Virtuaalilaseja Facebook erehtyi vielä luulemaan tavallisiksi aurinkolaseiksi. Kuva: Shutterstock
Virtuaalilaseja Facebook erehtyi vielä luulemaan tavallisiksi aurinkolaseiksi. Kuva: Shutterstock

Facebookin tunnistusteknologia kykenee esimerkiksi erottamaan valokuvassa olevan joulukuusen tavallisesta puusta.

Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ei siis ole ihme, että Facebook pyrkii saamaan kaiken mahdollisen hyödyn myös käyttäjiensä palveluun lataamista kuvista.

Facebookin algoritmi analysoi jokaisen palveluun ladatun kuvan ja pyrkii saamaan selvää siitä, mitä kuvassa on. Facebook otti algoritmin käyttöön viime huhtikuussa, ja se on vain yksi yhteisöpalvelun tavoista kerätä tietoja käyttäjistään.

Mitä Facebook sitten saa irti kuvistamme?

Jake Swearingen kirjoittaa New York Magazinen sivustolla selainsovelluksesta, joka näyttää Facebookin tulkinnat kuvista. Hän myös testasi Adam Geitgeyn tekemää sovellusta, jonka nimi on Show Facebook Computer Vision Tags. Sen voi ladata Chrome-selaimeensa, ja kun seuraavan kerran menee Facebookiin, kuvien yhteydessä lukee, mitä Facebook on saanut niistä irti.

Swearingenin testeissä Facebook kykenee esimerkiksi erottamaan, kuinka monta henkilöä kuvassa on ja tunnistamaan useita esineitä ja asioita. Se esimerkiksi erottaa joulukuusen tavallisesta puusta ja tunnistaa baseballin pelaamisen stadionilla.

Swearingenin päässä kuvassa olevia virtuaalilaseja Facebook kuitenkin erehtyy luulemaan aurinkolaseiksi, ja vaikka se tunnistaa kuvan kynttilät, se ei osaa yhdistää niiden merkitystä uskontoon ja juhlapyhiin.

– Kun ominaisuus otettiin käyttöön huhtikuussa, Facebook pystyi tunnistamaan sata avainsanaa, mutta tällainen systeemi kasvaa sitä mukaa, kun he saavat lisää dataa, Geitgey selittää jutussa.

Geitgeyn tekemien testien perusteella Facebook tunnistaakin jo reilusti yli sata asiaa, ja esimerkiksi vuoden päästä algoritmin voi arvioida olevan huikean paljon pidemmällä.

Hämmentävää ei kuitenkaan ole se, kuinka toimivasta teknologiasta on kyse. Geitgeyn mukaan kaikki tietävät, miten kuvantunnistus tapahtuu.

– Ero on siinä, että Googlella ja Facebookilla on eniten dataa, joten ne pystyvät parhaaseen jälkeen.

Ominaisuudesta voi olla hyötyä esimerkiksi sokeille, mutta tiedot ovat yrityksille rahanarvoisia. Ne eivät kerää dataa huvikseen.

– Monet käyttäjät eivät ymmärrä, kuinka paljon tietoa heistä kerätään, Geitgey muistuttaa.

Kysely

Oletko huolissasi verkkopalveluiden sinusta keräämistä tiedoista?

Kyllä.
Kyllä.
81.2%
En.
En.
18.7%
Ääniä yhteensä: 133
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.