Työmatkat hankaloituvat perjantain suurmielenosoituksen takia. Kuva: Sanoma-arkisto
Työmatkat hankaloituvat perjantain suurmielenosoituksen takia. Kuva: Sanoma-arkisto

Suurmielenosoitus, liikennettä seis ja sadettakin luvataan osaan maata. Moni on laskenut taksin varaan, mutta mattimyöhäisille niitä ei enää riitä.

Perjantaina osassa maata voi olla hankala päästä töihin. Syynä on suurmielenosoitus hallituksen leikkausesityksiä vastaan. Eri alojen työntekijät jäävät pois töistä omien ammattiliittojensa kehotusten mukaisesti, ja työt pysähtyvät esimerkiksi joukkoliikenteessä. 

Katso HS:n ajantasaisilta sivuilta, mikä kulkee ja mikä ei. Esimerkiksi metrot seisovat koko perjantain ensimmäisistä vuoroista yöliikenteen loppuun. Junat seisovat perjantaina aamukuuden ja iltakuuden välillä. Raitiovaunut eivät todennäköisesti liiku.

Taksit kulkevat todennäköisesti normaalisti, mutta esimerkiksi Helsingissä taksia ei voi perjantaille enää tilata ennakkoon. Tekstiviestillä taksin tilaaminen voi kuitenkin onnistua.

Omalla autolla kulkeminen on riski, sillä liikenne saattaa ruuhkautuaPoliisi neuvoi torstaina, ettei Helsingin keskustaan kannata ajaa autolla perjantaina ollenkaan. 

Sateet leviävät torstain ja perjantain välisenä yönä koko maahan. Aamun sadetilannetta ei vielä tarkkaan tiedetä, mutta vettä voi olla etelässäkin luvassa. Ehkä ukkostakin.

Mutta entä ne, jotka menevät töihin? Miten he sinne pääsevät? Vielä on ainakin seuraavat vaihtoehdot:

1. Kokeile tilata KutsuPlus

Älybussi KutsuPlussan voi tilata puhelimella lähimmälle pysäkille. Bussit kulkevat rajatulla alueella pääkaupunkiseudulla. Tilausliikenne ei kuulu mielenilmauksen piiriin, joten KutsuPlus liikennöi myös perjantaina. Rautatientorin lähipysäkit ovat keskipäivällä ruuhkan takia pois käytöstä.

2. Kävele tai pyöräile

Jos matka ei ole mahdoton ja sadevarustus on kunnossa, antaa mennä. Kroppakin kiittää. Esimerkiksi kertakäyttöiset jättimäiset sadetakit suojaavat hyvin pyöräilijää, jos kotona ei ole valmista sadevarustearsenaalia.  

3. Ota kimppakyyti

Kyytiä voi tiedustella esimerkiksi Facebookin kimppakyytisivustoilta! Myös naapureilta, ystäviltä ja sukulaisilta kannattaa rohkeasti tiedustella, josko pääsisi kyytiin. Joskin: poliisi ei tosiaan suosittele autoilua Helsingin keskustassa perjantaina ollenkaan.

4. Kokeile tilata Uber

Kyytiä voi koettaa hankkia Uberin kautta. Kiistelyäkin aiheuttaneen taksipalvelun kyyti tilataan älypuhelinsovelluksella. Yhtiö tiedotti, että se antaa tänä perjantaina 50 prosentin alennuksen kaikille, jotka jakavat kyytinsä maksun. Kimppa-Uber tulee siis melko edulliseksi.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.