meikkaajan ammatti. Jos jonain päivänä jalat eivät pelaa mutta kädet vielä toimivat, vaihdan ammattia.

Pahin pelkoni on, että sairastun ja menetän liikuntakykyni. Mieluummin lähtisin saappaat jalassa."

"Jatkan työssä 67-vuotiaaksi"

Suvi-Anne Siimes, 48, Työeläkevakuuttajat TELAn toimitusjohtaja:

"Minulla ei ole omaa eikä työnantajan ottamaa lisäeläkettä. Ajattelen, että työeläke riittää minulle. Tavoitteeni on, että jo ennen eläkevuosia asuntolaina olisi maksettu pois, jotta asumiskulut olisivat sitten hallinnassa.

Olen asennoitunut siihen, että jatkan työelämässä noin 67-vuotiaaksi. Olin mukana politiikassa, kun päätöksiä elinaikakertoimesta tehtiin, ja ehkä senkin takia ajattelen, että työurien pidentäminen koskee myös minua. Sitä kyllä olen miettinyt, että mieheni on minua yhdeksän vuotta vanhempi, joten hän jää myös aiemmin eläkkeelle. Se saattaa vaikuttaa siihen, miten sitovaa työtä olen valmis tekemään työuran viimeisinä vuosina.

Minusta työnteko on hieno tapa olla ihmisten kanssa yhdessä, ja on tärkeää, että työolot ovat sellaiset, että töitä on mukava tehdä varttuneempanakin. Jo tässä iässä ja tällaisessa niin sanotussa siistissä sisätyössäkin huomaa, että palautumiseen tarvitsee enemmän aikaa. Sitä on voitava ottaa, muutenhan palaa loppuun.

En ole kovin huolissani eläkejärjestelmän tulevaisuudesta. Jo ansaitut eläkkeet nauttivat omaisuudensuojaa, joten niitä ei voi noin vain menettää. Mutta työ­eläke karttuu vain työtä tekemällä, ja tietenkin yksilölle on iso kysymys, onko työtä ja onko sellaista työtä, jota jaksaa tehdä yli kuusikymppisenäkin."


IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen

 

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.