Parasta liikuntaa kesällä – ja tästä vielä maksetaankin. Kuvat: Shutterstock
Parasta liikuntaa kesällä – ja tästä vielä maksetaankin. Kuvat: Shutterstock

Puhelinsovellustakin kätevämpi tapa tavoittaa koiraihmisiä on joskus se vanhanaikainen käyttöliittymä eli ilmoitustaulu.

Joskus työpäivät ovat niin pitkiä tai lomalle ei voi ottaa lemmikkiä mukaan. Silloin täytyy kutsua hoitaja apuun. Mutta mistä sellaisen löytää, jos lähipiirissä ei ole ketään reipasta, eläinrakasta sukulaista eikä lemmikkiään pääse viemään kaukana maaseudulla sijaitsevaan hoitolaan?

4H-yhdistys on kouluttanut dogsittereitä ja tarjonnut heidän palveluksiaan jo vuosikymmeniä. Niiden rinnalle on tullut viime vuosina kuitenkin paljon muitakin palvelun tarjoajia, joihin törmää niin internetissä kuin sosiaalisessa mediassa. Erilaisia koirapäiväkotejakin on ilmaantunut pääkaupunkiseudulle lukuisia, mutta kaikki koirat eivät pysty olemaan sosiaalisia koko päivää. Myös niiden hinta, jopa 45 euroa kahdeksalta tunnilta, voi olla monelle liikaa.

Lue myös! Pelottaako, mitä koira tekee yksin kotona? 3 tapaa valvoa lemmikin puuhia

Me Naiset testasi kolme nykyaikaista hoitopalvelua, jotka toimivat sosiaalisessa mediassa ja internetissä. Neljäntenä testattavana on vanha tuttu tapa, jonka avulla voi myös hankkia lemmikilleen hoitajan – jos viitsii nähdä hieman vaivaa ilmoituksen tekemisessä.

Rankkasimme palvelut niiden tehokkuuden mukaan näin:

4. Oupet

Oupet on Suomessa keksitty palvelu, jonka kautta lemmikinomistajan pitäisi löytää vakuutetulle lemmikilleen hoitaja. Se lupaa toimia jokaisessa suomalaisessa kaupungissa. Palvelun voi ladata älylaitteeseen tai sitä voi selata tietokoneella.

  • Kiitämme: Sovellus on helppo ladata puhelimeen. Se tarjoaa nopeasti kymmeniä vapaana olevia hoitajia koirille ja kissoille. Palveluista voi valita muun muassa pitkäaikaisemman hoitopaikan, päivähoidon tai ulkoilutuksen.
  • Moitimme: Hoitajan ei tarvitse ilmoittaa palvelunsa tarkkaa hintaa, ja joidenkin hinnoittelun saa tietoonsa vasta, kun laittaa hoitajalle viestiä. Viestittely on mahdollista vain sovelluksessa, joten tietokoneella sitä ei kannata käyttää. Ja kuka nyt ilman etukäteisviestittelyä haluaisi heti varata ja maksaa palvelua – varsinkaan tuntemattoman kanssa?
  • Lopputulos: Lähetän viestiä yhdeksälle hoitajalle koirani päivähoidosta, mutta en saa yhtään vastausta. Epäilen, että sovellus on rikki, sillä se toimi välillä todella jäykästi.  

3. Facebook-ryhmä

Sosiaalisessa mediassa on helppo jakaa tietoa hoitajaa kaipaavasta lemmikistään, tietysti söpön kuvan kera. Jos hoitajan etsintään ei kuitenkaan halua käyttää omaa Facebook-seinäänsä tai tietää jo heti, etteivät omat somekaverit innostu ilmoituksesta, kannattaa apua etsiä erilaisista hoitoryhmistä. Joillakin asuinalueillakin on omat avunantoryhmänsä.
Testiin päätyi Etsitään/tarjotaan hoitopaikkaa koiralle ja muille lemmikeille -ryhmä.

  • Kiitämme: Helppo ladata mieluinen kuva ja kirjoittaa hoitotarvetta kuvaileva teksti. Ei tarvitse välttämättä itse ottaa ensimmäistä yhteyttä, vaan voi odottaa, että hoitajat laittavat yksityisviestiä.
  • Moitimme: Söpön koiran kuva houkuttaa monia ottamaan yhteyttä, vaikka heillä ei ole mahdollisuutta edes hoitaa koiraa. Jotkut ovat selvästi rahan perässä ja vaativat jopa yli sadan euron päivähoitomaksuja.
  • Lopputulos: Saan noin 50 yhteydenottoa, josta yksi tuntuu luotettavalta. Näemme koiranhoitajan kotona ennen virallisia hoitopäiviä. Eläkkeellä oleva nainen on erittäin pätevä ja innokas hoitaja 20 euron päivämaksua vastaan. Hoitopäivien sopiminen on joustavaa, ja pystyn tuomaan hänelle koirani jopa päivän varoitusajalla seuraavana aamuna kello 6.15.

