Vihkisormusten hintahaitari on valtava. Kuva: Colourbox.
Vihkisormusten hintahaitari on valtava. Kuva: Colourbox.

Sormusten keskihinta on Suomessa noin 300 euroa. Selvä trendi on vihkisormusten teettäminen.

Vuoden suosituimpana hääpäivänä 8.8. sormus poikineen vaihtaa omistajaa. Jos vanhoihin sanontoihin on uskominen, kihlasormukseen tulisi upottaa miehen kuukauden palkka ja vihkisormukseen jopa kolmen kuukauden tienestit. Tyyristä puuhaa suomisulhoille, joiden keskipalkka on 3 000 euroa.

Todellisuus on kuitenkin kaukana tästä. Suomen kultaseppien liiton puheenjohtajan Erkki Varjosen mukaan sormusten keskihinta huitelee 300 euron tienoilla. Hintahaitari on kuitenkin valtava, eivätkä kaikki tyydy sarjatuotantokihloihin.

– Sormusten teettäminen on selvä trendi, ja kysynnän myötä myös pieniä kultaseppäverstaita on tullut lisää, Varjonen kertoo.

Varjosen mukaan sormusta teettäessä budjetin on oltava vähintään 450 euroa. Hänen verstaassaan Aurifaberilla Tampereella keskihinta uniikkivihkisormukselle on 1 200 euroa.

– Eräs asiakas määritteli, että kyllä sormuksen enemmän pitää maksaa kuin auton kuukausilyhennyksen verran.

Teetettyjen sormusten lisäksi verstaissa tuunataan, korjataan ja suurennetaan vanhoja sormuksia. Suomalainen sormusmuoti on pelkistettyä. Nouseva materiaali on palladium, joka on vasta hyväksytty jalometalliksi.

Voiko sormusta sitten pitää sijoituksena?

– Kyllä sillä enemmän tunnearvoa on. Timantit säilyttävät arvonsa. Ja tietysti hinta riippuu siitä, miten paljon nimeä suunnittelija saa.

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Ota yhteyttä ihmisiin, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin. Sinulla on idea, joka kaipaa kehittelyä. Tärkeintä on, että suunta on sinulle selkeä.

 

KAURIS

Mene avuksi ystävälle, joka on joutunut pulaan. Anteliaisuutesi pelastaa hänen päivänsä. Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen.

 

VESIMIES

Pysy omalla tontillasi. Voit tarjota apuasi ystävälle, mutta älä ota liikaa hoitaaksesi. Mieti tarkkaan, mitä olet lupaamassa.

 

KALAT

Ole rehellinen, kun sinulta kysytään mielipidettäsi. Älä tyydy vähempään kuin mitä ansaitset. Sinun on tunnettava oikeutesi.

 

OINAS

On aika miettiä tulevaisuuttasi koskevia siirtoja. Pidä hyödyllinen kontakti näköpiirissäsi. Muista vanhaa ystävää tai sukulaista lahjalla tai puhelulla.

 

HÄRKÄ

Tapaat nyt kiinnostavia ihmisiä. On hyvä hetki ystävyyden tai romanssin syttymiselle. Teet tulevaisuuttasi koskevia ratkaisuja.

 

KAKSONEN

Joku yrittää saada pääsi pyörälle käyttämällä kyseenalaisia taktiikoita. Älä ota todesta tarjousta, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.

 

RAPU

Lähde tutustumaan uusiin ihmisiin. Otollinen hetki verkostoitumiselle. Onnistut herättämään ihmisten mielenkiinnon vaivattomasti.

 

LEIJONA

Kotona saattaa vallita kireä ilmapiiri. Ole hienotunteinen ja huomaavainen läheisiäsi kohtaan. Rahan tuhlaamista on syytä välttää.

 

NEITSYT

Lyhyt irtiotto uusissa maisemissa tekisi hyvää. Myös shoppailukierros saattaa ajaa asian. Ota yhteyttä vanhaan ystävään kysyäksesi kuulumisia.

 

VAAKA

Sinulla on loistavia ideoita, jotka on syytä saattaa suuremman yleisön tietoon. Kerää tietoa asiasta, joka on lähellä sydäntäsi. Tarvitset vankan suunnitelman.

 

SKORPIONI

Saat enemmän aikaiseksi, jos toimit yksin. Pidä salaisuudet omana tietonasi. Kotiin liittyvät muutokset vievät sinua lupaavaan suuntaan.