Ahkerakin samoilija törmää villieläimiin todella harvoin. Kuva: Shutterstock
Ahkerakin samoilija törmää villieläimiin todella harvoin. Kuva: Shutterstock

Mättäillä samoilu olisi tutkitusti terveellistä, mutta mitä tehdä, jos kärsii metsäpelosta?

Jossain rasahti oksa. Sydämeni alkaa jyskyttää tuhatta ja sataa. Kivet ja männyt vain vilisevät, kun juoksen pakoon karhuja ja hirviä. Tai ainakin kuvitteellisia sellaisia. Pidän luonnosta, mutta kammoan liikkua jylhässä metsässä. Siellä kulkeminen pelottaa enemmän kuin kaupungissa, mikä järjellä ajatellen tuntuu aivan typerältä.

Luontoliiton metsäryhmäläinen Tiina Jalkanen sen sijaan samoilee vapaa-ajallaan niin paljon kuin ehtii. Jo vuosien ajan hän on viettänyt kaikki kesänsä maastossa kulkien. Tiina ei koskaan pelkää metsässä, eikä­ hän tarvitse luonnossa liikkumiseen sen kummempaa syytä. Hänelle mättäillä tassuttelu tarkoittaa täydellistä rentoutumista. Miksi toisia sitten pelottaa?

– Kaupungissa oleminen saatetaan kokea turvallisemmaksi, koska metsä ei ole enää nykyään ihmisille niin luonteva ympäristö. Vieraus, jota ei voi hallita, voi laukaista pelon, Tiina sanoo.

Hän muistuttaa, ettei eläimiä kannata säikkyä, koska Suomen luonnossa niistä ei juuri ole vaaraa.

– Hirviä, peuroja, supikoiria ja sisiliskoja ei tarvitse pelätä, vaikka rasahdus­ niistäkin kuuluu. Punkki on eläimistä kaikkein vakavimmin otettava, mutta sen puremilta voi suojautua vaatteilla. Jos kävisi niin onnekkaasti,­ että sattuisit törmäämään upeaan metsäneläimeen, se todennäköisesti säikähtäisi sinua enemmän ja pakenisi. Itse olen nähnyt karhunjäljet vain kerran.

Miten metsässä olemisesta voisi oppia nauttimaan?

– Moni ajattelee, että metsäretkellä pitää olla jokin tarkoitus: marjastus, sienestys tai lenkkeily. Metsään voi kuitenkin mennä vain rentoutumaan pois arkielämän pauhusta. Mikäs­ sen parempaa kuin juoda kahvia kivennokassa kaverin kanssa? Tarvitset vain kumisaappaat, hyvät eväät ja riittävästi aikaa, Tiina sanoo.

Tiinan mukaan pienestä harhailemisesta ei ole haittaa.

– Suomen metsissä ei pääse eksymään, jos liikkuu kaupungin lähettyvillä. Toisaalta pelkokin on sallittua, eikä metsään tarvitse väenvängällä mennä. Myös kaupungissa voi viettää luonnonläheistä elämää ja hyödyntää pieniä keitaita. Lenkkipolut ja työmatkat voi valita niin, että kulkee luonnonreittien kautta.

Lue myös:

Tutkimus: Sitruuna auttaa nukkumaan pelot pois

Apua, kotiini murtaudutaan!

Näissä tyypeissä on rutosti asennetta ja voimaa. Kuka heistä muistuttaa eniten sinua?

Tämä testi on julkaistu Me Naisissa ensimmäisen kerran 2.12.2017. Suuren suosionsa vuoksi julkaisemme sen uudelleen Minna Canthin päivän kunniaksi.

Muun muassa Pihla Viitala, Jessica Grabowsky ja Pamela Tola kertovat Ylelle työskentelystä ohjaaja Aku Louhimiehen kanssa. Louhimies vastaa syytöksiin julkaisemassaan vastineessa.

Ylen mukaan useat näyttelijät syyttävät ohjaaja Aku Louhimiestä, 49, alistavista ohjaustavoista ja metodeista. Yle on haastatellut juttuunsa Pihla Viitalaa, Pamela Tolaa, Matleena Kuusniemeä ja Jessica Grabowskyä. Myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco ovat kertoneet Ylelle kokemuksistaan.

Pihla Viitala muistelee artikkelissa Käsky-elokuvan kuvauksia. Viitalan mukaan Louhimies laittoi hänen iholleen torakoita, kuiski korvaan, kuinka huono Viitala oli sekä pakotti hänet syömään ruokaa, johon oli oksennettu. Lisäksi Viitala kertoo Louhimiehen muun muassa sylkeneen hänen tukkaansa.

– Louhimies ei luota siihen, että kärsimystä näytellään. Hän haluaa, että ihmiset oikeasti kärsivät, Pihla Viitala kertoo Ylelle.

Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy
Pihla Viitala esitti punavankia vuoteen 1918 sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Kuvassa myös toinen pääosanäyttelijä Samuli Vauramo. Kuva: Helsinki Filmi Oy

Viitalan ikävin muisto elokuvan kuvauksista liittyy lapsinäyttelijään. Viitalan mukaan Louhimies kuiskasi lapsen korvaan, että tämän vanhempi oli juuri kuollut. Tarkoituksena oli saada lapsinäyttelijä itkemään. Kaksi muuta Käskyn työryhmän jäsentä vahvistaa, että Louhimies esitti vanhemman kuoleman totena.

Louhimies sanoo, ettei koskaan tekisi näin lapsinäyttelijälle.

– Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoo Ylelle.

Louhimies kiistää myös, että muut asiat olisivat tapahtuneet Viitalan kuvaamalla tavalla.

Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.
Jessica Grabowsky 8-pallo-elokuvassa.


Jessica Grabowsky kertoo Ylelle 8-pallo-elokuvan kuvauksista. Elokuvassa on kohtaus, jossa Eero Ahon roolihahmo kuristaa Graboswkyn roolihahmoa. Louhimies oli Grabowskyn mukaan raivonnut: ”Sä et kurista oikeasti, sormet ei mene ihoon, mä näen että te näyttelette!”

– Kun hakataan, niin hakataan, Grabowsky kuvaa Louhimiehen metodia.

Myös Kristo Salminen näytteli 8-pallossa. Hän vahvistaa Ylelle toisen tilanteen, jossa Louhimies oli halunnut Grabowskyn potkaisevan häntä oikeasti rintakehään.

Aku Louhimies vastaa Facebookissa julkaisemassaan vastineessa kollegoidensa syytöksiin.

”Toisen tunteita ja muistoja en voi enkä halua kiistää. Ylen jutussa haastateltujen kokemuksista ja niihin liittyvistä tilanteista tunnistan osan, osasta minulla on hyvin toisenlainen näkemys.”

Hän kirjoittaa olevansa pahoillaan.

”-- koen, että olen ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa ja tunnen surua siitä, että kunnioittamani ja työni kannalta ratkaisevan tärkeät näyttelijät ovat kokeneet yhteistyömme niin ahdistavana. Toivoisin, että he olisivat voineet puhua minulle aikaisemmin. Ja tietenkin toivon, että olisin nähnyt tarkemmin. Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut.”

Aku Louhimies on palkittu useilla Jussi- ja Venla-palkinoilla sekä elokuvataiteen valtionpalkinnolla. Vuonna 2017 presidentti myönsi hänelle Pro Finlandia -mitalin.

Ylen jutun voit lukea kokonaan täältä. Juttuun on kuultu näyttelijöiden lisäksi myös kuvausryhmien jäseniä. Aku Louhimiehen vastineen voi lukea kokonaisuudessaan hänen Facebook-sivuiltaan.