Ahkerakin samoilija törmää villieläimiin todella harvoin. Kuva: Shutterstock
Ahkerakin samoilija törmää villieläimiin todella harvoin. Kuva: Shutterstock

Mättäillä samoilu olisi tutkitusti terveellistä, mutta mitä tehdä, jos kärsii metsäpelosta?

Jossain rasahti oksa. Sydämeni alkaa jyskyttää tuhatta ja sataa. Kivet ja männyt vain vilisevät, kun juoksen pakoon karhuja ja hirviä. Tai ainakin kuvitteellisia sellaisia. Pidän luonnosta, mutta kammoan liikkua jylhässä metsässä. Siellä kulkeminen pelottaa enemmän kuin kaupungissa, mikä järjellä ajatellen tuntuu aivan typerältä.

Luontoliiton metsäryhmäläinen Tiina Jalkanen sen sijaan samoilee vapaa-ajallaan niin paljon kuin ehtii. Jo vuosien ajan hän on viettänyt kaikki kesänsä maastossa kulkien. Tiina ei koskaan pelkää metsässä, eikä­ hän tarvitse luonnossa liikkumiseen sen kummempaa syytä. Hänelle mättäillä tassuttelu tarkoittaa täydellistä rentoutumista. Miksi toisia sitten pelottaa?

– Kaupungissa oleminen saatetaan kokea turvallisemmaksi, koska metsä ei ole enää nykyään ihmisille niin luonteva ympäristö. Vieraus, jota ei voi hallita, voi laukaista pelon, Tiina sanoo.

Hän muistuttaa, ettei eläimiä kannata säikkyä, koska Suomen luonnossa niistä ei juuri ole vaaraa.

– Hirviä, peuroja, supikoiria ja sisiliskoja ei tarvitse pelätä, vaikka rasahdus­ niistäkin kuuluu. Punkki on eläimistä kaikkein vakavimmin otettava, mutta sen puremilta voi suojautua vaatteilla. Jos kävisi niin onnekkaasti,­ että sattuisit törmäämään upeaan metsäneläimeen, se todennäköisesti säikähtäisi sinua enemmän ja pakenisi. Itse olen nähnyt karhunjäljet vain kerran.

Miten metsässä olemisesta voisi oppia nauttimaan?

– Moni ajattelee, että metsäretkellä pitää olla jokin tarkoitus: marjastus, sienestys tai lenkkeily. Metsään voi kuitenkin mennä vain rentoutumaan pois arkielämän pauhusta. Mikäs­ sen parempaa kuin juoda kahvia kivennokassa kaverin kanssa? Tarvitset vain kumisaappaat, hyvät eväät ja riittävästi aikaa, Tiina sanoo.

Tiinan mukaan pienestä harhailemisesta ei ole haittaa.

– Suomen metsissä ei pääse eksymään, jos liikkuu kaupungin lähettyvillä. Toisaalta pelkokin on sallittua, eikä metsään tarvitse väenvängällä mennä. Myös kaupungissa voi viettää luonnonläheistä elämää ja hyödyntää pieniä keitaita. Lenkkipolut ja työmatkat voi valita niin, että kulkee luonnonreittien kautta.

Lue myös:

Tutkimus: Sitruuna auttaa nukkumaan pelot pois

Apua, kotiini murtaudutaan!

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!