Pitäisiköhän Trumpin pirauttaa Barrylle ja pyytää somekoulutusta? Kuvat: Reuters ja kuvakaappaus @MatureTrumpTwts-tililtä
Pitäisiköhän Trumpin pirauttaa Barrylle ja pyytää somekoulutusta? Kuvat: Reuters ja kuvakaappaus @MatureTrumpTwts-tililtä

Presidentti Donald Trumpia on kritisoitu runsaasti viime kuukausina. Uusin somehitti unohtaa ivan – ja on siksi niin nerokas.

Hyökkäävät twiitit, provosoiva argumentointi ja ylipäätään valtion päämiehelle epätavallinen tyyli kommunikoida.

Yhdysvaltain presidentissä Donald Trumpissa on monta ominaisuutta, joista on helppo tehdä poliittista satiiria. Siksi moni koomikko onkin tarttunut Yhdysvaltain presidenttiin omassa komediassaan.

Näyttelijä Alec Baldwinin Trump-imitaatiosta Saturday Night Live -ohjelmassa on jo tullut eräänlainen Trump-satiirin klassikko. Se, että Trump on pahoittanut mielensä parodiasta ja twiittaa siitäkin, on antanut asialle monien mielestä vain lisää huumoriarvoa.

”Yritin katsoa SNL:ää – en pystynyt! Totaalisen puolueellista, ei hauskaa ja Baldwinin imitointi ei voisi olla huonompaa. Surullista”, Trump twiittasi.

Brittiläinen ääninäyttelijä Peter Serafinowicz puolestaan leikittelee Trumpin ylimaskuliinisuudella. Serafinowicz tuottaa videosarjaa, jossa on muokannut Trumpin äänen kuulostamaan kaikkea muuta kuin perinteiseltä miespoliitikolta.

Uusin Trump-parodia pyrkii kuitenkin hieman rakentavampaan kritiikkiin. Mature Trump Twts -Twitter-tili muokkaa Trumpin äkkipikaisena pidetyistä twiiteistä sellaisia, joita ”kypsän ja enemmän presidentillisen Trumpin pitäisi twiitata.”

“Uusi radikaali-islamisti terroristi on hyökännyt Louvre-museoon Pariisissa. Turistit lukittiin sisään. Ranska on jälleen reunalla. ÄLYKKYYTTÄ U.S.” Trump twiittasi pari päivää sitten.

Miten poliittisesti korrekti presidentti olisi twiitannut aiheesta? Mature Trump Twts -tilillä on ehdotus:

”Louvren isku todistaa jälleen, että maailmanjohtajien on työskenneltävä yhdessä – meidän on oltava valppaita ja muodostettava yhteinen lähestymistapa saadaksemme terrorismin loppumaan”, tilin ylläpitäjä kirjoittaa.

Entä miten hillitympi presidentti olisi vastannut Alec Baldwinin parodiaan? Esimerkiksi näin:

”Jos emme voi nauraa itsellemme, olemme tuhoon tuomittuja”, Twitter-tilillä kirjoitetaan.

”Trump tarvitsee jonkun seisomaan itsensä ja lähetä-painikkeen väliin”

New York Magazinen tietojen mukaan tiliä pyörittää viisissäkymmenissä oleva mies Yhdysvaltojen Keskilännestä. Mies ei halua tuoda itseään erityisemmin julkisuuteen, mutta on paljastanut itsestään jotain välttääkseen väärinkäsitykset. Tilin ylläpitäjäksi on ehditty arvuutella jo esimerkiksi Barack Obamaa.

Tilin pyörittäjä kutsuu itseään nimellä Barry. Hän on kertonut amerikkalaisille tiedotusvälineille olevansa viestinnän ammattilainen. Pääsyy Twitter-tilille on hänen mukaansa se, että moni amerikkalainen toivoo presidentiltään huomattavasti hillitympää tyyliä kommunikoida.

”Tarjoan yksinkertaisesti tavan, jolla voi olla parempi valtiomies.”

Hänen mielestään Yhdysvaltain presidentin äkkipikainen viestittely voi johtaa jopa maailmanlaajuisiin ongelmiin.

– Trump tarvitsee jonkun seisomaan itsensä ja lähetä-painikkeen väliin. Lisäksi hänen pitää ymmärtää, että 140 merkkiä ei ole läheskään tarpeeksi tuomaan asiayhteyttä mihinkään asiaan, Barry kertoo NY Magazinen mukaan.

Parissa kuukaudessa tili on saanut lähes 120 000 seuraajaa. Barryn mielestä tilin suosion syy piilee siinä, ettei se soimaa ketään, vaan ainoastaan vaatii presidentiltä korrektimpaa kieltä.

– Luulen, että lähestymistapani toimii, koska en ole ivallinen tai pureva. Sen sijaan tarjoan yksinkertaisesti tavan, jolla voi olla parempi valtiomies. Sitä moni amerikkalainen haluaa ja odottaa presidentiltään, Barry kertoo.

Hän kertoo jatkavansa tilin pyörittämistä siihen asti, kunnes Trumpin tyyli rauhoittuu.

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos