Perehdy ennen kuin shoppaat. Tässä kuusi tyypillisintä kysymystä nettishoppailusta.

1. Mistä tiedän, onko nettikauppa on luotettava?

Nettikaupan sivuilta pitäisi löytyä helposti yrityksen nimi, osoite, puhelinnumero sekä sähköpostiosoite. Jos verkkokauppa ilmoittaa vain postilaatikko-osoitteen, matkapuhelinnumeron tai info-alkuisen sähköpostiosoitteen, siinä voi olla jotain mätää. Ehkä myyjä ei halua tulla löydetyksi? Jos verkkokauppa arveluttaa, etsi muiden käyttäjien kokemuksia kauppiaasta.

Euroopan Kuluttajakeskuksen Howard-verkkokauppa-apuri (finland.theshoppingassistant.com) kertoo, antaako verkkokauppa itsestään tarvittavat tiedot ja miten muut käyttäjät ovat sitä arvioineet.

2. Miten netissä maksetaan?

Turvallisinta on maksaa ostos laskulla jälkikäteen. Jos tämä ei käy, paras maksutapa on luottokortti. Jos tilauksessa on ongelmia tai verkkokauppa menee nurin, menettämiään rahoja voi hakea luottokorttiyhtiöltä.

Kun menet verkkokaupan maksusivulle, tarkista, että yhteys on suojattu, eli sivun osoite alkaa kirjainyhdistelmällä https. Katso myös, että maksusivun nettiosoitteessa on kaupan nimi.

Luottoyhtiöillä on myös omia maksupalveluita. Sellaisia ovat muun muassa Verified by Visa sekä Mastercardin SecureCode.

3. Voinko peruuttaa kaupan tai valittaa tuotteesta?

Nettikaupan peruutusoikeus on Suomessa 14 päivää ja EU:n alueella vähintään 7 työpäivää. Varmista silti kaupan sivuilta, voiko virheettömän tuotteen palauttaa tai vaihtaa.

Jos ongelmia tulee, ota ensimmäisenä yhteyttä myyjään. Tee valitus kirjallisesti ja asialliseen sävyyn. Jos tämä ei tehoa, ota yhteyttä Kuluttajaneuvontaan tai Euroopan Kuluttajakeskukseen (www.ecc.fi), jos riitatilanne on ulkomaisen verkkokauppiaan kanssa.

4. Säästääkö nettikaupassa?

Ulkomaisissa verkkokaupoissa hinnat ovat usein selvästi edullisempia kuin Suomessa. Muista kuitenkin tarkistaa toimituskulut.

Joissakin maissa verkkokaupat ilmoittavat myyntihinnan verottomana ja lisäävät verot hintaan vasta maksuvaiheessa. Euroopan unionin ulkopuolelta ostaessasi kaupan hintaa nostavat lisäksi tulli ja arvonlisävero.

5. Milloin verkko-ostoksista on maksettava tullia?

Jos kauppa on EU:n alueella, tullia ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tulevista tavaroista ostajan on pulitettava sekä tulli että arvonlisävero. Tulli vaihtelee tuotteesta riippuen: dvd-levyissä se on 3,5 prosenttia ja vaatteissa 12 tai 12,2 prosenttia. Kirjoista ja kosmetiikasta ei peritä tullia, eikä alle kymmenen euron tulleja tai veroja tarvitse maksaa.

Alkoholista ja tupakkatuotteista verot peritään aina. Niistä on lisäksi maksettava valmistevero, joka peritään myös EU:n alueella. Katso tarkemmin www.tulli.fi/fi/yksityisille/netista_ostaminen/

6. Mitä netistä ei voi ostaa?

Itsehoito- ja reseptilääkkeitä sekä homeopaattisia valmisteita saa tilata EU:n, Norjan, Islannin ja Liechtensteinin alueelta omaan käyttöön enintään kolmeksi kuukaudeksi. Myyjän on oltava apteekki tai muu laillinen jakelija. Muualta lääkkeiden tuonti on kielletty. Eläinlääkkeitä ei saa tilata postitse Suomeen lainkaan.

