"Coco on symppis tyyppi, ja sillä on rauhoittava vaikutus", laiskiaisen käteensä tatuoinut eläintarhan työntekijä kertoo. Kuva: Satu Kemppainen
"Coco on symppis tyyppi, ja sillä on rauhoittava vaikutus", laiskiaisen käteensä tatuoinut eläintarhan työntekijä kertoo. Kuva: Satu Kemppainen

Korkeasaaren julkkikseksi on noussut eläintarhan nestori: 41-vuotias Coco-­laiskiainen. Yksikin eläintarhan työntekijä on jopa tatuoinut Cocon käsivarteensa.

"Tutustuin Coco-sierainlaiskiaiseen 2011, kun opiskelin eläintenhoitajaksi ja ­tulin harjoitteluun Korkeasaaren Amazonia-taloon. Cocon varsinaisten hoitajien ­luvalla olen päässyt ruokkimaan sitä.

Coco on symppis tyyppi, ja sillä on rauhoittava vaikutus. Laiskiainen ruokitaan kädestä, sillä ­samassa paikassa asuvat tukaanit popsivat mielellään myös sille tarkoitetut ruuat. Ruokailu­hetkeen saattaa kulua 20 minuuttia. Sen aikana voi rauhoittua ja vain nauttia Cocon läsnäolosta ja sen lempeästä katseesta. Jos ­jokin asia on aamulla häirinnyt mieltä, se väistyy edes siksi hetkeksi.

Coco tekee olosta spesiaalin – ruokahetki on sille tietysti tärkeä, joten ruokkija saa erityishuomiota. Muutoinhan Coco pääasiassa lepäilee. Aloin ottaa tatuointeja hoitamistani eläinlajeista viime keväänä. Lähetin tatuoijalleni Tuppu Ritolalle Cocosta videon ja ­kuvia. Tatuointi merkitsee ­minulle rauhoittumista, ­positiivisuutta ja onnellisuuden löytämistä pienistä hetkistä.

Viime syksynä eräs ystäväni­ menehtyi yllättäen. Kun Amazoniassa työskentelevät ihmiset kuulivat tapahtuneesta, he kehottivat­ minua ruokkimaan Cocon ja olemaan sen luona kaikessa rauhassa. Itkin Cocoa ruokkiessani ja keräsin voimia työpäivään.

Coco, kuten muutkin eläimet, elävät hetkessä. Yritän itsekin oppia olemaan miettimättä menneitä ja pohtimatta tulevia.”

Tässä asennossa on laiskiaisen hyvä olla. Kuva: Korkeasaaren eläintarha/Maarit Hohteri

Hurahditko laiskiaisiin?

Et ole yksin. Esimerkiksi Veronica Mars -tv-sarjasta tuttu näyttelijä Kristen Bell on hullaantunut laiskiaisiin täysin. Poika­ystävä järjestikin Kristenille syntymäpäiväyllätykseksi kohtaamisen lais­kiaisen kanssa.
Laiskiaiskuumeeseen saa apua netissä. Katso esimerkiksi Discovery-kanavan live-kuvaa meettheslothstv.com-sivustolla tai tutustu Cocon ruokailuhetkeen Korkeasaaren Youtube-kanavalla.

Mitä voimme oppia Cocolta?

1. Rauhoita ruokailuhetki. Pureskele rauhassa ja ole läsnä hetkessä.
2. Ota päivätorkut aina, kun voit.
3. Kiinnitä huomiosi niihin ihmisiin, joiden seurassa olet.
4. Surun hoitamiseen ­riittää läsnäolo.

Videon Cocosta näet Nyt.fi:n sivuilta.

Tiistain Ensitreffit alttarilla jaksossa riidellään – taas. Siitä huolimatta yhden parin tulevaisuudessa pilkahtaa myös valoa. Varo juonipaljastuksia!

Kirjoitimme aikaisemmin, että Ensitreffit alttarilla -ohjelman Johannan ja Markuksen suhteesta ei oikein ota selvää.

Aikaisemmissa jaksoissa heillä on vaikuttanut menevän ihan mukavasti, ja kumpikin on todella halunnut saada suhteen toimimaan. Silti matkaan on mahtunut myös vastoinkäymisiä, erityisesti siksi, että heidän tapansa kommunikoida ovat hyvin erilaiset.

Tämän viikon jaksossa erilaiset viestintätavat räiskähtävät jälleen esille. Tarkoitus on viettää mukavaa kesäpäivää veneretkellä, mutta jo aiemmin päivällä käyty pieni riita kasvaa retken loppumetreillä suureksi.

Seuraa klassista riitelydialogia.

– Niin mut mä en ymmärrä, kerro mulle syy, miksi sä halusit... Et se sua nyt alkoi mietityttään uudestaan, Johanna ihmettelee.

– Miksi tästä pitää nyt vääntää, en mä oo tätä vääntämässä enää yhtään mitään, Markus yrittää.

– Sähän alotit uudestaan! Johanna tulistuu.

– No enhän mä oo enää sanonut yhtään mitään, ei mua kiinnosta tää homma, Markus mutisee.

– Ei mua kiinnosta tommonen hiljaisuus! Johanna syyttää.

– Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen. Sit kun sua ei kiinnosta, niin tässä pitäis mennä sun mukaan joka asiassa, Markus tuskailee.

”Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen.”

Lopulta Markus saa tarpeekseen riitelystä ja yrittää lähteä pois tilanteesta.

– Mä meen nyt jonnekin, ei tästä tule hevonv****a tästä hommasta.

– Miks näin typerästä asiasta lähtee tämmönen, mä en ymmärrä, Johanna jatkaa vielä.

– Älä minulta kysy, mä oon täs nyt yrittänyt ja yrittänyt, Markus sanoo.

– Aivan juu, sinä oot yrittänyt, Johanna toteaa kuivasti.

Seuraavaksi Markus turvautuu klassikkolausahdukseen:

– Älä nyt oo tommonen marttyyri.

– Itte sää, älä viitti hei, Johanna vastaa.

Videoklippi riidasta on katsottavissa MTV:n julkaisemassa ennakkojutussa.

Nyt käsi sydämelle. Kuulostaako tutulta? Tästähän parisuhderiidoissa lopulta on kyse. Jokin pieni asia saa kinan käyntiin, mutta todellisuudessa riidellään ihan jostain muusta: huomiosta, hyväksynnästä, rakkaudesta. Kumpikin haluaisi jo tehdä sovinnon, mutta kuitenkaan ei tee mieli antaa ihan kokonaan periksi.

Johanna ja Markus keskustelivat kommunikointitavoistaan edellisessä jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla. Riitojenkin keskellä molemmilla on vahva tahto saada suhde toimimaan. Kuukauden avioliiton jälkeen näyttää siltä, että yhteys alkaa löytyä.

– Kun se alku oli niin vaikea, en ikinä ajatellut, että me olisimme tässä tilanteessa. Että olen löytänyt tämmöisen systeemin kautta ihmisen, kenestä oikeasti välitän ja tykkään, niin onhan se aika hurjaa, Johanna sanoo jaksossa.

Mikään ei valaise lokakuista päivää kirkkaammin kuin asenneröyhtäys 1950-luvulta.

Et saa vaativia työtehtäviä, jos sinulla on silmäpussit. 

Harmaantuminen ei saa näkyä. 

Käytä hametta, jos haluat vaikuttaa menestyneeltä.

Muun muassa näin Menesty tyylillä – Bisnespukeutumisen uusi aika -kirjan (Alma Talent) kasanneet Minna Kiistala ja Jani Niipola opettavat Helsingin Sanomissa

– Jos ei tarvitse miettiä hoitamattomia kynsinauhoja tai silmäpakoa sukkahousuissa, voi keskittyä tärkeiden työasioiden hoitamiseen, Kiistala kuvailee lehden haastattelussa.

En ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Kaksikko antaa myös joukon järkeviä (miehille suunnattuja) pukeutumisvinkkejä, mutta nämä muut... Voi hyvä jumala.

Voin vakuuttaa, etten ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Silmäpussit eivät estäneet Bill Clintonia saamasta ihan merkittäviä työtehtäviä (ne olivat ihan toisenlaiset pussit, jotka tuhosivat hänen uransa).

Ja harmaantuminen – ei edes mennä tähän. Jos vilkaisee Maailman varakkaimpien ihmisten -listaa, harmaa vyöryy päälle. Mutta ei siinä joukossa toki naisiakaan juuri näy.

Johtuu varmaan siitä, että he eivät ole tajunneet käyttää niitä hameita. Vai tuleeko mieleen mitään muuta mahdollista selitystä?