Luomuporsaat pääsevät myös ulkoilemaan. Kuva: Shutterstock
Luomuporsaat pääsevät myös ulkoilemaan. Kuva: Shutterstock

Vastuullinen kuluttaja on kovan paikan edessä yrittäessään miettiä, mitä lihaa valitsisi lautaselleen. Tässä vinkkejä päätöksentekoon.

Lihansyönti kuormittaa ympäristöä, on riski terveydelle, ja myös tuotantoeläinten olot herättävät kysymyksiä. Ei ihan ongelmaton ruokavalinta siis!

Maanantaina MOT-ohjelmassa näytettiin teurastamoissa salaa kuvattua videomateriaalia, josta paljastui vakavia epäkohtia eläinten kohtelussa. Niitä hakattiin laatikoilla, vedettiin jaloista ja kiskottiin karvoista.

Mitä siis pitäisi valita, jos haluaa, että lihansyönti aiheuttaa mahdollisimman vähän haittoja?

Esimerkiksi kananmunia ostaessaan kuluttaja voi valita, millaisissa oloissa eläneen kanan munia haluaa syödä. Lihassa valinnanvaraa on vähemmän.

– Maitotuotteisiin lisätään hyviä bakteereja ja sian lihaksen rasvaa muokataan ruokinnalla, jotta tuotteeseen saataisiin terveellisyyden lisäarvoa, mutta jos kuluttaja haluaa eläimen hyvinvoinnin lisäarvoa, hänellä ei ole paljon valinnanvaraa, sanoo johtaja Satu Raussi Eläinten hyvinvointikeskuksesta.

Valittavana on joko tavanomaisesti tai luonnonmukaisesti tuotettua lihaa – tosin luomutiloja on Suomessa vähän, joten ihan joka kaupassa ei ole valittavissa sitäkään vaihtoehtoa.

Luomua vai tavallista?

Lihatuotteita on asiantuntijoidenkin vaikeaa laittaa arvojärjestykseen asteikolla hyvästä huonoon, koska paljon riippuu siitä, mikä on kullekin ihmiselle tärkeää.

Jos eläinten olot kiinnostavat, Satu Raussi kehottaa suosimaan sianlihassa luomua. Tutkimustiedon valossa eläinten hyvinvointia lisää se, että ne pääsevät liikkumaan, ja luomupossuilla on tavanomaisesti kasvatettuja possuja enemmän tilaa ja ne pääsevät keväästä syksyyn nauttimaan myös ulkoilmasta. Lisäksi luomuemakot porsivat vapaana, kun tavanomaiset emakot valtaosin porsivat liikkumista rajoittavassa häkissä.

Kun naudanlihaa tuotetaan luomusti, nautaa ei saa kytkeä ja luomunaudan on kesällä päästävä päivittäin laitumelle ja talvellakin ulos vähintään kaksi kertaa viikossa. Luomulihanautaa saa pitää sisätiloissa enintään viidesosan sen elämästä, kuitenkin enintään 3 kuukautta. Luomusertifikaatti toki edellyttää paljon muutakin kuin hyvinvointia, esimerkiksi luomurehun tarjoamista eläimille. Emolehmätiloilla, joilla eläimet laiduntavat pitkään ja vasikka on emänsä kanssa pitkään ennen vieroittamista, eläimillä voisi kuvitella olevan paremmat olot, mutta emolehmätuotannolle ei ole erillistä laatumerkintää.

Sen tarkemmin kuluttajan on mahdotonta tietää, millaisissa oloissa eläimet ovat kasvaneet. Asiantuntijan mukaan ei ole myöskään automaattisesti niin, että iso tila olisi aina eläinten hyvinvoinnin kannalta pientä huonompi. Myöskään esimerkiksi lähiruoka tai suoramyynti eivät nekään takaa eläinten hyvinvointia.

Monta asiaa mietittävänä

Ostopäätöstä tehdessä tulee yleensä punnittua muitakin asioita kuin eläimen hyvinvointia. 

Jos ajattelee ympäristöä, valkoinen liha on punaista parempi vaihtoehto.

– Arjen valinnoista lihansyönti on ympäristövaikutuksiltaan yksi suurimmista, sanoo vanhempi tutkija ja tutkimusohjelmapäällikkö Juha-Matti Katajajuuri Luonnonvarakeskuksesta. Hän on perehtynyt kestävään, vastuulliseen ja resurssitehokkaaseen ruuantuotantoon ja -kulutukseen.

Lihansyönti kasvattaa esimerkiksi hiilijalanjälkeä eli sitä, kuinka paljon ihminen toiminnallaan kuormittaa ilmastoa. Juha-Matti Katajajuuren mukaan naudanliha kuormittaa ilmastoa lihoista kaikkein eniten.

