Haaveiletko sinäkin paremmasta palkasta? Kuva: Colourbox
Haaveiletko sinäkin paremmasta palkasta? Kuva: Colourbox

Avoimuus on yksi keino. Olisitko sinä valmis kertomaan oman palkkasi julkisesti?

Tiedätkö, paljonko kollegasi saa palkkaa? Tai tiedätkö edes parhaan ystäväsi palkan?

Ei ole ihme, jos vastasit ei. Suurempi yllätys on se, kun joku vastaa näihin palkkakysymyksiin ”kyllä”.

Suomalaiset eivät palkoistaan paljon keskustele. Palkkakeskustelu nousee vahvasti esiin muutamina päivinä, kuten tänään, joka on nimetty Naisten palkkapäiväksi. Palkansaajakeskusjärjestön STTK:n mukaan naisen euro on nyt 83,3 senttiä, ja tästä eteenpäin naiset eivät kuvaannollisesti saa enää palkkaa tältä vuodelta.

Myös marraskuun alun suuri veropäivä paljastaa rikkaimpien ja kuuluisimpien suomalaisten tienestejä, mutta muiden ansiot eivät ole yleensä tiedossa – vaikka syytä olisi selvittää niitä, vieläpä varhaisessa vaiheessa.

STTK:n tasa-arvoasioista vastaavan lakimiehen Anja Lahermaan mukaan jokaisen pitäisi varmistaa jo työhaastatteluun mennessään, että lähtöpalkka asettuu oikealle tasolle.

– Ammattiliitoista voi olla paljonkin apua, jos työntekijä haluaa selvittää, mitä alkupalkaksi kannattaisi pyytää. Lisäksi työpaikalla luottamusmies voi kertoa käytössä olevista palkkausjärjestelmistä ja palkitsemisesta, Lahermaa sanoo.

– Esimiehen ja alaisen välisissä kehitys-, tulos- ja muissa keskusteluissa tulisi myös säännöllisesti käydä läpi, onko palkka oikealla tasolla.

”Ongelman ratkaisemista ei saa sysätä vain naisille itselleen, vaan rakenteiden tulee olla kunnossa.”

Mutta näilläkään toimilla ei korjata palkkavinoutumaa, Lahermaa painottaa.

– Usein vedotaan siihen, että naisten pitäisi rohkeammin pyytää parempaa alkupalkkaa ja palkankorotusta – ja toki kannustankin naisia siihen, etteivät he ole liian vaatimattomia. Mutta ongelman ratkaisemista ei saa sysätä vain naisille itselleen, vaan rakenteiden tulee olla kunnossa, Lahermaa kertoo.

Varmimmat keinot saada parempaa palkkaa

1. Etsi työpaikka, joka noudattaa lakeja

”Työnantajan ja esimiehen tulisi aina toimia lain mukaisesti. Muun muassa työsopimuslaki, tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki sisältävät työnantajaa velvoittavia säännöksiä tasapuolisesta kohtelusta, tasa-arvon edistämisestä ja syrjinnän kiellosta.
Miesvaltaisilla aloilla maksetaan keskimäärin parempaa palkkaa kuin naisvaltaisilla aloilla. Samasta ja samanarvoisesta työstä on maksettava sama palkka!

Ei pitäisi olla niin, että joutuu valitsemaan alansa vain sillä perusteella, mitä siellä maksetaan palkkaa. Jokaisen pitäisi voida hakeutua alalle, josta on oikeasti kiinnostunut ja johon on valmiuksia.”

”Jokaisen pitäisi voida hakeutua alalle, josta on oikeasti kiinnostunut ja johon on valmiuksia.”

2. Puhu palkasta esimiehellesi

”Jos asioita ei oteta esille, ei niitä voida parantaa. Silloin ainakin kannattaa aina puhua palkoista esimiehen kanssa, kun työtehtävä on muuttunut vaativammaksi – myös silloin kun oma pätevyys tai osaaminen on parantunut. Jos esimies ei tätä huomaa, olisi työntekijän hyvä ottaa asia puheeksi esimiehen kanssa. Jos itsellä herää epäilys, että on tullut syrjityksi, niin luottamusmies voi lähteä selvittämään asiaa.”

