Perehdy ennen kuin shoppaat. Tässä kuusi tyypillisintä kysymystä nettishoppailusta.

1. Mistä tiedän, onko nettikauppa on luotettava?

Nettikaupan sivuilta pitäisi löytyä helposti yrityksen nimi, osoite, puhelinnumero sekä sähköpostiosoite. Jos verkkokauppa ilmoittaa vain postilaatikko-osoitteen, matkapuhelinnumeron tai info-alkuisen sähköpostiosoitteen, siinä voi olla jotain mätää. Ehkä myyjä ei halua tulla löydetyksi? Jos verkkokauppa arveluttaa, etsi muiden käyttäjien kokemuksia kauppiaasta.

Euroopan Kuluttajakeskuksen Howard-verkkokauppa-apuri (finland.theshoppingassistant.com) kertoo, antaako verkkokauppa itsestään tarvittavat tiedot ja miten muut käyttäjät ovat sitä arvioineet.

2. Miten netissä maksetaan?

Turvallisinta on maksaa ostos laskulla jälkikäteen. Jos tämä ei käy, paras maksutapa on luottokortti. Jos tilauksessa on ongelmia tai verkkokauppa menee nurin, menettämiään rahoja voi hakea luottokorttiyhtiöltä.

Kun menet verkkokaupan maksusivulle, tarkista, että yhteys on suojattu, eli sivun osoite alkaa kirjainyhdistelmällä https. Katso myös, että maksusivun nettiosoitteessa on kaupan nimi.

Luottoyhtiöillä on myös omia maksupalveluita. Sellaisia ovat muun muassa Verified by Visa sekä Mastercardin SecureCode.

3. Voinko peruuttaa kaupan tai valittaa tuotteesta?

Nettikaupan peruutusoikeus on Suomessa 14 päivää ja EU:n alueella vähintään 7 työpäivää. Varmista silti kaupan sivuilta, voiko virheettömän tuotteen palauttaa tai vaihtaa.

Jos ongelmia tulee, ota ensimmäisenä yhteyttä myyjään. Tee valitus kirjallisesti ja asialliseen sävyyn. Jos tämä ei tehoa, ota yhteyttä Kuluttajaneuvontaan tai Euroopan Kuluttajakeskukseen (www.ecc.fi), jos riitatilanne on ulkomaisen verkkokauppiaan kanssa.

4. Säästääkö nettikaupassa?

Ulkomaisissa verkkokaupoissa hinnat ovat usein selvästi edullisempia kuin Suomessa. Muista kuitenkin tarkistaa toimituskulut.

Joissakin maissa verkkokaupat ilmoittavat myyntihinnan verottomana ja lisäävät verot hintaan vasta maksuvaiheessa. Euroopan unionin ulkopuolelta ostaessasi kaupan hintaa nostavat lisäksi tulli ja arvonlisävero.

5. Milloin verkko-ostoksista on maksettava tullia?

Jos kauppa on EU:n alueella, tullia ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tulevista tavaroista ostajan on pulitettava sekä tulli että arvonlisävero. Tulli vaihtelee tuotteesta riippuen: dvd-levyissä se on 3,5 prosenttia ja vaatteissa 12 tai 12,2 prosenttia. Kirjoista ja kosmetiikasta ei peritä tullia, eikä alle kymmenen euron tulleja tai veroja tarvitse maksaa.

Alkoholista ja tupakkatuotteista verot peritään aina. Niistä on lisäksi maksettava valmistevero, joka peritään myös EU:n alueella. Katso tarkemmin www.tulli.fi/fi/yksityisille/netista_ostaminen/

6. Mitä netistä ei voi ostaa?

Itsehoito- ja reseptilääkkeitä sekä homeopaattisia valmisteita saa tilata EU:n, Norjan, Islannin ja Liechtensteinin alueelta omaan käyttöön enintään kolmeksi kuukaudeksi. Myyjän on oltava apteekki tai muu laillinen jakelija. Muualta lääkkeiden tuonti on kielletty. Eläinlääkkeitä ei saa tilata postitse Suomeen lainkaan.

Luontaistuotteita ja ravintolisiä saa tilata ulkomailta, mutta varmista, etteivät ne sisällä aineita, jotka Suomessa luokitellaan lääkkeiksi.