Ruokaostoksilla tulee kuitenkin mietittyä myös ravitsemusta, ja moni pitää lihaa tärkeänä osana ruokavaliotaan. Jos ajattelee ympäristöä, valkoinen liha on punaista parempi vaihtoehto. Esimerkiksi broileria saa joistakin kaupoista myös luomuna, mikä takaa myös eläimille paremmat olot.

Entäs sitten riista? Sehän saa juosta vapaana metsissä.

– Niinhän moni ajattelee, mutta iso osa kaupassa ja ravintoloissa myytävästä riistasta on peräisin tarhatuista riistaeläimistä. Eläimiä on ruokittu, eivätkä ne ole kasvaneet vapaina.

Jos lihasta ei ole valmis luopumaan kokonaan, kannattaa miettiä, voisiko punaista lihaa syödä aiempaa vähemmän ja korvata esimerkiksi kasviksilla tai siipikarjan lihalla, joka on ilmaston ja ravitsemuksen puolesta punaista lihaa parempi vaihtoehto.

Punainen liha on myös terveydelle huono vaihtoehto, sillä WHO juuri listasi prosessoidun lihan yhdeksi syöpää aiheuttavista aineista. Käsittelemätönkään punainen liha ei ole terveysmielessä paljon parempi, ja ravitsemussuosituksissakin neuvotaan vaihtamaan punaista lihaa valkoiseen.

Hyvinvointi myyntivaltiksi?

Koska kuluttajan on vaikea tehdä eettisiä valintoja eläinten hyvinvoinnin suhteen, Satu Raussin mukaan viime aikoina on käyty keskustelua siitä, voisiko sian- ja naudanlihatuotteisiin tulla merkintä, joka kertoisi eläinten hyvinvoinnista. Katajajuuren mukaan jo vuosia on puhuttu tarpeesta saada tuotemerkki, joka kattaisi koko vastuullisuuden eli niin eläimet, ravitsemuksen kuin ihmistenkin hyvinvoinnin. Sellainen on kuitenkin vielä vaikeammin määritettävissä.

– Tuotantotiloilla on taloudellisesti tiukkaa. Ne voisivat saada lisätuloja, jos löytyisi kuluttajia, jotka ovat valmiita maksamaan hieman enemmän eläinten paremmasta hyvinvoinnista. Sellaisia tiloja Suomessa on, joilla asiat tehdään paremmin kuin lainsäädäntö edellyttää.

Monilla tiloilla on korjattavaakin. Uudistukset ovat kuitenkin kalliita, eikä niihin kannusta, että moni kuluttaja haluaa halpaa, tehokkaasti tuotettua ruokaa.

– Moni sikatuottaja ymmärtää, että emakon hyvinvoinnille olisi parempi saada porsimis- ja tiineyshäkissä pitämisen sijaan liikkua vapaana. Heille sen mahdollistaminen voi kuitenkin olla satojentuhansien eurojen epävarma investointi, Satu Raussi kertoo.

"Eläinten käsittelyssä on varmasti parannettavaa."

MOT:n tuore videomateriaali oli kuvattu teurastamoilla. Eläimille annettiin jatkuvasti iskuja sähköpiiskalla, eikä eläinten tainnutus pulttipistoolilla onnistunut läheskään aina, joten niille aiheutui lopetettaessa turhaa kärsimystä.

– Tilallisenkin olisi varmasti erittäin tuskallista nähdä tai tietää, että omat eläimet teurastetaan huonosti toimivassa teurastamossa. Eläinten käsittelyssä on varmasti parannettavaa, Satu Raussi sanoo.

Uudet säädökset velvoittavat teurastamoilta kunnollista omavalvontaa ja isommissa teurastamoissa on myös Eviran palkkalistoilla oleva eläinlääkäri, mutta kuten MOT:n videotkin todistavat, puutteita on. Alaa pitkään seurannut toimittaja ja kirjailija Elina Lappalainen kirjoittaa Talouselämä-lehden artikkelissaan, että julmuudet ovat jatkuneet vuosia eikä valvonta ole onnistunut. Lappalaisen mukaan asia on ollut Eviralla tiedossa jo pitkään, mutta vasta ohjelman jälkeen Evira tiedotti alkavansa selvittää teurastamoiden toimintaa tarkemmin.

Juttua muokattu 31.10.: Tarkennettu kohtaa punaisen lihan korvaamisesta ruokavaliossa. 

Mitä lihaa valita? Huomioi nämä asiat:

Naudanliha

 • Isoin kuormitus ympäristölle, erityisesti ilmastoon. Paras valinta on naudanliha, joka tulee suomalaisesta yhdistetystä maidon ja naudanlihan tuotannosta.
 • Ravitsemussuositukset kehottavat korvaamaan punaista lihaa valkoisella sekä kasviksilla terveysriskien vuoksi.
 • Eläinten olot vaihtelevat, mutta kuluttajalla ei ole kaupan hyllyllä juurikaan mahdollisuutta valinta eläinten hyvinvoinnin perusteella. Luomulihanautoja ei saa kytkeä ja ne pääsevät ulos vuoden ympäri.