3. Tiedä, miten palkkasi muodostuu

”Tällä hetkellä luottamusmiehillä ei ole käytössään riittävän yksityiskohtaisia tietoja palkkauksesta ja palkitsemisesta, jotta he voisivat verrata palkkoja keskenään ja löytää perusteettomia palkkaeroja.

Jotta epäkohtiin voidaan puuttua, täytyy niistä ensin olla tietoa ja faktaa. Palkkasalaisuuden purkamisen ohella täytyisi lisätä kaikkien työntekijöiden palkkatietämystä eli tietoa siitä, miten omakin palkka määräytyy ja mitkä ovat sen perusteet.”

Lähde: Anja Lahermaa, STTK

Vinkki!

Jos oma työpaikka tai ammattiliitto ei tarjoa tarpeeksi palkkatietämystä, myös verotoimistoista saa apua. Vuoden 2015 verotustiedot tulevat julkisiksi 1. marraskuuta 2016.

Verohallinnon palvelunumerosta 020 697 002 tai toimipisteiden asiakaspäätteiltä voi myös kysellä yksityishenkilön julkisia verotietoja. Ne antavat vähän tietoa palkkatasosta – mutta eivät täydellistä määritelmää maksetuista palkoista. Palvelunumerosta annetaan kerralla muutamien henkilöiden verotiedot, jos kysyjä tietää verotettavan syntymäajan ja kotipaikkakunnan.

Kysely

Olisitko sinä valmis kertomaan oman palkkasi julkisesti?

Kyllä
Kyllä
88.8%
En
En
11.1%
Ääniä yhteensä: 63

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Mielenosoituksissa Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa otettiin kantaa kylteillä.

Vuosi sitten Donald Trump aloitti Yhdysvaltain presidentin virassa. Trumpin virkaanastumista seuraavana päivänä 30 maassa järjestettiin Naisten marssiWomen's March, jolla osoitettiin mieltä Trumpin politiikkaa vastaan ja naisten oikeuksien sekä ylipäätään ihmisoikeuksien puolesta. 

Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä ei ole ollut naisten eikä monen muunkaan ihmisryhmän kannalta mikään lottovoitto, päinvastoin. Niinpä eilen lauantaina marssittiin taas. 

Katso kuvat Naisten marsseilta eri puolilta Yhdysvaltoja ja maailmaa:

Donald Trump nimitti hiljattain joitakin Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten lähtömaita persläpimaiksi. Kaliforniassa marssinut nainen vastasi kyltillä, jossa kertoi olevansa persläpimaiden ruokkimiseen osallistuva kasvitutkija. 

Performanssiryhmä oli pukeutunut muuriksi.

”Kaikkein vaikutusvaltaisimmat ihmiset elämässäni ovat aina olleet naisia”, laulaja Adele kertoo Instagramissa.

 

Best Sign 2018 @womensmarch #womensmarch #nohate #nazi #notwelcome

Henkilön Angela (@angela_marshall_831) jakama julkaisu

”Huomaattehan, miten vähän natseja marsseillamme on”, Denverissä nähty kyltti huomautti. 

Oprah Winfreyn Golden Globe -gaalassa pitämä puhe oli tehnyt vaikutuksen marssijoihin.

Norjalainen Kvinnefronten-feministijärjestö jakoi tämän kuvan Instagramissaan. Myös Norjassa marssittiin.

Tulevaisuus on kuulemma naisten. 

Wonder Woman oli suosittu hahmo marssilla.

 

mother earth 💚 . . . #womensmarch #wome

nsmarch2018 #womensmarchsj #womensmarchsanjose

Henkilön Maria Deloso (@mariaofthebear) jakama julkaisu

Ympäristönsuojelu oli yksi marssin teemoista. 

 

#womensmarch @badgalriri

Henkilön rihanna fenty (@beautyrobz) jakama julkaisu

Rihannan hittibiisi sai kyltissä uudet sanat.

Viime vuoden marssilta tutut vaaleanpunaiset hatut olivat suosittu asuste tänäkin vuonna.

”Aseilla on enemmän oikeuksia kuin vaginallani.”