Me Naiset
|
Linnea Lassila
Ahkerakin samoilija törmää villieläimiin todella harvoin. Kuva: Shutterstock
Ahkerakin samoilija törmää villieläimiin todella harvoin. Kuva: Shutterstock

Mättäillä samoilu olisi tutkitusti terveellistä, mutta mitä tehdä, jos kärsii metsäpelosta?

Jossain rasahti oksa. Sydämeni alkaa jyskyttää tuhatta ja sataa. Kivet ja männyt vain vilisevät, kun juoksen pakoon karhuja ja hirviä. Tai ainakin kuvitteellisia sellaisia. Pidän luonnosta, mutta kammoan liikkua jylhässä metsässä. Siellä kulkeminen pelottaa enemmän kuin kaupungissa, mikä järjellä ajatellen tuntuu aivan typerältä.

Luontoliiton metsäryhmäläinen Tiina Jalkanen sen sijaan samoilee vapaa-ajallaan niin paljon kuin ehtii. Jo vuosien ajan hän on viettänyt kaikki kesänsä maastossa kulkien. Tiina ei koskaan pelkää metsässä, eikä­ hän tarvitse luonnossa liikkumiseen sen kummempaa syytä. Hänelle mättäillä tassuttelu tarkoittaa täydellistä rentoutumista. Miksi toisia sitten pelottaa?

– Kaupungissa oleminen saatetaan kokea turvallisemmaksi, koska metsä ei ole enää nykyään ihmisille niin luonteva ympäristö. Vieraus, jota ei voi hallita, voi laukaista pelon, Tiina sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän muistuttaa, ettei eläimiä kannata säikkyä, koska Suomen luonnossa niistä ei juuri ole vaaraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hirviä, peuroja, supikoiria ja sisiliskoja ei tarvitse pelätä, vaikka rasahdus­ niistäkin kuuluu. Punkki on eläimistä kaikkein vakavimmin otettava, mutta sen puremilta voi suojautua vaatteilla. Jos kävisi niin onnekkaasti,­ että sattuisit törmäämään upeaan metsäneläimeen, se todennäköisesti säikähtäisi sinua enemmän ja pakenisi. Itse olen nähnyt karhunjäljet vain kerran.

Miten metsässä olemisesta voisi oppia nauttimaan?

– Moni ajattelee, että metsäretkellä pitää olla jokin tarkoitus: marjastus, sienestys tai lenkkeily. Metsään voi kuitenkin mennä vain rentoutumaan pois arkielämän pauhusta. Mikäs­ sen parempaa kuin juoda kahvia kivennokassa kaverin kanssa? Tarvitset vain kumisaappaat, hyvät eväät ja riittävästi aikaa, Tiina sanoo.

Tiinan mukaan pienestä harhailemisesta ei ole haittaa.

– Suomen metsissä ei pääse eksymään, jos liikkuu kaupungin lähettyvillä. Toisaalta pelkokin on sallittua, eikä metsään tarvitse väenvängällä mennä. Myös kaupungissa voi viettää luonnonläheistä elämää ja hyödyntää pieniä keitaita. Lenkkipolut ja työmatkat voi valita niin, että kulkee luonnonreittien kautta.

Lue myös:

Tutkimus: Sitruuna auttaa nukkumaan pelot pois

Apua, kotiini murtaudutaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla