Elvis ja hänen biisinsä All Shook Up on antanut tieteellisen nimen eräälle ampiaiselle. Kuva: Lehtikuva
Elvis ja hänen biisinsä All Shook Up on antanut tieteellisen nimen eräälle ampiaiselle. Kuva: Lehtikuva

Kasvien ja eläinten tieteelliset nimet ovat suurnaisten ja -miesten todellinen Hall of Fame.

Kun kanadalainen biologi Vazrick Nazari tutki Bohartin museon kokoelmia, hän löysi 3,6 milliä pitkän yöperhosen, jolla ei ollut nimeä. Mutta sillä oli vaalea, tuuhea pää, Nazarin mukaan kuin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tukka. Siksi Nazari antoi yöperhoselle tieteellisen nimen Neopalpa donaldtrumpi. Mikä kunnianosoitus!

Mutta tämänhän biologit osaavat. Biologian ja maantieteen lehtori Jari Kolehmainen listaa blogissaan useita julkkisten mukaan nimettyjä eläimiä ja kasveja.

Aptostichus barackobamailla on pitkät jalat kuten esikuvallaankin.
Aptostichus barackobamailla on pitkät jalat kuten esikuvallaankin.

Aptostichus barackobamai -hämähäkki on nimetty Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan, hänhän fanittaa Hämähäkkimies-sarjakuvia.

Limasienillä eläviä kovakuoriaisia on siunattu yhdysvaltalaisten poliitikkojen nimillä: Agathidium cheneyi varapresidentti Dick Cheneyn mukaan, Agathidium bushi presidentti George W. Bushin ja Agathidium rumsfeldi puolustusministeri Donald Rumsfeldin mukaan.

Eristalis gatesi -kukkakärpänen on saanut nimensä Microsoftin toisen perustajan Bill Gatesin mukaan.

Mesoparapylocheles michaeljacksoni -erakkoravun fossiili löytyi samana päivänä, kun tutkijat kuulivat popkuningas Michael Jacksonin kuolemasta.

Cirolana mercuryi -siira on kotoisin Sansibarilta, kuten Queen-yhtyeen laulaja Freddie Mercurykin.

Agra katewinsletae -kovakuoriaisen nimen innoittajana näyttelijä Kate Winslet.

Useammillekin maakiitäjäiskovakuoriaisille on keksitty tieteellinen nimi julkkismaailmasta: Agra liv tulee näyttelijä Liv Tylerista ja Agra schwarzeneggeri Arnold Schwarzeneggerista.

Aptostichus angelinajolieae naaras.
Aptostichus angelinajolieae naaras.

Aptostichus angelinajolieae -hämähäkki on nimetty tietenkin näyttelijä Angelina Jolien kunniaksi.

Saniaissuku Gaga on saanut nimensä artisti Lady Gagalta. Sukuun kuuluu muun muassa laji Gaga germanotta: onhan Gagan oikein nimi Stefani Germanotta.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.