Rakkaan karvakuonon hoitajan etsintä voi olla aikaavievää puuhaa, mutta kunnon hoitosuhde helpottaa elämää kummasti.
Rakkaan karvakuonon hoitajan etsintä voi olla aikaavievää puuhaa, mutta kunnon hoitosuhde helpottaa elämää kummasti.

2. Pawshake

Suomalaisen Oupetin esikuva on amerikkalainen Pawshake, koirien oma Airbnb. Se ottaa hoitomaksusta itselleen peräti 19 prosenttia, loput jäävät hoitajalle.

  • Kiitämme: Sovellus latautuu nopeasti, ja sitä on helppo käyttää. Hoitajaehdokkaita löytyy hyvin kymmeniä. Luotettavan hoitajan profiilissa on tietoa myös itse hoitajasta, hänen osaamisestaan, toiveistaan ja valokuvia. Samalla se näyttää hoitajan ja lemmikin omistajan puhelinnumerot, jos he ovat antaneet siihen luvan, joten viestittely onnistuu myös muun muassa Whatsappissa. Se näyttää selkeästi hoitajan vapaat ajat ja hintatiedot. Palvelu ilmoittaa ääniviestillä, onko etukäteistiedustelu hoidosta hylätty vai hyväksytty.
  • Moitimme: Moni hoitaja on jättänyt merkkaamatta varatut päivänsä, ja siksi vastausviesteissä tulee pettymyksiä. Koska moni hoitaja on opiskelija tai käy vuorotyössä, jatkuvaa hoitosuhdetta on ollut vaikeampi rakentaa, mutta yksittäisen loman ajaksi hoitaja on helpompi löytää.
  • Lopputulos: Olen löytänyt palvelun kautta mahtavia hoitajia viime hetkellä teatteri-illan, viikonloppumenon ja työpäivän ajaksi, 10–25 eurolla. Osa on tullut hoitamaan koiraani kotiimme, osa puolestaan hoitaa koiraa mieluummin kotonaan.

1. Ilmoitustaulu

Digitaalisten palvelujen maailmassa harva enää ilmoittaa mitään kauppojen tai taloyhtiöiden ilmoitustauluilla. Mutta koiranhoitobisneksessä olen huomannut, että se on tehokkain tapa löytää turvallisimmat koiranhoitajat.

Olen etsinyt 2,5 vuoden ajan koiralleni työpäivieni ajaksi ja joiksikin viikonlopuiksi hoitajaa; parhaimmat olen löytänyt Pawshakesta ja ilmoitustaulun lapulla, jossa on koirani kuva ja yhteystiedot. Yksinkertainen soitto hoitajaehdokkaalta on paljon nopeampi tapa kommunikoida kuin etsiä ensin sopivia sovelluksesta ja sitten vaihdella viestejä aikatauluista. Ilmoituksen tekeminen ja vieminen vaatii hieman viitseliäisyyttä, mutta mitäpä sitä ei tekisi lemmikkinsä eteen.

Kaupan seinältä hoitoilmoituksen ovat bonganneet ihmiset, jotka aidosti haluavat koirakummiksi. Turhia hupiyhteydenottoja ei ole tullut, eikä myöskään yhteydenottoja heiltä, joille raha on tärkeämpää kuin lemmikki. Ilmoitustaulukontaktit ovat myös pysyneet pisimpään hoitoringissäni, ja he myös vastaavat yhteydenottoihini kaikista parhaiten.

Kymmenosaisessa sarjassa selvitellään Suomen hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä.

IS TV-LEHTI: Ostan baarista tuopin olutta ja haluan juoda sen ravintolan ulkoterassilla, mutta en saa viedä juomaa terassille itse.

Tässä hyvä esimerkki monien ihmeellisten sääntöjen Suomesta.

Nyt näitä erikoisia, hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä selvitetään uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa, jota juontaa Jussi Heikelä.

– Ohjelman idea on kertoa suomalaisten sääntöuskovaisuudesta. Meillä saattaa olla jopa vähemmän määräyksiä kuin muualla maailmassa, mutta se, miten me niihin suhtaudumme, on pirun poikkeuksellista, Heikelä sanoo.

– Suomi on ihan kärkimaita – ellei jopa paras – ohjeiden noudattamisessa ilman, että niitä voisi vapaasti soveltaa. Sääntöjen seuraamisessa suomalaiset ovat todella hyviä!

”Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi.”

Ohjelmaa suunniteltaessa Heikelä tutustui suomalaisten sääntöjen lisäksi myös muiden maiden määräyksiin, ja huomasi selvän poikkeavuuden.

– Suomessa ohjeita seurataan pilkulleen, vaikka joku kärsisi. Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi. Katolisissa maissa taas perhe ja lähimmäiset tulevat ennen sääntöjä ja järjestelmää, Heikelä sanoo.

Kompleksinen suhtautuminen määräyksiin ja lakeihin johtuu pitkälti suomalaisten rehellisyydestä.

– Jossain päin maailmaa saatettaisiin suuttua siitä jääräpäisyydestä, jolla suomalaiset pitävät kiinni säännön noudattamisesta. Meiltä puuttuu tietty pelinlukutaito.

Ohjelmassa tavalliset kansalaiset kertovat kokemuksistaan sääntöviidakossa, ja katugallupeissa kuullaan lisää kansan mielipiteistä kaavoihin ja käytäntöihin.

– Haimme ilmoituksen avulla ihmisten omia kertomuksia, ja tarinoita tulee minulle vieläkin, vaikka kuvaukset olivat jo kesällä. Suomessa riittää näitä keissejä, Heikelä sanoo.

Jaksoissa käsiteltäviä teemoja ovat yrittäjyys, eläimet, terveys, liikkuminen, arki, ruoka, asuminen, yhteisöt, yhteiskunta ja maankäyttö.

– Kiersin ympäri Suomen tapaamassa ihmisiä, jotka kokevat sääntöjen vuoksi vääryyttä. Jaksoissa selvitellään asioita ja ehdotan ratkaisuja. Toivottavasti ohjelma tuo myös painetta päättäjille nyt, kun näitä ongelmia nostetaan esiin, Heikelä toivoo.

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan alkoholin tarjoilusta, junalippujen outouksista, mutta myös vakavistakin aiheista.

– Käsittelemme ratsastusonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen Saara Auvisen, 23, tapausta. Vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan korvauksia. Tällaiset tapaukset ovat sarjan raskaampaa antia.

 Sääntö-Suomi, MTV3 ti klo 21.00

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Älä haaskaa kallisarvoista aikaasi hermostumiseen. Tärkeintä on lähteä liikkeelle. Tee ainoastaan hyvin harkittuja päätöksiä.

 

JOUSIMIES

Jaa aatoksiasi muiden kanssa. Huomaat, että sinulla on enemmän tukijoita kuin arvasitkaan. Laita liikkeelle positiivinen lumipalloefekti.

 

KAURIS

Juttelemalla saat puhdistettua pöytää. On tärkeää, että saat korjattua syntyneet väärinkäsitykset. Näytä, ettei motiiveissasi ole mitään kyseenalaista.

 

VESIMIES

Muutokset ovat sinusta kiinni. Sinun on aika nostaa äänesi kuuluviin ja käyttää vaikutusvaltaasi. Lujasta tahdonvoimasta on tänään apua.

 

KALAT

Vaistosi ei jätä sinua pulaan. Luota sen lähettämiin signaaleihin, vaikka ulkopuoliset neuvoisivat sinua tekemään toisin. Älä unohda päämääriäsi.

 

OINAS

Kerro, mitä sinulla on sydämelläsi, mutta muista myös kuunnella muita. On aika huoltaa ihmissuhteita. Muutokset riippuvat sinusta.

 

HÄRKÄ

Löydät yhteisen sävelen uuden tuttavan kanssa. Kokemuksien jakaminen tekee hyvää. Yhdessä keksitte ratkaisun mieltäsi polttavaan dilemmaan.

 

KAKSONEN

Älä anna kauniiden sanojen tai vetävän myyntipuheen saada päätäsi pyörälle. Ole erityisen tarkkana, jos raha liittyy kuvioon jollain tavalla.

 

RAPU

Kokeile jotain uutta työrintamalla. Höristä korviasi, sillä saat tarkkanäköisiä neuvoja lähipiiristäsi. Viisaat sanat auttavat sinua tärkeän päätöksen tekemisessä.

 

LEIJONA

Mielihalusi vetävät sinua tänään yhteen suuntaan ja velvollisuutesi toiseen. Järjestelmällisyys on avain onnistumiseen. Pidä pää kylmänä kaiken keskellä.

 

NEITSYT

Etsi vaihtoehtoisia ratkaisuja tutun ongelman kohdatessasi. Ota mielikuvituksesi käyttöön. Voit oppia paljon menneisyyden virheistäsi.

 

VAAKA

Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Sinun on taivuttava kompromissiin, jos haluta nähdä tapahtumissa edistystä. Joustavuutesi palkitaan.