Elvis ja hänen biisinsä All Shook Up on antanut tieteellisen nimen eräälle ampiaiselle. Kuva: Lehtikuva
Elvis ja hänen biisinsä All Shook Up on antanut tieteellisen nimen eräälle ampiaiselle. Kuva: Lehtikuva

Kasvien ja eläinten tieteelliset nimet ovat suurnaisten ja -miesten todellinen Hall of Fame.

Kun kanadalainen biologi Vazrick Nazari tutki Bohartin museon kokoelmia, hän löysi 3,6 milliä pitkän yöperhosen, jolla ei ollut nimeä. Mutta sillä oli vaalea, tuuhea pää, Nazarin mukaan kuin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tukka. Siksi Nazari antoi yöperhoselle tieteellisen nimen Neopalpa donaldtrumpi. Mikä kunnianosoitus!

Mutta tämänhän biologit osaavat. Biologian ja maantieteen lehtori Jari Kolehmainen listaa blogissaan useita julkkisten mukaan nimettyjä eläimiä ja kasveja.

Aptostichus barackobamailla on pitkät jalat kuten esikuvallaankin.
Aptostichus barackobamailla on pitkät jalat kuten esikuvallaankin.

Aptostichus barackobamai -hämähäkki on nimetty Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan, hänhän fanittaa Hämähäkkimies-sarjakuvia.

Limasienillä eläviä kovakuoriaisia on siunattu yhdysvaltalaisten poliitikkojen nimillä: Agathidium cheneyi varapresidentti Dick Cheneyn mukaan, Agathidium bushi presidentti George W. Bushin ja Agathidium rumsfeldi puolustusministeri Donald Rumsfeldin mukaan.

Eristalis gatesi -kukkakärpänen on saanut nimensä Microsoftin toisen perustajan Bill Gatesin mukaan.

Mesoparapylocheles michaeljacksoni -erakkoravun fossiili löytyi samana päivänä, kun tutkijat kuulivat popkuningas Michael Jacksonin kuolemasta.

Cirolana mercuryi -siira on kotoisin Sansibarilta, kuten Queen-yhtyeen laulaja Freddie Mercurykin.

Agra katewinsletae -kovakuoriaisen nimen innoittajana näyttelijä Kate Winslet.

Useammillekin maakiitäjäiskovakuoriaisille on keksitty tieteellinen nimi julkkismaailmasta: Agra liv tulee näyttelijä Liv Tylerista ja Agra schwarzeneggeri Arnold Schwarzeneggerista.

Aptostichus angelinajolieae naaras.
Aptostichus angelinajolieae naaras.

Aptostichus angelinajolieae -hämähäkki on nimetty tietenkin näyttelijä Angelina Jolien kunniaksi.

Saniaissuku Gaga on saanut nimensä artisti Lady Gagalta. Sukuun kuuluu muun muassa laji Gaga germanotta: onhan Gagan oikein nimi Stefani Germanotta.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.