Kehu (tai vaikka kymmenen) päivässä kannattaa! Kysyimme naisilta, mikä kohteliaisuus on lämmittänyt mieltä vielä pitkään.

”Onpa sinulla ihana uusi tukka.”

”Kaunis pusero! Mistä olet sen ostanut?”

Kauniit sanat ja kohteliaisuudet piristävät usein sekä niiden antajaa että vastaanottajaa. Mannerheimin Lastensuojeluliittokin kannustaa kehumaan, sillä se on tärkeää oman ja toisten hyvinvoinnin kannalta.

– Olisi toivottavaa, että kulttuurimme kehittyisi kannustavampaan suuntaan. Kaverit voivat vahvistaa nuoren itsetuntoa sanomalla hänelle joka päivä jotain myönteistä ja korostamalla, että hän on hyvä juuri sellaisena kuin on, liitosta sanotaan.

Usein kehaisun kohteeksi osuu kuitenkin ulkomuoto.

Bustle-sivusto huomauttaa, että ajassamme naisia arvotetaan edelleen pitkälti ulkonäön perusteella. Siksi uuden paidan tai hienon kampauksen sijaan kehut kannattaisikin välillä kohdistaa muuhun kuin kuoreen.

Kaipaatko vinkkejä siihen, miten kehua kanssaihmistä? Kysyimme naisilta, mitkä kehut ja kohteliaisuudet ovat lämmittäneet vielä vuosienkin päästä. Näitä hyväksi havaittuja lausahduksia saa käyttää vapaasti!

1. ”Minulla on ollut ikävä ihanaa hulluuttasi.”

”En ollut nähnyt entistä työkaveriani aikoihin. Kehu tuntui aidolta ja lämmitti, koska elämässäni oli ollut iloton ajanjakso. Oli upeaa, että joku kuitenkin näki minussa hauskuutta ja valoa.”

2. ”Olet niin lapsellinen, ettet saa edes ryppyjä.”

”Ulkopuolisesta voi kuulostaa vähemmän kehuvalta, mutta työkaverini suusta lause oli suuri tunnustus. Olen ylpeä siitä, että ikinuori luonteeni on säilynyt nelikymppiseksi.”

3. ”Aina kun olen kanssasi, stressini katoaa.”

”Työkaverini sanat keskellä kaoottista päivää lämmittävät vieläkin ja saa kireät hermot edelleen höllentymään. Nykyään stressin yllättäessä hoen itselleni, ettei tässä ole mitään hätää – enhän minä edes osaa stressata, koska olen niin rento tyyppi!”

4. ”Onpa teillä hyvin käyttäytyvät lapset.”

”Nuorempi lapseni oli 2,5-vuotiaana pitelemätön. Olin koko ajan ihmisten ilmoilla liikkuessamme varpaillani, ettemme aiheuttaisi hässäkkää. Erään ravintola-illan päätteeksi viereisen pöydän vanhempi rouva tuli luokseni ja kehui, miten hyvin lapsemme käyttäytyvät. Meinasin pillahtaa itkuun. Se oli kauneinta, mitä siinä elämäntilanteessa kukaan saattoi minulle sanoa.”

5. ”Sinulta onnistuu kaikki!”

”Työ on minulle elämässä tärkeä prioriteetti ja näen sen eteen paljon vaivaa. Tokaisu kollegan suusta kertoi, että panostani arvostetaan. Se tuntui mahdottoman hyvältä.”

6. ”Ihailen taitoasi puhua omista heikkouksistasi.”

”Kävimme pitkällistä analyysiä elämästäni ystäväni kanssa, kun hän täräytti lauseen. Se oli ihanaa siksi, että heikkouksistani puhuminen ei ole aina minulle todellakaan yksinkertaista.”

Jos selviää!

Tuntuuko siltä, että vaalikeskustelut eivät paljasta tarpeeksi eroja presidenttiehdokkaiden välillä? Haluaisitko tehdä äänestyspäätöksesi mieluummin höpöhöpöjuttuihin ja mutu-tuntumaan nojaten? Hyvä! Tässä on sinulle sopiva vaalikone, joka paljastaa sielunkumppanuutesi asteen eri ehdokkaiden kanssa. Vastaukset on koottu Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Ylen artikkeleista sekä omasta päästä. 

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00