Sianliha

 • Huomioi ravitsemussuositukset.
 • Luomuporsas saa enemmän tilaa ja pääsee ulkoilemaan eli on eläimen hyvinvoinnin kannalta parempi vaihtoehto.

Lammas

 • Suuret ilmastovaikutukset kuten naudalla.
 • Punaisen lihan terveysriskit.
 • Luomulampaiden olosuhdevaatimukset eivät suuresti poikkea tavanomaisesti pidettyjen lampaiden pitokäytännöistä.

Hirvi, poro

 • Vapaana kasvanut riista saanut elää luonnollisessa ympäristössään, eikä sitä ole ruokittu.
 • Myynnissä paljon myös kasvatettua ja tarhattua riistaa, jota tuodaan esimerkiksi Keski-Euroopan riistatiloilta.
 • Huomioi punainen liha ja ravitsemussuositukset.

Siipikarja

 • Saatavilla luomua ja tavallista: esimerkiksi luomubroilereilla on enemmän tilaa, ne pääsevät ulos ja kasvavat hieman hitaammin ja pidempään kuin tavanomaisesti tuotetut broilerit.
 • Ympäristövaikutuksiltaan vähiten kuormittavaa lihaa, tehokas tuotanto.
 • Terveyden kannalta punaista lihaa parempi vaihtoehto.
Kasvista, kalaa ja kohtuutta

Mitä lihaa kannattaisi syödä, jos on huolissaan eläimistä ja ympäristöstä? Asiantuntijat vastaavat

Kiitos melko asiallisesta jutusta. Kaikella on vaikutuksensa ja haittapuolensa, jollain niitä on enemmän kuin toisella. Hassua, että tämmöinen naisten hömppälehti haluaa lyhytnäköisesti alleviivata broilerin pieniä ilmastovaikutuksi, ikään kuin suositellakseen jo valmiiksi naisten suosiossa olevaa, täysin eettisesti kestämätöntä valintaa. Broilereille syötetään kuitenkin ihmisravinnoksi kelpaavaa rehua, ja broilereiden kasvatusolot ovat karmivat. Vasta sitten, kun broilereilta on jalostettu...
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Sinulla on hyvä idea, joka voi avata sinulle ovia. Ole valmis ahkeroimaan asiasi eteen. Yhdistä voimasi hyvän tyypin kanssa.

 

VESIMIES

Katso tarkkaan, keneen luotat. Erityisesti raha-asioissa tulee olla skarppina. Kaiva taustoja, kunnes mikään ei ole enää epäselvää.

 

KALAT

Hoida rahakysymykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Paperiasioita ei kannata jättää roikkumaan. Valmistaudu yllätyksiin.

 

OINAS

Joku saattaa tarjota apua odottaen vaativia vastapalveluksia. Mielet muuttuvat tänään nopeasti, joten varustaudu yllätyksiin matkan varrella.

 

HÄRKÄ

Voimien yhdistämien on hyvä idea. Joku auttaa sinua ideasi kehittelemisessä, jos vain pyydät hänen apuaan. Pidä tunteesi hallinnassasi.

 

KAKSONEN

Itseluottamuksesi saa tänään nostetta. Saat päivän tapahtumista paremman käsityksen siitä, mihin olet menossa. Romantiikka värittää päivääsi.

 

RAPU

Kekseliäisyydestä saa pisteitä raha-asioissa. Ole tarkkana terveydentilasi kanssa ja selvitä mitä pikimmiten mieltäsi painava yksityiskohta.

 

LEIJONA

Luvassa on tunnemyrskyjä, jos et ole kyllin joustava. Joku loukkaantuu, ellet kuuntele hänen toiveitaan. Tee omaa juttuasi toisia kunnioittaen.

 

NEITSYT

Kiire tekee sinulle hyvää. Haasteet ja tiheä aikataulu ovat juuri sitä, mitä kaipaat pysyäksesi energisenä. Anna romantiikalle tilaisuus.

 

VAAKA

Ota haaste vastaan. Käy läpi viimeaikaisia tapahtumia ja kuulostele tunteitasi. Laadi itsellesi strategia ennen kuin hyppäät seikkailuun.

 

SKORPIONI

Saat vastaasi kovia sanoja, joiden ei pidä antaa lannistaa sinua. Kuuntele sydäntäsi. Löydät etsimäsi vain olemalla rehellinen itsellesi.

 

JOUSIMIES

Pidä ajatuksesi omana tietonasi. Liian aikainen valttiesi paljastaminen ei tiedä hyvää. Kerro joko koko totuus tai vaikene täysin.

 

 

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo.