Kesä ja fillari ne yhteen soppii. Ja jos niin haluat, niin talvi ja fillarikin! Kuva: Shutterstock
Kesä ja fillari ne yhteen soppii. Ja jos niin haluat, niin talvi ja fillarikin! Kuva: Shutterstock

Pyöräily on trendikästä, terveellistä ja ympäristöystävällistä. Ja hauskaa, kunhan valitset itsellesi oikeanlaisen menopelin.

Olisihan se hyvä pyöräillä arkisia matkoja, mutta... Jos viimeiset muistikuvasi pyöräilystä ovat työlästä raastamista munamankelilla ylämäkeen, olet ajanut vääränlaisella pyörällä. Fillareita on nykyään ihan joka lähtöön – enää pitäisi osata valita se, joka sopii parhaiten omaan käyttöön. Kysyimme vinkkejä sopivan pyörän valintaan ammattilaisilta.

Missä aiot pyöräillä?

– Ihan ensimmäisenä kannattaa miettiä, missä pyöräilee, sanoo Pyöräliiton projektipäällikkö Mira Kokko.

– Pyöräiletkö maastossa, maantiellä vai kaupungissa, ja ovatko pyöräilymatkat pitkiä vai lyhyitä. Aiotko ajaa myös talvella?

Jos ajelee kaupungissa melko tasaisella alle kymmenen kilometrin matkoja, joilla tulee useita pysähdyksiä esimerkiksi liikennevalojen takia, voi hyvin hankkia ”hauskan pyörän”, kuten yksivaihteisen Jopon tai vastaavan.

Kaikkein yleisin pyörämalli on citypyörä, joka on kaupunki- tai taajama-ajoon tarkoitettu yksi-, kolme- tai seitsemänvaihteinen peruspyörä. Sillä kulkee lyhyehkön matkan töihin ja terassille, mutta pitkillä ja mäkisillä reissuilla meno voi käydä turhan raskaaksi.

Pyöräiletkö pitkälle?

Jos aikoo sutkia fillarilla vähän pidemmälle, tarvitsee sujuvampikulkuisen pelin.

– Esimerkiksi hybridipyörät ovat nykyään tosi suosittuja, Mira Kokko kertoo.

Hybridipyörä on siis maantie- ja maastopyörän yhdistelmä. Siinä on pystympi ajoasento kuin maantiepyörässä, mutta sillä pääsee jouhevasti eteenpäin niin tiellä kuin poluillakin. Hybridipyörä on aktiiviselle pyöräilijälle kelpo valinta, sillä se käy myös retkeilyyn.

Toinen kovassa nosteessa oleva pidempien matkojen pyörämalli on sähköpyörä. Ketjujohtaja Marita Leminen Baiksista kertoo, että sähköpyörän myynti kaksinkertaistuu tänä vuonna. Osa Helkaman Hangossa valmistetuista sähköpyörämalleista on jo myyty tältä keväältä loppuun, ja lisää valmistuu elokuussa.

– Sähköpyörä on tosi hyvä vaihtoehto silloin, kun haluaa pyöräillä töihin eikä töissä pääse tai ehdi suihkuun. Sähkö avustaa pyöräillessä, jolloin ei tule niin kova hiki, Mira Kokko sanoo.

Sähköpyörissä avustuksen määrää voi säätää ja mennä kevyemmällä poljennalla töihin ja ottaa enemmän urheilun kannalta paluumatkalla.

Sähköavusteisia pyöriä on useita eri malleja.

Minkä kokoinen pyörä?

Kun on päässyt pyöräkauppaan, rungon koko on tärkein pyörän valintakriteeri. Ihmisten ja pyörien mittasuhteet vaihtelevat, joten pelkkään kokonumeroon ei kannata tuijottaa.

– Mikäli mahdollista, kannattaa aina mennä kauppaan testaamaan ja koeajamaan pyörä, Marita Leminen neuvoo.

Myös Mira Kokko Pyöräliitosta kehottaa aina ostamaan pyörän niin, että ammattilainen auttaa pyöräkaupassa.

”Mittaamalla saadaan jokaisen takapuolelle oikeankokoinen satula.”

Kaupassa kannattaa myös miettiä, millaisia varusteita pyöräänsä tarvitsee. Esimerkiksi pitkiin harrastuslenkkeihin tarkoitetuissa maantiepyörissä ei ole lokasuojia eikä tarakkaa ilmanvastuksen ja painon vähentämiseksi.

– Turvavarusteet ovat ne tärkeimmät eli kypärä, heijastimet ja valot, Leminen sanoo.

– Ja jos satula ei tunnu hyvältä, mittaamalla saadaan jokaisen takapuolelle oikeankokoinen satula.

Mira Kokko kehottaa miettimään myös, millaisilla teillä ajelee. Se saattaa vaikuttaa renkaiden valintaan. Mitä kapeampi ja nopeampi rengas, sitä helpommin se puhkeaa.

– Suomessa on pääsääntöisesti aika huonot pyörätiet, valitettavasti. Mutta mitä enemmän tulee pyöräilijöitä, sitä enemmän niihin aletaan kiinnittää huomiota.

Jatkuvalta renkaidenpaikkausrumbalta välttyy, kun hankkii pyöräänsä pistosuojatut renkaat.

Sitten tien päälle!

Kun pyörä on hankittu, sitä pitää huoltaa niin kuin autoa. Huolto pidentää pyörän käyttöikää huomattavasti ja on turvallisuudenkin takia tärkeää.

– Ennen ensimmäistä ajoa ja joka kevät pyörälle tehdään perushuolto. Siinä puhdistetaan ja voidellaan pyörä ja tarkistetaan, että kaikki pinnat, ruuvit ja mutterit ovat kiinni ja jarrut ja vaihteet on säädetty oikein ja ne toimivat, Leminen sanoo.

Hän korostaa myös, että pyörä kannattaa pitää puhtaana, ettei laakereihin ja muihin tärkeisiin ja kuluviin osiin ala kertyä likaa.

Pyöräliiton Mira Kokko kehottaa viemään pyörän huoltoon ammattilaiselle.

– Jos ei ole ihan varma, mitä tekee, pyörää ei kannata lähteä purkamaan itse. Pyörähuollot ovat halventuneet viime vuosina, ja ammattilaiset tekevät huollon nopeasti.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.