Söpöjä! Ei mitään mooseksia. Kuva: Shutterstock
Söpöjä! Ei mitään mooseksia. Kuva: Shutterstock

Hassulla haukkumasanalla on ikävä historia.

Painonpudottamisen kulta-aikaan sopiikin täydellisesti Tiede-lehdessä ratkaistu kinkkinen kysymys: mistä läskimooses-sana oikein juontaa juurensa?

Ei ainakaan sieltä ala-asteen välkkäpihalta, jossa tyhmä tyyppi oli läskimooses. Eikä varmaan vanhasta testamentistakaan. Tuskinpa Mooses nyt kovin huonossa hapessa oli eläessään.

– Vuonna 1926 kirjoitettiin Hakkapeliitta-lehdessä Mooses-nimisestä kenttäkeittiön kokista, jota tehtävänsä perusteella kutsuttiin Läski-Moosekseksi. Vuoden 1929 Terveydenhoitolehdessä läskimooses esiintyi lihavan henkilön haukkumanimityksenä. Mooses-nimi oli valikoitunut tähän sen takia, että se oli tyypillinen juutalainen nimi, ja juutalaisilta oli läskin eli sianlihan syönti kielletty. Sikojen ja juutalaisten yhdistämisellä halventavassa mielessä on pitkät ja kipeät perinteet, Turun yliopiston suomen kielen professori Kaisa Häkkinen selittää Tieteessä.

Haukkumasana on siis ollut arkikäytössä jo aina 1920-luvulta ja sillä on paljon karkeampi historia kuin voisi kuvitella. Ehkä läskimooses voidaan nyt unohtaa, kun tämä on selvitetty?

Lue koko vastaus Tiede-lehden sivuilla.

Lisää tiedettä:

Seksiä harrastetaan koko ajan vähemmän

Ryhävalasurokset osaavat säveltää – laulavat jopa 20-minuuttisia biisejä

Tämän takia lääkkeiden nimissä on aina z ja x