Tässä vakaa ja varma kilistää riskinottajan kanssa. Kuva: Shutterstock
Tässä vakaa ja varma kilistää riskinottajan kanssa. Kuva: Shutterstock

Rypälelajikkeesta voi leikkimielisesti päätellä jotakin myös viinin juojan ominaisuuksista.

Tässä tulee pikkujoulukauden epätieteellinen viinihoroskooppi, olkaa hyvät!

Sauvignon Blanc

Olet luonteeltasi kuiva, jopa pistävä – osa rakastaa sinua, osa inhoaa. Siksi sovit hyvin määräämään kaapin paikan. Tyylisi on varma, etkä pelkää ottaa rohkeitakaan riskejä, koska pystyt sivuuttamaan muiden mielipiteet helposti.

Pinot Grigio

Lempeä ja käy kaikille – tässähän puhutaan sinusta! Tulet hyvin toimeen seurassa kuin seurassa, muttet liiemmin erotu. Sinulta on turha odottaa yllättävää pöydällätanssia tai ex tempore -benjihyppyyn heittäytymistä. Seurasi on kuitenkin aina miellyttävää, oli kyse sitten leffaillasta tai lukupiiristä.

Chardonnay

Olet suosittu ja muuntautumiskykyinen niin tyyliltäsi kuin luonteeltasikin. Olet kotonasi millä mantereella tahansa. Olet elegantti lemmikkikoiraasi myöten ja viihdyt arvovaltaisessa seurassa.

Riesling

Sinussa on vakautta ja varmuutta, muttet ole siitä huolimatta tylsä. Jos seurasi on ärhäkkää, onnistut helposti tasapainottamaan tunnelman. Useassa tapauksesa myös paranet vanhetessasi.

Rosé

Seuraat trendejä, ja suosikkivuodenaikasi on kesä. Sinussa on hienostunutta arvokkuutta, muttei luotaantyöntävällä tavalla. Nautit ihmisten seurasta, ja jaksat juhlia pitkäänkin.

Pinot Noir

Romanttinen ja huumaava mutta tarpeeksi kevyt ote on valttisi rakkauselämässä. Hurmaat helposti kenet tahansa, mutta muista, että välillä kannattaa uppoutua myös syvällisempiin keskusteluihin.

Merlot

Olet kotonasi suuressa joukossa, josta et juuri erotu. Panet usein mukavuuden tyylin edelle. Kotoilu ja näpertely ovat sydäntäsi lähellä, ja juhlimaan innostut vain harvoin.

Cabernet Sauvignon

Maailmanmatkaajana arvostat elämän pieniä ylellisyyksiä. Pidä kiinni persoonallisuudestasi. Olet oman tiesi kulkija, joka on valmis tekemään radikaalejakin ratkaisuja ollakseen onnellinen elämässään.

Samppanja

Rakastat luksusta, merkkituotteita ja suosikkikaupunkisi on Pariisi. Olet esteetikko henkeen ja vereen, mikä näkyy niin kotonasi kuin Instagram-tilisi utuisenkauniissa kuvissakin. Saatat pitää itseäsi bileiden tunnelmanluojana, mutta todellisuudessa osaat lähteä juhlista kotiin siinä vaiheessa, kun tunnelma on vielä katossa.

Kuohuviini

Mainitsiko joku bileet? Sinä olet niihin jo matkalla. Sosiaalisuus on yksi voimakkaimmista luonteenpiirteistäsi. Menosi saattaa tosin olla välillä hieman tasapaksua, vaikka kupliva luonteesi sitä elävöittääkin. Muista pitää välillä myös himmailutaukoja, ettet uuvu.

Lähteet: Winemag , Harper’s Bazaar , About

Lue myös:

Kuinka kauan avattu viini säilyy hyvänä?

Pikkujoulukausi tulee! Valitsimme 15 parasta alle kymmenen euron viiniä

5 vinkkiä, joiden avulla vaikutat viiniasiantuntijalta

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30