Viinahyytelön voi naamioida näin terveelliseksi. Kuva: Shutterstock
Viinahyytelön voi naamioida näin terveelliseksi. Kuva: Shutterstock

Tässä ideoita teemabileisiin, kun pelkkä booli ja kaunis sää eivät riitä.

1. Omat festarit

Onko tullut koluttua kaikki Suomen festarit – vai ei yhtään niistä? Festarinnälkäinen luo Facebookiin tapahtuman vetävällä nimellä ja järjestää omat festarit! Kokoa soittotaitoisia tutuista bändi takapihalle, askartele festaripassit ja pane muurinpohjapannu kuumaksi.

Varoitus: Ei ihan simppeli homma (vaikka palkitseekin lopulta). Onko haluttu artisti juuri sinä päivänä vapaana? Tarvitaanko järjestyksenvalvojaa? Varaudu takaiskuihin: pääesiintyjä voi perua keikan viime hetkellä.

2. Jätskijuhlat

Hellehitti! Tässä runsaus on valttia: haali tarjolle mahdollisimman monia jäätelömakuja, karkkeja, kastikkeita ja mitä ikinä vain jäätelöannokseen voi tunkea. Jätskibaarissa jokainen voi tehdä unelmiensa annoksen. Ihania jätskireseptejä löydät täältä.

Varoitus: Varaudu sulavan jäätelön sottaisuuteen.

Lue myös: Tacojäätelö – kesän uudessa herkussa yhdistyvät suolainen ja makea

3. Ysäribileet

Syyksi riittää se, että 90-luku on nyt kuumaa. Laita Haddaway soimaan ja mammafarkut jalkaan.

Varoitus: Jos vieraasi eivät ole eläneet nuoruutensa kukkeimpia vuosia ysärillä, teema ei ehkä kolahda.

Lue myös: 2 miljoonan ökysynttärit! Kardashianit juhlivat 1920-luvun tyylillä - katso kuvat!

4. Syötävän viinan bileet

Miltä kuulostavat viinihyytelö, liköörimuffinit ja jallusushi? Näissä bileissä alkoholi tarjotaan kiinteässä muodossa. Pyydä vieraita tuomaan oma erikoinen luomus ja nauttikaa makuelämyksistä. Katso hyytelökakkushottien resepti täältä.

Varoitus: Voihan ällötys.

5. Huonon viinan bileet

Jokainen tuo mukanaan kaapin perälle unohtuneen pullon, joka on syystä jäänyt sinne. Tuomisia maistellaan sokkona ja niistä äänestetään hirvein litku. Kamalimman pullon tuonut saa palkinnoksi jotain yhtä etovaa tavaraa. Kisavinkki: Kuka tuo ensimmäisenä vajaan Pisang Ambon -pullon?

Varoitus: Pahoinvointia on aika vaikea välttää.

Vinkki! Jos huono viina ei kiinnosta, tee kesän trendidrinkki Hugo. Reseptin löydät täältä.

6. Pikkujoulut

Enää viisi kuukautta jouluun! On siis aika pukea tonttulakit, laittaa joulutortut pöytään ja tingeltangelit soimaan. Saa antaa myös lahjoja! Paras pukkiasu palkitaan.

Pikkujoulujen terveellisimmät drinkit löydät täältä.

Varoitus: Onkohan edellisestä joulusta kuitenkin liian vähän aikaa? Miltä kinkku ja lanttulaatikko maistuvat helteellä? Tai mistä niitä edes saa?

7. Karaokeilta

Karaokevehkeet olkkarin nurkkaan ja mikki kiertämään. Jos ei halua laulaa, voi toimia tuomarina. Illan mittaan voi kisailla vaikka laulamalla biisejä eri tyyliin: balladit hevinä ja humpat räppinä. Komeimman pop-oopperan kajauttaja saa Waltteri Torikka -palkinnon!

Varoitus: Naapureita on hyvä varoittaa etukäteen. Tai kutsua mukaan.

Vinkki! Onko laulutaitosi ruosteessa? Ääni se on variksellakin! Kokeile viserryskaraokea! Suomen Luonnon sivuilla on ainakin 19 lintukaraokevideota.

8. Tule sellaisena kuin et ole -juhla

Pyydä vieraita saapumaan paikalle sellaisena kuin he eivät ole. Asuksi käy siis mikä tahansa paitsi se tavallinen siviilivaatetus. Iltaan saa syvällisempää tasoa, kun keskiyön jälkeen aloittaa keskustelun siitä, miten kukin päätyi asuvalintaansa.

Varoitus: Asuvaihtoehtoja on niin monia, että se voi tuskastuttaa.

9. Somepaasto boot camp

Eteiseen laitetaan kori, johon vieraat pistävät puhelimensa. Ei Instagramia, Facebookia tai Snapchatia – vain ihmisiä ja hauskanpitoa. Aika nostalgista, eikö?

Varoitus: Voi aiheuttaa outoa oloa, ärtymystä, vieroitusoireita ja hiljaisia hetkiä. Onko bileitä edes tapahtunut, jos niitä ei tallenna sosiaaliseen mediaan?

10. Perusbileet

Aina ei jaksa kikkailla. Kaverit paikalle, hyvää ruokaa ja juomaa ja pitkä ilta! Tärkeintähän kuitenkin on hyvä seura.

Onko sinulla kokemuksia hauskoista teemabileistä tai haluaisitko järjestää sellaiset? Jaa ideasi kommenttikentässä!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Tuleva ruumis

Miten olisi syötävän viinan bileet tai pikkujoulut? 10 uutta ideaa kesäbailuihin

Lusikalla syötävä viina on vuosikymmeniä vanha keksintö. Itse tutustuin siihen 1980-luvulla. Pahaa oli ja täysin järjetöntä, ja mitä tulee juhlimiseen, sitä voi mainiosti tehdä fiksumminkin kuin syömällä liivatteella kakkuvuuassa hyydytettyä kossua. No, minä olenkin muinaisjäänne ja kokenut kaiken paitsi oman kuolemani. Odotan sitä innolla.
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Pysy budjettisi rajoissa, kun suunnittelet muutoksia. Tunnemyrsky voi saada sinut tekemään järjettömiä ratkaisuja. Hillitse impulssejasi.

 

VESIMIES

Tunteet karkaavat helposti hallinnastasi. Älä lähde mukaan kehää kiertävään väittelyyn. Pidä ajatuksesi omana tietonasi toistaiseksi.

 

KALAT

Joku kysyy sinulta yksityisasioistasi. Tee hänelle rajat selviksi, erityisesti jos utelut koskevat rahaa tai terveyttäsi. Pidä työ ja huvi erillään.

 

OINAS

Pidättele intoasi. Älä anna kenenkään kasata sinulle vastuutehtäviä, jotka eivät todellisuudessa kuulu sinulle. Ole valmis pitämään puoliasi.

 

HÄRKÄ

Ota etäisyyttä arvaamattomiin ihmisiin. Etsi elämääsi vakautta ja tasapainoa. Kieltäydy käyttämästä epäreiluja temppuja.

 

KAKSONEN

Älä anna tunteidesi ottaa valtaa. Erityisesti työasioissa on pidettävä pää kylmänä. Vältä ylireagointia ja varomattomia kommentteja.

 

RAPU

Ole tarkkana rahan kanssa. On aika miettiä luovia tapoja säästää pahan päivän varalle. Nyt ei ole oikea hetki irrotteluun.

 

LEIJONA

Joku hermostuu sanomisistasi. Ota tilanteeseen nopeasti etäisyyttä. Asia on parasta puhua halki rauhallisemman hetken koittaessa.

 

NEITSYT

Saavutat tavoitteesi, jos pidät tahtisi vakaana. Määrätietoisuus vie sinut minne tahansa. Kateus saattaa aiheuttaa tänään ongelmia.

 

VAAKA

Sinun on tiedettävä, mitä haluat. Päädyt oikeisiin ratkaisuihin rautaisen tahtosi ansiosta. Rahakysymykset ovat pinnassa.

 

SKORPIONI

Pidä itsestäsi huolta niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Sinun on tiedettävä, mitä sinulla on vastassasi. Sisulla kumoat esteet tieltäsi.

 

JOUSIMIES

Tarvitset piristeruiskeen. Lähde mukaan uuteen projektiin tai harrastukseen. Itseesi satsaaminen on nyt paikallaan.

 

Aiempaa avoimempia, rohkeampia ja niin kovin kunnollisia. Nykynuoret ovat ehdottomasti mainettaan parempia.

Kiittämättömiä laiskiaisia, nilkat paljaana liian kireissä verkkareissa viipottajia, Helsinki-Vantaan lentokentän nurkissa lorviskelijoita. Röyhkeitä rääväsuita, jotka eivät osaa arvostaa opettajiaan. Kaiken lisäksi he viettävät ihan liikaa aikaa sosiaalisessa mediassa, ja tuppaavat olemaan kumppaninvalinnassakin kammottavan kranttuja.

Älkääkä edes mainitko heidän meininkiään työelämästä. He ovat patalaiskoja ja ”saikuttavat”, jos vähän harmittaa tai tuntuu siltä, ettei huvita. Tai siis jos he nyt edes päätyvät ikinä työelämään. Suurin osa heistä syrjäytyy tai jää esimerkiksi ideologisesti työttömiksi.

Sellaisia ne nykynuoret maineensa mukaan ovat. Todellisuus on kuitenkin toinen.

The Economist -lehti kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan, että huonosta maineestaan huolimatta nykynuoret ovat itse asiassa perin loistavia tyyppejä. Emme voisi olla enempää samaa mieltä!

Siksi listasimme syyt, joiden takia nykynuoret ovat oikein mainiota porukkaa – ehkä jopa mainiompaa kuin edelliset sukupolvet:

1. He uskaltavat puhua aroistakin asioista…

Mielenterveyden ongelmat, seksi ja seksuaalisuus, itsetunto-ongelmat ja ulkonäköpaineet. Nykynuoret ovat kasvaneet maailmaan, jossa näistä asioista voidaan puhua suoraan.

Viime kesänä loppuneen Skam-sarjan moni aikuiskatsoja hämmästyi siitä, miten avarakatseisia ja suorasanaisia sarjan teini-ikäiset olivat. Sarjassa esimerkiksi mielenterveysongelmiin ja seksuaalisuuden etsimiseen suhteuduttiin lempeän mutkattomasti.

”Enää psyykkinen häiriö ei ole hävettävä vaan siihen voi hakea apua.”

– Sarja valoi uskoa siihen, että maailma on menossa parempaan suuntaan. Monet nuoret osaavat suhtautua vaikeisiin asioihin paljon tasapainoisemmin kuin ennen osattiin, totesimme jo tuolloin.

Myös monet nuorten suosikkivloggaajat ovat tunnettuja siitä, että he kertovat oman elämänsä haasteista, mielenterveyden kanssa kamppailusta tai esimerkiksi menkoista suorasanaisesti seuraajilleen. Yksi heistä on Maiju ”Mansikkka” Voutilainen, 21.

Maiju on nimetty vuoden 2017 Hyvän mielen lähettilääksi, koska hän on puhunut julkisesti mielenterveysongelmista, joista moni edelleen häpeän pelossa vaikeaa.

– On hienoa, jos joku on esimerkkini myötä rohkaistunut puhumaan ongelmistaan ja hakemaan apua, Maiju kertoi Me Naisille viime vuoden lopulla. Lue hänen haastattelunsa tästä:


2. …ja he uskaltavat hakea apua.

Masennusdiagnoosit ovat yleistyneet nuorten keskuudessa. Asiantuntijoiden mukaan tämä ei kuitenkaan välttämättä ole merkki siitä, että nuorisomme kärsii entistä enemmän. Se saattaa olla päinvastoin merkki siitä, että vihdoin he uskaltavat hakea apua.

– Palveluista puhutaan nuorten keskuudessa ja terveydenhoitajat osaavat ohjata nuoria niiden pariin. Selvästi myös psyykkisten häiriöiden leimallisuus on muuttunut. Enää psyykkinen häiriö ei ole hävettävä vaan siihen voi hakea apua, professori Eila Laukkanen totesi Ylen haastattelussa.

3. He ovat kovin kunnollisia.

Tilastojen mukaan suomalainen nuori on kiistatta raittiimpi, lainkuuliaisempi ja vähemmän väkivaltainen kuin koskaan aiemmin. Nuorisobarometrin mukaan moni luottaa myös kivenkovaa perinteisiin pohjoismaisiin arvoihin, kuten työhön ja perheeseen.

Ja vaikka nuorisolaisia pidetään perinteiden rappioittajina, todellisuudessa moni on varsin konservatiivinen.

– Yli 20 vuoden aikana on tapahtunut hyvin vähän muutoksia siinä, miten tärkeänä nuoret pitävät perhettä, työtä, hyvää toimeentuloa, isänmaallisuutta ja jopa asevelvollisuutta, tutkija Sami Myllyniemi kertoi Me Naisille vuosi sitten.

”Hyvin pienet, näkyvät joukot vääristävät julkista keskustelua siitä, että nuoret olisivat jotenkin yleisesti julkisuustyrkkyjä.”

Ja vaikka jotkut pilkkaavat nuorten haaveilevan ainoastaan julkkiksen ammatista ja törppöilevän pää pilvissä, moni on oikeasti ihan päinvastaista, jalat maassa -tyyppiä.

