Me Naiset kertoo vastauksen ikuisuuskysymykseen "miten tehdään kärrynpyörä". Kuva: Shutterstock
Me Naiset kertoo vastauksen ikuisuuskysymykseen "miten tehdään kärrynpyörä". Kuva: Shutterstock

Pinkka ja letityskin kiinnostivat viime vuonna.

Miten tehdään -haut ovat kasvaneet vuodessa kolmanneksen, kertoo Suomen Google. Useimmiten taustalla on nopean vastauksen tarve: yli puolet näistä hauista tehdään jo älypuhelimella.

Eniten suosiotaan kasvattaneissa ”miten tehdään” -hauissa näkyvät ajankohtaiset ilmiöt, muun muassa hittimetodi Konmarin suosio: vuoden haetuin lause on ”miten tehdään pinkka”.

Joukossa on myös paljon vuodesta toiseen toistuvia kysymyksiä: Miten tehdään ranskanletti? Miten tehdään lähtöselvitys netissä?

Kokosimme eniten suosiotaan kasvattaneiden kuinka- ja miten tehdään -kysymysten joukosta mielenkiintoisimmat sekä etsimme vastaukset niille.

Miten parantaa itsetuntoa?

Hyvä itsetunto, sellaisenhan kaikki varmasti haluavat. Onneksi siihen voi saada vahvistusta nopeastikin. Uudessa Me Naisten jutussa mentaalivalmentaja Minna Marsh kertoo vinkkinsä, miten itsetuntoa voi parantaa nopeastikin – jopa kymmenessä minuutissa.  Yksi helpoimmista tavoista on 10–20 vahvuuden lista. Lue lisää jutustamme Opettele rakastelemaan itsesi kanssa” – mentaalivalmentajan vinkit, joilla parannat itsetuntoasi helposti.

Miten tehdään kärrynpyörä?

Koulujen liikuntatunneilta tuttu temppu kutkuttaa myös aikuisia. Sirkuskouluopettaja Susanna Aho antoi vinkkinsä aikuiskärrynpyörään Me Naisten haastattelussa. Samassa jutussa myös kirjailija Rosa Meriläinen kertoi havaintonsa kärrynpyörien tekemisestä:

– Lapselleni opetan, että kannattaa ottaa kunnon vauhti, sillä se korjaa virheet.

Lue lisää! Sinäkin voit oppia kärrynpyörän – tässä ohjeet

Kuinka aloittaa suhde?

Uusi parisuhde jännittää aina paljon, vaikka se myös tuo ihanuutta elämään. Totuus on kuitenkin se, että ennen suhteeseen hyppäämistä jokaisen täytyy myös tuntea itsensä ja tietää, mitä haluaa. Aina se ei ole helppoa.

Katso tästä viisi kysymystä, jotka sinun kannattaa kysyä itseltäsi ennen uutta suhdetta.

Lue myös rakkaustohtori Jason Lepojärven vinkit kumppanin etsintään ja parisuhteen muodostamiseen.

Kuinka päästä eroon finneistä?

Finnit pois – mutta miten? Tämä on ikuisuuskysymys, jota etsitään vuodesta toiseen netistä. Ennen internet-aikaa siitä kohistiin lehtien lääkäripalstoilla ja jumppatuntien jälkeen pukuhuoneissa.

Moni tyytyy hoitamaan syntyneitä finnejä, vaikka ennaltaehkäiseminenkin on mahdollista. Vastauksen sekä ennakointiin että hoitoon löydät jutustamme ”Tuliko näppy otsaan vai leukaan? Tämän finnien sijainti kertoo elimistön epätasapainosta”.

Eri puolille kasvoja ilmestyy finnejä eri syistä. Kuva: Shutterstock
Eri puolille kasvoja ilmestyy finnejä eri syistä. Kuva: Shutterstock

Mitä sinä haluaisit kysyä?

Onko mielessäsi kysymys, johon et ole saanut vielä vastausta?

Kerro se alla olevassa kommentointikentässä, ja Me Naisten toimitus pyrkii etsimään siihen vastauksen.

Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Hanna Kinnunen

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.