Luontaistuotteita ja ravintolisiä saa tilata ulkomailta, mutta varmista, etteivät ne sisällä aineita, jotka Suomessa luokitellaan lääkkeiksi.

Mitä tapahtui ysärilegendoille vuosituhanteen vaihteen jälkeen? Otimme selvää. 

Ressu Redford sai juuri levytyssopimuksen

Tanssi- ja iskelmämusiikkilaulaja Ressu Redford tuli tunnetuksi Bogart-yhtyeensä kanssa 1980-luvulla. 1990-luvulla mies teki läpimurron soolouralla. Nykyään hän kiertelee ympäri Suomea ja vetää Bogartin aikaisia hittejä. Hän tuottaa uutta musiikkia jatkuvasti ja teki levytyssopimuksenkin hiljattain. 

– Ei tässä kohtaa ruveta hidastelemaan. Vasta sitten, kun ihmisiä ei käy enää keikoilla, hän toteaa. 

”Ilman harrastuksia ei jaksa hyppiä ja pomppia keikoilla.”

– Onhan se hienoa, kun kaikkien näiden vuosien jälkeen saa tehdä musiikkia. Olen kehittynyt biisintekijänä ja muutenkin kehittynyt monella muulla tavalla. En ole samalla tavalla itsepäinen kuin ennen, vaikkei sekään ominaisuus ole hävinnyt, hän naurahtaa. 

Oman musiikkinsa lisäksi hän tekee paljon biisejä muille artisteille sekä tuottaa ääniä mainoksiin. Myös harrastuksille jää aikaa. 

– Ilman harrastuksia ei jaksa hyppiä ja pomppia keikoilla, toteaa juuri kuntosalilta saapunut Ressu. 

Ressu Redford nyt ja vuonna 1996. Kuvat: Kati Laukkanen ja Jorma Puusa

Waldo suunnittelee promovaatteita ja keikkailee

– 1990-luvulla musiikin teko oli paljon totisempaa touhua. Paineet oli suuret. Ensimmäisen hitin jälkeen oli paineita tuleeko toisestakin hitti ja miten levyt myy, Waldo's People:n Waldo eli Marko Reijonen muistelee. 

Waldo lopetti keikkailun 2000-luvun vaihteessa. Kun ohjelmatoimisto sai hänet pitkän suostuttelun jälkeen tekemään comebackin vuonna, hän on keikkaillut vain suurimmissa 90´s tapahtumissa. 

– Meillä on faneja kahdessa polvessa, kyseessä on niin sanottu äidit ja tyttäret -ilmiö. Vanhemmat muistavat rantarokin aikaisia hittejä kuten Feel So Good ja U Drive Me Crazy, ja nuoremmat muistavat tasan 10 vuotta sitten listaykkösenä soineen Back again -hitin ja Lose Controllin vuoden 2009 euroviisuista. 

– Aion nauttia matkasta niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

Musiikinteon lisäksi hän juontaa tuuraajana Radio Novan Retroperjantaita. Kesällä ohjelman pääjuontajan Oku Luukkaisen lomaillessa ohjelmassa mennään teemalla Waldo & Kesäkaverit. Päätyönään Waldo myy ja suunnittelee promovaatteita.

Waldo nyt ja vuonna 1995. Kuvat: Mikko Räsänen ja Pekka Tynell

Janne Porkka juontaa yhä

Onnenpyörä-ohjelmaa juontanut Janne Porkka on ollut nyt viihdealalla yli 30 vuotta. Hän tekee edelleen niin juontokeikkoja kuin imitaattorin, stand up -koomikon ja seremoniamestarin hommia. 

– Esiintymään oppii vain esiintymällä ja laittamalla itsensä epämukaviin tilanteisiin. Olen onnellinen, koska olen saanut olla tällä alalla jo niin pitkään, hän kertoo. 

Jannen mukaan media- ja televisioala on muuttunut 1990-luvulta. 

–  Ennen tehtiin televisiota katsoja edellä. Silloin ei ollut niin paljon kilpailua, kun ei ollut YouTubea tai Netflixiä. 

– Nyt on alkamassa ysärijuontajien comeback, ja esimerkiksi Marco Bjurström palaa ruutuun. On ymmärretty, ettei kaikkien juontajien tarvitse olla nuoria. 

Vapaa-ajallaan Janne pelaa jääkiekkoa, käy kuntosalilla ja kalastaa. 

Janne nyt ja vuonna 1998. Vanha kuva: Pia Inberg

Movertonilta uusi juhannusbiisi

Vuonna 1994 perustettu Movetron avasi uransa liki 100 000 kappaletta myyneellä Romeo ja Julia -esikoisalbumillaan.  Movetron valmistautuu kesään ja juhannukseen julkaisemalla uuden Missä on diileri -biisin. Tarttuva ralli on tuttuun tapaan Movetronin Jukka Tanttarin  sävellys ja sanoitus ja Timo Löyvän sovitus.

Movertonin Päivi Lepistö kertoi Me Naisille hiljattain äitinsä muistisairaudesta.


Curre Lindström nauttii eläkepäivistään naisystävänsä kanssa

Curt ”Curre” Lindström luotsasi Leijonat vuoden 1995 legendaariseen MM-voittoon. Nykyään hän viettää leppoisia eläkepäiviä. Lindström asuu osan vuodesta Thaimaan Hua Hinissä ja osan Tukhomassa. 

Rinnalleen Curre on löytänyt 38-vuotiaan Wan-rakkaan.  Pari tapasi Wanin kotimaassa Thaimaassa, jossa nainen työskenteli hotellissa. Curre kertoi Ilta-Sanomille kiinnostuneensa Wanista hyvin nopeasti. 

Curren jäähyväiset viimeisen ottelun jälkeen. Kuva: Ari-Veikko Peltonen

 

Ymmärrätkö nuorisolaisten somepäivityksiä? Mitä ovat squad goals ja mistä tulee sana bae? Kokosimme teinien käyttämät sanat vuonna 2018. 

Fobba = Poliisi

”Tääl on fobbii.” (= Tääl on kyttii)

Leijua = Kehua itseään

”Onks sun ain pakko leijuu?”

Feidata = Häipyä/jättää tulematta paikalle

”Taas se feidas.”

Bro = Ystävä, jota pidetään veljenä

”Wazzup bro”

Spessu = Erityinen

”Ei ollu mikää spessu se bööna, ni pistin mäkeen.”

Bööna = Tyttö/nainen

"Hyvännäköinen bööna tuolla terassilla"

Haippi (hype) = Asian hehkutusta

”Kyl levy myy jos haippii riittää”

Bae = Before anyone else, kaikista rakkain

"Oot mun bae????"

Goals = Tavoite, haave

”Teiän suhde on kyl goals!!”

Blehat = Aurinkolasit

”Jätkäl on siistit blehat.”

Buli = Iso tai kova juttu

”Tää biisi on kyl buli.”

Fiilata = Samaistua toisen ajatuksiin tai mielipiteisiin

”Fiilaan sua kun mun mutsi on kans sellanen.”

Fäijöni = Muotia (fashion)

”Aika fäijönii toi sun paita!”

Lit = Mahtavaa

”Eiliset bileet oli kyl lit.”

Mintis = Hyvässä kunnossa, näyttää hyvältä

”Jos sä haluut tietää oot sä mintissä
voit käydä peilaa mun Lincolnin grillistä.”

Snaijata = Tajuta

”Jos et snaijaa, sori siis tajuu, niin buudi on äässi.”

Squad = Kaveriporukka

”Hengataanks tänään squadin kaa?”

Wörtti = Vaivan arvoinen (worth it)

”Oliks wörtti kaljareissu?”
”Joo wörtti oli kukaa ei puklannu.”