– Hyvin pienet, näkyvät joukot vääristävät julkista keskustelua siitä, että nuoret olisivat jotenkin yleisesti julkisuustyrkkyjä. Julkisuudesta haaveilee noin prosentti tutkitusta joukosta, jossa on miljoona 15–29-vuotiasta, tutkija Myllyniemi kertoi.

4. Heillä on taskussaan ihan loistavia kikkoja…

Saitko puhelun tuntemattomasta numerosta? Teinien kikka auttaa! Oululainen Minna, 16, kertoi taannoin Me Naisille kikasta, jolla tuntemattoman soittajan identiteetti selviää hetkellä.

– Kun joku on soittanut tuntemattomasta kännykkänumerosta, voi sen numeron tallentaa puhelimeen ja mennä sen jälkeen Whatsappiin katsomaan, kuka soittaja on. Silloin ei tarvitse maksaa kalliiden numeropalveluiden maksuja.

Lue kikasta enemmän tästä: 


5. …ja he lähtevät rohkeasti yrittämään.

Työelämä muuttuu jatkuvasti pirstaleisemmaksi, ja ennustusten mukaan tulevaisuudessa yhä useampi meistä tekee jotain muuta kuin tasaista palkkatyötä.

Siinä missä keski-ikäistä palkansaajaa tulevaisuudenkuva kauhistuttaa, nuoriso osaa suhtautua siihen rennosti. Onhan heitä peloteltu työelämän murroksesta jo lapsesta saakka.

Siinä missä keski-ikäistä palkansaajaa työelämän tulevaisuudenkuva kauhistuttaa, nuoriso osaa suhtautua siihen rennosti.

Moni nuori myös vaatii työnantajaltaan yhä enemmän. Yksi heistä on Netta Lehtonen, 27, jota haastattelimme viime vuonna.

– Olen kohdannut töissä tilanteita, joissa ideani eivät ole saaneet juuri ollenkaan palautetta tai kiitosta. Se tuntui todella turhauttavalta ja sai minut vaihtamaan työpaikkaa ja myöhemmin perustamaan oman yrityksen, hän totesi.

6. He välittävät tulevaisuudesta.

Luuletko, että nuorisolaiset törsäävät kaikki rahansa pelkkään materiaan, eivätkä pysty miettimään elämäänsä yhtä somevideota pidemmälle? Väärässä olet. Kansainvälisten tutkimusten ja kyselyiden mukaan Z-sukupolvi on edellistä sukupolvea kiinnostuneempi säästämään ja pitämään huolta ympäristöstä.

Tutkimusten mukaan nykynuorilla on myös aiempia sukupolvia paremmat yhteiskunnalliset tiedot ja taidot. Vaikka politiikka ei välttämättä erityisemmin kiinnostaisi, yhä useampi haluaa vaikuttaa ympäröivään maailmaan yksilötasolla esimerkiksi somessa.

7. He käyttävät kieltäkin kekseliäästi.

Viime vuosina on päivitelty runsaasti sitä, kuinka nuoret eivät osaa enää suomen kieltä. Todellisuudessa he osaavat ihan uudenlaista suomea, johon yhdistävät kansainvälistä termistöä perin luovastikin!

Tsekkaa tästä, kuinka hyvin tunnet nuorten ihan uudenlaisen sanaston:


8. He osaavat puolustaa itseään…

Aikuisväestön näkökulmasta nuorista on houkuttelevaa puhua omana, yhtenäisenä joukkona, jota yhdistää tietyt ongelmat ja piirteet. Todellisuudessa jokainen nuori on oma yksilönsä.

– Nuorista puhuminen yhtenäisenä joukkona on ihan yhtä hassua kuin aikuisista puhuminen yhtenä massana, sanoi tutkija Sami Myllyniemikin.

Vaikka vanhempien sukupolvien on välillä vaikea ymmärtää tätä, onneksi nuoret itse ymmärtävät – ja myös pitävät puoliaan.

Tämä on näkynyt esimerkiksi seksuaalista häirintää käsittelevässä #metoo-keskustelussa, jonka aikana moni vanhemman sukupolven edustaja on huomannut, että itselle vaikealta tuntuvat keskustelunaiheet ovat nuorille varsin arkipäiväisiä juttuja.

9. …ja luottavat omaan tyyliinsä.

Rehellinen palaute teini-ikäiseltä jokaiselle oman elämänsä Pirkko Arstilalle: ”Ihan sama, mitä mieltä olet minun pyllyverkkareistani. Jos näytän niissä omasta mielestäni hyvältä, totta hitossa käytän niitä.”