Mites, onko juhlaliputus ja muu juhlavuosiohjelma hoidossa? Kuva: Suomi100/Leena Koskela
Mites, onko juhlaliputus ja muu juhlavuosiohjelma hoidossa? Kuva: Suomi100/Leena Koskela

Suomi100-teemalla on tarjolla vaikka mitä ihanaa.

Isänmaallista päivää!

Miten on Suomi100-panoksesi laita? Olet äänestänyt jo kansallisperhosta? Aiot mennä katsomaan Sata sientä -näyttelyn Kuopioon?

Juhlavuosi on kohta puolivälissä, ja ihme on, jos olet välttynyt siltä. Instagramin PaskatSuomi100-tuotteet -ryhmässä on mainioita esimerkkejä siitä, miten oikeastaan ei ole asiaa, jota ei kannattaisi brändätä Suomi100-sisällöksi.

Esimerkiksi tämä toukokuinen kyltti Helsingissä, miksipä sen ylälaidassa ei olisi Suomi Finland 100 -merkkiä?

 

Tai miksei juhlavuoden kunniaksi kysymykseen tulisi tavallista isänmaallisempi vessan siivous?

Ja jos joku etsii juhlavuoden henkeen sopivaa syömistä, sitä löytyy ruokakaupan ”keltaiset rasvat” -osastolta:

Mutta oletko huomannut, että tarjolla on myös väkevää oppimissisältöä Suomi100-hengessä? Nuku rauhassa -nimisellä kokonaisturvallisuuden juhlahankkeella on tarjolla erityisesti naisille suunnattuja kursseja kuten Perille ilman navigaattoria ja Sähköttä kaupungissa. Herää kysymyksiä: hypätäänkö nyt suoraan syvään päähän, liian vaikeisiin sisältöihin? Olisiko naisille suunnattu autoilukurssi kannattanut rakentaa vaikka teemalle Henkilöauton mekaniikka tutuksi – muistisäännöt kytkimen, jarrun ja kaasun järjestykseen? Tai se sähkökatkokurssi, voisiko se olla reilusti että Näin sytytät tulitikun ilman miehen apua?

No höpsis. ”Perille ilman navigaattoria” ei onneksi ole Autoliiton suunnittelema naisautoilijain kurssi, vaan asialla ovat naisten maanpuolustusjärjestöt Sotilaskotiliitto ja Maanpuolustusnaiset. Valmiuskurssit kuuluvat elokuiseen SoMa-harjoitukseen: navigaattorittoman kurssin tarkoituksena on hallita poikkeustilanteita varten karttamerkit ja koordinaatit, ja sähkökatkokurssissakaan ei opetella keittämään miehelle hyviä nokipannukahveja vaan ymmärtämään paremmin sähköriippuvuutta. Tarjolla olisi sitä paitsi ollut myös rynnäkkökiväärin käsittelykurssi naisille, mutta se on jo täynnä!

Jos et ole käynyt armeijaa etkä mahdu mukaan naisten varautumiskursseille, lohduttaudu sillä, että isänmaallisuus on myös arkisia tekoja. Esimerkiksi muovikassin ostamista:

 

 

 

 

 

 

 

Ei omena kauas puusta putoa – vai miten se nyt meni?

Monilla Putous-näyttelijöillä on kuuluisat vanhemmat. Ja on useilla entisillä Putous-näyttelijöillä myös taiteilijapuoliso.

Pihla Penttinen – isä Pertti Sveholm

Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula
Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula

Pihla Penttinen, 39, on kokenut näyttelijä, mutta Putouksesta hänet nähdään tällä kaudella ensimmäistä kertaa. Pihlan isä on näyttelijä Pertti Sveholm. Pertti on ollut mukana yli sadassa televisiosarjassa ja elokuvassa, ja hänet on palkittu Jussi-patsaalla kahdesti.


 

Kiti Kokkonen – isä Ere Kokkonen ja äiti Titta Jokinen

Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen
Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen

Myös Kiti Kokkonen, 43, on mukana Putouksessa ensimmäistä kertaa. Hänen isänsä on vuonna 2008 kuollut ohjaaja Ere Kokkonen, jonka luona Kiti myös vietti lapsuutensa. Kitin äiti on näyttelijä Titta Jokinen.

 

Roope Salminen – isä Eppu Salminen, äidit Minna Turunen, Riitta Havukainen

Roope Salmisen, 28, isä on näyttelijä Eppu Salminen ja biologinen äiti näyttelijä Minna Turunen. Roope vietti lapsuutensa isänsä Eppu Salmisen ja tämän silloisen puolison, näyttelijä Riitta Havukaisen kanssa. Uusperheeseen kuuluivat Riitan aiemmassa suhteessa syntynyt tytär Katariina Havukainen sekä Epun ja Riitan yhteinen lapsi, Santtu.

 

Myös joidenkin vanhojen Putous-näyttelijöiden isä tai äiti on taiteilija. Lisäksi monella ohjelmassa nähdyllä näyttelijällä on taiteilijapuoliso.

Iina ja Minka Kuustonen – isä Mikko Kuustonen

Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto
Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto

Sekä Iina että Minka Kuustonen ovat molemmat vanhoja Putous-näyttelijöitä. Heidän isänsä on muusikko, tv-kasvo Mikko Kuustonen. Iinan ja Minkan serkku on stand up -koomikko Sami Hedberg.

 

Näillä vanhoilla Putous-näyttelijöillä on näyttelijä- tai ohjaajapuolisot:

Pirjo Lonka (1. kausi) on naimisissa näyttelijä-ohjaaja Jani Volasen kanssa. Jani on Putouksen entinen pääkäsikirjoittaja ja ohjaaja. Jani on ollut naimisissa myös Mari Perankosken kanssa. Mari oli mukana Putouksessa 

Elina Knihtilä (1. kausi) on naimisissa näyttelijä Tommi Korpelan kanssa.

Krista Kososen (1., 2., 3. ja 4. kausi) avopuoliso on ohjaaja Antti Jokinen.

Joanna Haartti (2. kausi) seurustelee näyttelijä Minna Haapkylän kanssa.

Ville Tiihosen kumppani on näyttelijä Kreeta Salminen. Kreetan isä on puolestaan Esko Salminen.

Kaisa Hela (o.s. Mattila) (8. kausi) aviopuoliso on muusikko-näyttelijä Heikki Hela.

Minka Kuustosen (8. kausi) avopuoliso on näyttelijä Aku Sipola.

Essi Hellén (6. kausi) aviopuoliso on näyttelijä Mikko Virtanen.

 

 

Ewan McGregorin huhutaan jättäneen vaimonsa kanssanäyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin vuoksi. 

Skottinäyttelijä Ewan McGregor on yhysvaltalaisen viihdesivusto TMZ:n mukaan jättänyt avioerohakemuksen. McGregor on ollut vaimonsa Eve Mavrakisin kanssa naimisissa vuodesta 1996.

Avioerohakemus ei ole suoranainen yllätys, sillä McGregor ja Mavrakis ilmoittivat jo viime vuoden lokakuussa eronneensa. Avioerohakemuksessa on TMZ:n mukaan vielä sitäkin aikaisempi eropäivämäärä, 28.5.2017. 

Lokakuun 2017 eroilmoituksen aikoihin McGregorin ja näyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin nähtiin suutelevan toisiaan lontoolaisessa kahvilassa ja poistuvan sen jälkeen McGregorin moottoripyörällä. Winstead, 33, ja McGregor, 46, näyttelevät yhdessä Fargo-sarjassa.

Winstead on eronnut entisestä aviomiehestään toukokuussa 2017, siis samaan aikaan kuin Ewan McGregor ja Eve Mavrakis, 51, ovat avioerohakemuksen mukaan tehneet eropäätöksen.

Rikosdraama Fargon näyttelijät Carrie Coon, Olivia Sandoval, Ewan McGregor ja Mary Elizabeth Winstead poseeraavat viime toukokuussa otetussa kuvassa yhdessä. 

Vaikuttaa siltä, että McGregorin ja Winsteadin suhde ei jäänyt vain lokakuiseen suuteloon Lontoossa. People-lehden mukaan pariskunta nähtiin kävelemässä käsi kädessä Los Angelesissa marraskuussa. 

Golden Globe -gaalan palkintopuheessaan McGregor kiitti sekä vaimoaan että Winsteadia – tosin hän jakoi kiitosta myös muille kanssanäyttelijöilleen. 

Ewan McGregorilla ja Eve Mavrakisilla on neljä yhteistä lasta, joista yksi on jo aikuinen. TMZ:n mukaan McGregor on hakenut yhteishuoltajuutta, ja Mavrakis puolestaan toivoo saavansa lapset itselleen niin, että McGregorilla säilyisi tapaamisoikeus.