Me Naiset
|
Inka Simola
ALS-tautiin sairastuneen miehen videota on katsottu YouTubessa 13,5 miljoonaa kertaa. Kuvakaappaus: YouTube/Anthony Carbajal
ALS-tautiin sairastuneen miehen videota on katsottu YouTubessa 13,5 miljoonaa kertaa. Kuvakaappaus: YouTube/Anthony Carbajal

ALS-tautiin sairastuneen miehen video liikuttaa netissä.

Sosiaalisen median feedit ovat täyttyneet vajaan viikon ajan videoista, joissa julkkikset kaatavat päälleen sangollisen jääkylmää vettä. Myös Suomessa monet julkkikset ovat osallistuneet jäävesihaasteeseen, joka maailmalla tunnetaan nimellä Ice Bucket Challenge. Hauskojen videoiden varjoon on jäänyt alkuperäinen tarkoitus eli kerätä rahaa ALSiin sairastuneille ihmisille.

Nyt yhdysvaltalainen mies on julkaissut koskettavan videon, jotta ihmiset muistaisivat haasteen perimmäisen tarkoituksen.

Videon humoristisen osuuden jälkeen Anthony Carbajal murtuu kertoessaan, miten sairaus on vaikuttanut hänen perheensä elämään. Ensin sairauteen menehtyi Anthonyn isoäiti, sitten hänen äitinsä sairastui, ja viisi kuukautta sitten Anthonylla todettiin sairaus 26-vuotiaana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen kauhuissani sairaudesta, koska se koskettaa koko perhettäni. Olen niin peloissani. Jo nyt minulla on vaikeuksia pukea paita päälleni ja ajaa autoa. Lopulta en pysty enää kävelemään, puhumaan tai edes hengittämään itse, Anthony kertoo videolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

ALS on etenevä motoneuronitauti, joka rappeuttaa lihasten toimintaa. Lihastautiliiton mukaan sitä sairastaa Suomessa 450–500 ihmistä, ja uusia tapauksia löytyy vuosittain noin 140. ALSiin ei ole parantavaa lääkitystä, ja diagnoosin saamisen jälkeen elinikäennuste on 3–5 vuotta.

Lue myös:

Jasper Pääkkönen ja muut julkkikset tarttuivat jääsaavihaasteeseen – katso videot

Suomen mediapomot innostuivat jäävesihaasteesta

Tästä tuli ilmiö: Kumoa päällesi jäävettä, jos olet julkkis

Sisältö jatkuu mainoksen alla