Shoppailemassa. Kuva: Shutterstock
Shoppailemassa. Kuva: Shutterstock

Ota ensi vuonna haltuusi nämä 9 trendiä.

Lihaa vain mausteena

Punainen liha tappaa. Tiedetään. Se on epäterveellistä sekä ihmissuolistolle että maapallon ilmastolle. Onko vuosi 2016 siis vihdoin se, jolloin sinustakin tulee kasvissyöjä?

Ehkä luopuminen käy parhaiten vähitellen. Trendikokit käyttävät lihaa nyt kasvisruuissa vain mausteena. Toisaalta lihalle keksitään koko ajan korvaajia. On jo soijaa, seitania ja quornia. Suomalainen tutkija Reetta Kivelä kehitti jauhelihan haastajaksi uuden kasvisperäisen proteiinin, nyhtökauran.

– Siinä on vähän nyhtökanan rakenne, ja sitä voi käyttää hyvin samalla lailla. Toimii vaikka hampurilaisissa, tacoissa ja salaateissa, Reetta kertoi.

Mmmmm, matoja!

Ehkä hyppäätkin suoraan trendin harjalle ja ryhdyt hyönteissyöjäksi? Ekologista protskua, maukastakin monien mielestä. Esimerkiksi Britanniaan on hiljattain avattu Grub Kitchen -niminen ötökkäravintola. Maistuisiko mato-sirkkaburgeri tai toukkatahna?

 


Muotia 90-luvun Me Naisissa. Jälleen ajankohtainen.

 

Yömekossa ulos

Muistatte varmaan 90-luvulta spagettiolkaimiset, kapealinjaiset silkki- ja satiiniyöpaidat? Ne otetaan nyt kuulkaas päiväkäyttöön, kertovat muotitietoiset trendinenät. Löytyykö hittimekko komeron kätköistä?

Kämppiksenä mummo

Yhä harvemmalla on tulevaisuudessa varaa asua yksin. Ja onhan kimpassa kivempaakin. Yhteisöasumisesta povataan trendiä. Helsingin nuorisoasiankeskus kokeilee jo ensi vuonna, miten alle 25-vuotiaat sopeutuvat vanhusten palvelutaloon.

Älykänny kuolee

Virtuaalitodellisuus. Paljon kohkattu, mutta just kohta arkea. Pian seikkailemme siellä kaikki hassut lasit päässä. Astumme sisään elokuvaan, uutis- ja urheilutapahtumiin.

Ericssonin tuoreen ennusteen mukaan nykyiset, näprättävät älykännykät katoavat jo viidessä vuodessa päälle puettavan vr-tekniikan, hologrammiruutujen ja kommunikoivan tekoälyn tieltä.

Nettishoppaajat voivat pian tehdä itsestään 3D-selfien, joka sovittaa kuteet ja lopettaa siten vikakokohankinnat.

Selfie shoppailee

Avatar-hahmot kehittyvät. Nettishoppaajat voivat pian tehdä itsestään 3D-selfien, joka sovittaa kuteet ja lopettaa siten vikakokohankinnat. Pitkäkatseisimmat visionäärit tosin ennustavat nettikaupallekin kovia aikoja, kun 3D-printtereiden yleistyessä kaiken voi tulostaa itse kotona.

Pt vai punkku?

Ilmeisesti liikunnan korvaava pilleri ei ehdi markkinoille vielä vuonna 2016, joten pakko kai se on liikuttaa lihojaan. Puettava tekniikka, kehonpainotreeni, pt:t, blaa blaa blaa. Toisaalta saletisti tulee lisää tutkimuksia viinin ja suklaan terveysvaikutuksista – jos joku vielä sattuisi tarvitsemaan tekosyitä elämästä nauttimiseen.

The jatko-osa?

Jänskättää! Juha Itkonen aikoo huhtikuussa julkaista jatko-osan hittiromaanilleen Anna minun rakastaa enemmän, joka ilmestyessään vuonna 2005 sykähdytti koko sukupolvea. Yleisen teorian mukaan jatko-osat on tuomittu epäonnistumaan, mutta Summer Maplen saaga tekee poikkeuksen, tekeehän!

The väri

Ruusukulta kimalsi joka toisen ranteessa 2015, mutta uusi vuosi, uudet värit. Johtavan värinmäärittäjäfirman Pantonen mukaan kuumimmat sävyt 2016 ovat ruusukvartsi, persikkahäivähdys ja seesteinen sininen.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla